Ενέργεια

Άνοδος πάνω από 2,5% για το πετρέλαιο μετά την επίθεση σε δεξαμενόπλοιο στην Ερυθρά Θάλασσα  

Άνοδος πάνω από 2,5% για το πετρέλαιο μετά την επίθεση σε δεξαμενόπλοιο στην Ερυθρά Θάλασσα   

Η BP ανακοίνωσε ότι έχει σταματήσει προσωρινά όλες τις διελεύσεις

 

 

 

 Το πετρέλαιο διεύρυνε τα κέρδη του τη Δευτέρα σημειώνοντας άνοδο περισσότερο από 3% καθώς οι αυξανόμενες επιθέσεις της μαχητικής ομάδας Χούτι της Υεμένης σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα διέκοψαν το θαλάσσιο εμπόριο και προκάλεσαν ανησυχίες για διακοπή του εφοδιασμού.

Σκάφος νορβηγικής ιδιοκτησίας δέχθηκε επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα τη Δευτέρα και η πετρελαϊκή BP ανακοίνωσε ότι έχει σταματήσει προσωρινά όλες τις διελεύσεις. Άλλες ναυτιλιακές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι θα αποφύγουν τη διαδρομή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent ενισχύονταν  2,57% στα 78,51 δολ. το βαρέλι στις 18:54 ώρα Ελλάδας, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate αυξανόταν 2,59% στα 73,28δολ.

Και οι δύο δείκτες του αργού σημείωσαν μικρά κέρδη την περασμένη εβδομάδα, μετά από επτά εβδομάδες πτώσης, αφού μια συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δημιούργησε ελπίδες ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων τ έχουν τελειώσει και οι μειώσεις βρίσκονται στο δρόμο.

«Η αύξηση του ασφάλιστρου γεωπολιτικού κινδύνου, που έχει έρθει με τη μορφή τακτικών εχθροπραξιών εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα από αντάρτες Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν, παίζει τον αδιαμφισβήτητο ρόλο του στην άνοδο του πετρελαίου», δήλωσε ο Tamas Varga, αναλυτής στην πετρελαϊκή PVM.

Περίπου το 15% της παγκόσμιας ναυτιλιακής κίνησης διέρχεται μέσω της διώρυγας του Σουέζ, της συντομότερης ναυτιλιακής διαδρομής μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

 

Η άφθονη προσφορά πετρελαίου περιόρισε τα κέρδη τιμών τη Δευτέρα. Το Brent και το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ παραμένουν στο contango, μια δομή στην οποία το πετρέλαιο για έγκαιρη παράδοση διαπραγματεύεται με έκπτωση σε σχέση με το αργό για παράδοση αργότερα, υποδηλώνοντας μια καλά εφοδιασμένη φυσική αγορά, πρόσθεσε ο Varga.

Στήριξη προσέφερε και η Ρωσία η οποία την Κυριακή ανακοίνωσε ότι θα εμβαθύνει τις περικοπές στις εξαγωγές πετρελαίου τον Δεκέμβριο κατά δυνητικά 50.000 βαρέλια την ημέρα ή περισσότερο, νωρίτερα από ό,τι είχε υποσχεθεί, καθώς οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς του κόσμου προσπαθούν να στηρίξουν τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου.

Η Ρωσία ανακοίνωσε βαθύτερες περικοπές στις εξαγωγές αφού ανέστειλε περίπου τα δύο τρίτα των φορτώσεων του βασικού εξαγωγικού αργού Urals από τα λιμάνια λόγω καταιγίδας και προγραμματισμένης συντήρησης την Παρασκευή.

Ωστόσο, ο Varga της PVM εξέφρασε σκεπτικισμό σχετικά με τον βαθμό στον οποίο η Ρωσία θα προβεί σε εθελοντικές περικοπές παραγωγής.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης