Στην τελική ευθεία η πρώτη υπεράκτια δημοπρασία αιολικής ενέργειας στην Αυστραλία

Στην τελική ευθεία η πρώτη υπεράκτια δημοπρασία αιολικής ενέργειας στην Αυστραλία

Το 2026 οι αναθέσεις των σχετικών συμβάσεων

Η κυβέρνηση της Βικτώριας έχει βάλει τις βάσεις για τον πρώτο γύρο δημοπρασιών υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, με σχέδιο να ζητήσει εκδήλωση ενδιαφέροντος από προτεινόμενα έργα στα τέλη του 2024 και να αναθέσει συμβάσεις το 2026.

Στην τελευταία της δήλωση για την εφαρμογή Offshore Wind, που δημοσιεύθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η πολιτειακή κυβέρνηση αναφέρει ότι μια ανταγωνιστική διαδικασία δημοπρασίας έχει προσδιοριστεί ως η καλύτερη διαδρομή για την παράδοση της πρώτης δόσης έργων της Αυστραλίας και την επίτευξη των στόχων της Βικτώριας των 2GW έως το 2032, 4GW έως το 2035 και 9GW έως το 2040.

 

Χρονοδιάγραμμα

Η διαδικασία της δημοπρασίας στοχεύει να ξεκινήσει με μια φάση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (EOI) που θα ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2024 και θα κλείσει το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Στη συνέχεια, προτείνεται να ξεκινήσει μια επίσημη φάση Αίτησης για Πρόταση (RFP) το τρίτο τρίμηνο του 2025 και να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2026, με τη διαπραγμάτευση και την ανάθεση της σύμβασης να αναμένεται να πραγματοποιηθούν αργότερα το 2026.

«Μετά την αξιολόγηση των πλεονεκτημάτων διαφόρων προσεγγίσεων ανταγωνιστικών προμηθειών, η κυβέρνηση της Βικτώριας έχει προσδιορίσει μια δημοπρασία ως την καταλληλότερη προσέγγιση για την προμήθεια της πρώτης δόσης των υπεράκτιων αιολικών έργων.

Οι δημοπρασίες χρησιμοποιούνται συνήθως στην Αυστραλία και παγκοσμίως για την αποτελεσματική και διαφανή προμήθεια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», αναφέρει η δήλωση.

Φυσικά, μια ελάχιστη απαίτηση για την υποβολή πρότασης θα περιλαμβάνει την κατοχή άδειας σκοπιμότητας (χορηγείται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση) για μια περιοχή βυθού στη δηλωμένη ζώνη ανάπτυξης στα ανοικτά των ακτών του Gippsland στη Βικτώρια.

Το πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό μένει να φανεί, με τους κατασκευαστές ορισμένων από τα πιο προηγμένα έργα που προτάθηκαν για τη ζώνη Gippsland να λένε πρόσφατα στη RenewEconomy ότι ελπίζουν ότι οι άδειες θα χορηγούνταν πριν το τέλος του 2023.

«Συμβόλαια για διαφορά» (CfDs)

Εν τω μεταξύ, οι πιο λεπτές λεπτομέρειες της διαδικασίας δημοπρασίας της Βικτώριας (το εύρος τιμών για τις προσφορές για τα γνωστά ως «συμβόλαια για διαφορά» ή αλλιώς CfDs) παραμένουν προς διευθέτηση, με τη δήλωση ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τη βιομηχανία για να βελτιώσει το σχέδιο, «συμπεριλαμβανομένων των παραμέτρων δημοπρασίας και της προσέγγισης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής».

Τα CfDs είναι αρκετά κοινά στην ενεργειακή βιομηχανία.

Το εύρος τιμών της πρώτης δημοπρασίας υπεράκτιας αιολικής ενέργειας της Αυστραλίας θα είναι πολύ σημαντικό για την πρώιμη πρόοδο του κλάδου, με το αυξανόμενο κόστος ανάπτυξης του έργου να σκοντάφτει κάποιες πιο καθιερωμένες αγορές, στο εξωτερικό και να στέλνει τις διαδικασίες προμηθειών πίσω στο σχέδιο.

 

Ο αποκλεισμός από το Ηνωμένο Βασίλειο

Η βρετανική κυβέρνηση αύξησε τον περασμένο μήνα την τιμή απεργίας για υπεράκτια αιολική ενέργεια κατά 66%, θέτοντας νέο ανώτατο όριο 73 £/MWh ($A139/MWh) για αιολικά έργα σταθερού βυθού και 176 £/MWh. $A337/MWh) για πλωτά υπεράκτια αιολικά έργα.

Η κίνηση ακολούθησε την κατακραυγή της βιομηχανίας αφού ουσιαστικά αποκλείστηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο τον Αύγουστο, το οποίο είχε ορίσει μέγιστη τιμή £44/MWh ($A86,10/MWh) για σταθερά υπεράκτια αιολικά έργα και £116/MWh ($A222) για πλωτά έργα.

 

Τα έργα στην Αυστραλία

Στη Βικτώρια, το πιο προηγμένο υπεράκτιο αιολικό έργο είναι το 2,2 GW Star of the South που αναπτύσσεται από την Copenhagen Infrastructure Partners, Cbus και τους αρχικούς Αυστραλούς συνιδρυτές της Andy Evans, Terry Kallis και Peter Sgardelis.

Το έργο Seadragon 1,5 GW της Flotation Energy έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Και τα δύο έργα έχουν απονεμηθεί ως «καθεστώς μεγάλου έργου» από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ο Charles Rattray (Διευθύνων σύμβουλος του Star of the South), επικρότησε την περασμένη εβδομάδα τη δημοσίευση της τελευταίας δήλωσης εφαρμογής της αιολικής ενέργειας από την κυβέρνηση της Βικτώριας, λέγοντας ότι φέρνει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα υπεράκτια έργα σε μια ολοκαίνουργια αγορά.

«Αυτό είναι ένα θετικό επόμενο βήμα από την κυβέρνηση της Βικτώριας. Όσο περισσότερο γνωρίζει η βιομηχανία τι να περιμένει και πότε, τόσο καλύτερα τα μέλη του κλάδου και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να σχεδιάσουν να προσφέρουν.

Η χάραξη μιας ξεκάθαρης και σίγουρης πορείας προς τα εμπρός είναι ο πιο σημαντικός ρόλος που μπορεί να παίξει η κυβέρνηση για να τεθούν σε λειτουργία τα υπεράκτια αιολικά έργα», είπε ο Rattray.

Ο Rattray είπε επίσης ότι η διασφάλιση ότι «όλα τα κομμάτια του παζλ (μετάδοση, θύρες και προμήθειες) θα ενωθούν την κατάλληλη στιγμή» παραμένει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον κλάδο, με πολλή δουλειά ακόμα να γίνει.

 

Λεπτομέρειες της διαδικασίας

Για το σκοπό αυτό, η Δήλωση Εφαρμογής Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας της Βικτώριας 3 καθορίζει τι θα κάνει η πολιτειακή κυβέρνηση για να υποστηρίξει τη δημιουργία μιας υπεράκτιας αλυσίδας εφοδιασμού αιολικής ενέργειας και τοπικού εφοδιασμού, μεταφοράς και λιμένων.

Σύμφωνα με τη δήλωση, η διαδικασία προμήθειας θα λάβει υπόψη έναν αριθμό παραγόντων πέρα από την τιμή, συμπεριλαμβανομένων των ευκαιριών για την ενίσχυση του τοπικού εργατικού δυναμικού, ιδιαίτερα για τους υποεκπροσωπούμενους εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των ανθρώπων των Πρώτων Εθνών.

Για το σκοπό αυτό, θα συσταθεί μια Taskforce για τις Ανανεώσιμες Πηγές Εργασίας για να συντονίσει τη δέσμευση και τη συμμετοχή του κλάδου σε έργα, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από συνδικάτα, ενώσεις του κλάδου, επιχειρήσεις και κοινότητα.

«Ο σχεδιασμός της διαδικασίας δημοπρασίας θα στοχεύει επίσης στη μεγιστοποίηση του τοπικού περιεχομένου προσαρμόζοντας παράλληλα τις απαιτήσεις ώστε να αντικατοπτρίζουν τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του κλάδου στην Αυστραλία», αναφέρει η δήλωση.

«Παίρνουμε τη βιομηχανία και την κοινότητα μαζί μας σε κάθε βήμα της διαδρομής μέσω αυστηρών διαβουλεύσεων, διασφαλίζοντας ότι επιτυγχάνουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για την Πολιτεία μας, καθώς οι παγκόσμιες επιχειρήσεις ανταγωνίζονται για ένα κομμάτι από τους παγκοσμίου επιπέδου αιολικούς πόρους της Βικτώριας», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η Lily D'Ambrosio (Πολιτειακός υπουργός Ενέργειας).

Ο Rattray λέει ότι το Star of the South υποστηρίζει μια «πρακτική προσέγγιση» για την ανάπτυξη τοπικού περιεχομένου καθώς η βιομηχανία ωριμάζει.

«Δουλεύουμε με αυστραλιανές επιχειρήσεις εδώ και αρκετά χρόνια για να κατανοήσουμε και να αναπτύξουμε ευκαιρίες τοπικού περιεχομένου – υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν εδώ και το σύνολο ευκαιριών θα αυξηθεί μόνο με την πάροδο του χρόνου», είπε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης