Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας αρνήθηκε να συγκαταθέσει για τη χρηματοδότηση ενόψει της επόμενης 4ετίας
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν κατάφερε να μπλοκάρει τελικά την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023 την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, βάζοντας φρένο στην απερίσπαστη υποστήριξη της Ευρώπης, ύστερα από την παράκαμψη της θέσης του για την αντίθεσή του στην έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με το Κίεβο.
Οι ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι δεν είχαν καταλήξει σε συμφωνία για το πακέτο βοήθειας μέχρι νωρίς το πρωί της Παρασκευής, διέκοψαν τελικά τις συνομιλίες μετά μια έντονη ημέρα συνομιλιών και διαψηφισμών.
Ο Όρμπαν αρνήθηκε να δώσει το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας για τα επόμενα 4 χρόνια.
Οι προσπάθειες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας να πεισθεί ο Όρμπαν να συμφωνήσει τελικά στο χρηματοδοτικό πακέτο απέβησαν άκαρπες.
Αναμένεται τώρα να επανέλθουν για να καταλήξουν σε μια απόφαση στις αρχές του 2024 σε έκτακτη σύνοδο των ηγετών τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στους δημοσιογράφους.
Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι τα 26 κράτη μέλη έμειναν ικανοποιημένα από μια συμβιβαστική πρόταση προϋπολογισμού που υπέβαλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Έχουμε ακόμη λίγο χρόνο, η Ουκρανία δεν ξεμένει από χρήματα τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε στους δημοσιογράφους κατά την αποχώρησή του από τις συνομιλίες.
«Είμαι αρκετά βέβαιος ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία στις αρχές του επόμενου έτους, σκεφτόμαστε τα τέλη Ιανουαρίου», πρόσθεσε.
Ωστόσο, το μπλοκάρισμα από τη Βουδαπέστη αποτέλεσε σημαντικό πλήγμα για το Κίεβο και τους υποστηρικτές του, λίγες μόνο ώρες αφότου είχαν πανηγυρίσει για το σημαντικό βήμα που έκανε η Ένωση, συμφωνώντας να ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες.
Το Κίεβο, από την άλλη, προσπαθεί άρον άρον να αλλάξει το αφήγημα ότι η υποστήριξη από τους δυτικούς συμμάχους του αμβλύνεται, λόγω των αμφιβολιών που υπάρχουν για την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η διαφωνία του Όρμπαν
Αρχικά, ο Όρμπαν αντιτάχθηκε και στις δύο αποφάσεις (των ενταξιακών συνομιλιών και της οικονομικής βοήθειας). Ωστόσο, μετά από πρόταση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο Ούγγρος πρωθυπουργός συμφώνησε να αποχωρήσει από την αίθουσα των διαπραγματεύσεων ώστε να επιτρέψει στους άλλους ηγέτες της ΕΕ να επιτύχουν την ομοφωνία για την ένταξη χωρίς αυτόν.
Οι ηγέτες και οι διπλωμάτες της ΕΕ αρνήθηκαν να του δώσουν οποιοδήποτε αντάλλαγμα για να αποχωρήσει από την αίθουσα την κρίσιμη εκείνη στιγμή.
Όμως, δύο παραχωρήσεις σε μία (με την ΕΕ26 να βρίσκει ενδεχομένως λύση χωρίς την Ουγγαρία για άλλη μια φορά για την οικονομική βοήθεια) δεν θα ήταν καν εφικτή, δήλωσαν αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ.
Μετά τη διακοπή των συνομιλιών, ο Όρμπαν βγήκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διακηρύξει τη νίκη του.
«Σύνοψη της νυχτερινής βάρδιας: βέτο για τα επιπλέον χρήματα στην Ουκρανία», έγραψε ο Όρμπαν, δηλώνοντας ότι άσκησε βέτο στην ένεση περισσότερων χρημάτων στον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ.
Οι επικριτές έχουν κατηγορήσει τον Ούγγρο ηγέτη ότι κρατά εγκλωβισμένη την επιβίωση του Κιέβου για να αναγκάσει τις Βρυξέλλες να αποδεσμεύσουν δισεκατομμύρια κονδύλια της ΕΕ που έχουν παγώσει εξαιτίας μιας διαμάχης για το κράτος δικαίου.
Τελικά σε μια παραχώρηση της τελευταίας στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε την Τετάρτη να αποδεσμεύσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ από αυτά τα μετρητά.
Ακόμη 21 δισεκατομμύρια ευρώ παραμένουν κλειδωμένα για την Ουγγαρία του Όρμπαν, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε τον ισχυρισμό ότι η χώρα του συνδέει τα χρήματα αυτά με τη στάση της στην Ουκρανία. «Δεν είναι αυτό το στυλ μας», είπε.
Πέρα από τον Όρμπαν, άλλοι ηγέτες της ΕΕ τόνισαν την ανάγκη για ενότητα και για να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης προς την Ουκρανία, λόγω των τριγμών που δέχεται και η βοήθεια που λαμβάνει από την Ουάσινγκτον με το αμερικανικό Κογκρέσο να καθυστερεί να συμφωνήσει σε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πρότεινε ο Λευκός Οίκος.
Η αβεβαιότητα έχει εγείρει φόβους για αποδυνάμωση της αποφασιστικότητας της Δύσης να στηρίξει την Ουκρανία.
Οι ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν ότι συμφώνησαν σε έναν 12ο γύρο κυρώσεων κατά της Μόσχας, με στόχο τις επικερδείς εξαγωγές διαμαντιών της Ρωσίας και με στόχο να αυστηροποιηθεί ένα ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου.
ΠΗΓΗ: euractiv.com
www.worldenergynews.gr