SUNBREWED: Το ελληνικό έργο που επέλεξε να χρηματοδοτήσει η Κομισιόν  

SUNBREWED: Το ελληνικό έργο που επέλεξε να χρηματοδοτήσει η Κομισιόν   

Ηλιακό θερμικό σύστημα σε συνδυασμό με συσσωρευτή ατμού στις εγκαταστάσεις μιας ζυθοποιίας

 

Ένα πρωτοποριακό σύστημα παραγωγής θερμικής ενέργειας από τον ήλιο σε συνδυασμό με αποθήκευση, το SUNBREWED που θα εφαρμοστεί σε ελληνική ζυθοποιία είναι το μοναδικό έργο από την Ελλάδα που θα χρηματοδοτηθεί από Innovation Fund για μικρής κλίμακας καινοτόμα έργα καθαρής τεχνολογίας.

Με συντονιστή τη γερμανική Protarget πρόκειται να στηθεί  ένα ηλιακό θερμικό σύστημα σε συνδυασμό με συσσωρευτή ατμού στις εγκαταστάσεις μιας ζυθοποιίας, καλύπτοντας τις κυμαινόμενες ενεργειακές απαιτήσεις της παραγωγής, ώστε η θερμική ενέργεια να είναι πάντα διαθέσιμη χάρη στην τεχνολογία αποθήκευσης. Η ανανεώσιμη και μηδενικών εκπομπών θερμότητα που θα παράγεται  μειώνει την κατανάλωση  μαζούτ και τις εκπομπές CO2.

Χθες η Κομισιόν επέλεξε σήμερα 17 μικρής κλίμακας καινοτόμα έργα καθαρής τεχνολογίας που θα λάβουν στήριξη άνω των 65 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Καινοτομίας της ΕΕ.

 Αυτά τα κεφάλαια θα βοηθήσουν τις εταιρείες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των μικρών επιχειρήσεων, να φέρουν πρωτοποριακές τεχνολογίες στην αγορά σε βιομηχανίες έντασης ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αποθήκευση ενέργειας. Τα επιλεγμένα έργα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατασκευή εξαρτημάτων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και γυαλιού, κεραμικών και δομικών υλικών. Υπάρχουν επίσης έργα στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, της ηλιακής ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του σιδήρου και του χάλυβα, των διυλιστηρίων, των χημικών, του τσιμέντου και του ασβέστη και του υδρογόνου.

Τα επιλεγμένα έργα αναμένεται να μειώσουν κατά περισσότερο από 1,8 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμων εκπομπών CO2 εντός των πρώτων δέκα ετών της λειτουργίας τους, συμβάλλοντας στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια της Ευρώπης. Με αυτά τα νέα έργα, το Ταμείο Καινοτομίας επεκτείνει τη γεωγραφική του εμβέλεια για να καλύψει έργα σε συνολικά 24 χώρες, με έργα της Λετονίας και της Ουγγαρίας να λαμβάνουν στήριξη για πρώτη φορά.

 

Τα έργα που επιλέχθηκαν είναι:

Βιομηχανίες έντασης ενέργειας: 8 έργα που λαμβάνουν 32,6 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας

3 έργα σε βιομηχανίες παραγωγής γυαλιού, κεραμικών και δομικών υλικών στην Ιταλία.

1 έργο στον τομέα διυλιστηρίων και 1 σε τσιμέντο και ασβέστη, και τα δύο στην Ισπανία.

1 έργο υδρογόνου στην Κροατία

1 έργο για σίδηρο και χάλυβα και 1 στον χημικό τομέα, και τα δύο στην Ιταλία.

 

Αποθήκευση ενέργειας: 2 έργα που λαμβάνουν 8,4 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας

1 στη Γαλλία για ένα έξυπνο δίκτυο πολλαπλής ενέργειας και 1 στη Δανία για την αποθήκευση θερμικής ενέργειας.

 

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: 7 έργα που λαμβάνουν 24,4 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας

 

3 έργα για την κατασκευή εξαρτημάτων για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Γαλλία, την Ουγγαρία και τη Λετονία.

2 έργα ηλιακής ενέργειας σε Γαλλία και Ελλάδα.

2 έργα σχετικά με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη ναυτιλιακή βιομηχανία και τη βιομηχανία flexoprinting – ένα στην Ολλανδία και ένα δεύτερο σε πολλαπλές τοποθεσίες: Σουηδία, Φινλανδία και Νορβηγία.

 

Καθένα από τα 17 έργα θα λάβει επιχορηγήσεις από το Ταμείο Καινοτομίας που κυμαίνονται από 1,6 έως 4,5 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτούμενα από έσοδα που παράγονται από το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ (EU ETS). Τα ακριβή ποσά επιχορήγησης θα γίνουν γνωστά μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία προετοιμασίας της συμφωνίας επιχορήγησης. Το ένα τρίτο των δικαιούχων είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Εκτός από τα 17 επιλεγμένα έργα, 4 άλλα πολλά υποσχόμενα έργα εξετάζονται για βοήθεια ανάπτυξης έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία μπορεί να παράσχει εξατομικευμένη υποστήριξη και να τις βοηθήσει να κλείσουν οικονομικά και να τεθούν σε λειτουργία.

Συνολικά, υποβλήθηκαν 72 προτάσεις για την πρόσκληση, εκ των οποίων οι 48 κρίθηκαν επιλέξιμες και αποδεκτές. Τα επιλέξιμα έργα υποβλήθηκαν σε περαιτέρω αξιολόγηση από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες με βάση τα πέντε κριτήρια του Ταμείου Καινοτομίας: βαθμός καινοτομίας, δυνατότητα αποφυγής αερίων θερμοκηπίου, ωριμότητα του έργου, επεκτασιμότητα και αποδοτικότητα κόστους.

SUNBREWED
Solar eNergy for the
BREWEry inDustry ​
Solar
Energy Greece PROTARGET

Set up a tailor-made solar thermal system in combination with a steam accumulator on the premises of a
brewery, covering the fluctuating energy requirements of the production, so that thermal energy is always available
thanks to the storage technology. Renewable and decarbonised heat generated by the system through a heat
contracting agreement reducing heavy fuel oil consumption

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης