Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Ντενκόφ καλεί τη Βουλγαρία σε εγρήγορση μετά τις «αυτοκρατορικές φιλοδοξίες» του Πούτιν στη Μαύρη Θάλασσα

Ο Ντενκόφ καλεί τη Βουλγαρία σε εγρήγορση μετά τις «αυτοκρατορικές φιλοδοξίες» του Πούτιν στη Μαύρη Θάλασσα

Ο Πρωθυπουργός της βαλκανικής χώρας θεωρεί ότι οι βλέψεις του Ρώσου Προέδρου είναι εις βάρος πολλών χωρών της ΕΕ

To σχόλιο του Πούτιν για τη Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια του ετήσιου τηλεοπτικού του μαραθωνίου, θορύβησε τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό, Νικολάι Ντενκόφ ο οποίος εφιστά την προσοχή στο λαό της Βουλγαρίας (και όχι μόνο) ενόψει των μελλοντικών κινήσεων του Προέδρου της Ρωσίας.

«Το σχόλιο του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ολόκληρη η ακτή της Μαύρης Θάλασσας ήταν ρωσική προδίδει αυτοκρατορικές φιλοδοξίες σε βάρος αρκετών χωρών που βρίσκονται τώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα έπρεπε να βάλει την Ευρώπη σε επιφυλακή», δήλωσε την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Νικολάι Ντενκόφ, κατά την άφιξή του για τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που είναι αφιερωμένη κυρίως στην Ουκρανία, ο Ντένκοφ κλήθηκε να σχολιάσει μια δήλωση του Ρώσου προέδρου κατά τη διάρκεια του ετήσιου τηλεοπτικού του μαραθωνίου.

Ο Πούτιν έκανε διάλεξη στο ακροατήριο για την ιστορία της Ουκρανίας όπως την είδε το Κρεμλίνο και μετά από μια μακρά εισαγωγή, έκανε σχόλια που ερμηνεύτηκαν από τα ΜΜΕ στη Βουλγαρία ως υπαινιγμό για πιθανές εδαφικές διεκδικήσεις.


Η άποψη του Πούτιν και η πραγματικότητα

«Ολόκληρη η ακτή της Μαύρης Θάλασσας έγινε ρωσική μετά τους Ρωσοτουρκικούς πολέμους», είπε ο Πούτιν, πιθανώς αναφερόμενος στον πόλεμο του 1877-1878, μετά τον οποίο η Βουλγαρία απελευθερώθηκε από την Οθωμανική κυριαρχία.

Όμως η εκτίμησή του δεν είναι αληθινή.

Η ευνοϊκή για τη Ρωσία, Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, που υπογράφηκε όχι μακριά από τον Βόσπορο, τροποποιήθηκε 4 μήνες αργότερα από τη Συνθήκη του Βερολίνου η οποία μείωσε σημαντικά τα κέρδη της Ρωσίας. Αυτό σημαίνει ότι η αυτοκρατορία έλεγχε μόνο ένα μικρό μέρος της νότιας ακτής της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με την αφήγηση του Κρεμλίνου, αυτό που κάποτε στην ιστορία ήταν μέρος της Ρωσίας πληροί τις προϋποθέσεις για μια «επιστροφή στη μητέρα πατρίδα» σε ένα κράτος που δεν γνωρίζει σύνορα.


Το «καμπανάκι του κινδύνου» έκρουσε ο Ντένκοφ

Μήνυμα προς την ΕΕ (πέρα από τους Βούλγαρους) έστειλε ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ_ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ.jpeg

«Αν κοιτάξουμε πίσω πολλά χρόνια, θα βρούμε διαδοχικές ρωσικές δηλώσεις που περιέχουν αυτοκρατορικές φιλοδοξίες.

Αυτές οι φιλοδοξίες είναι εις βάρος πολλών χωρών που βρίσκονται τώρα στην ΕΕ.

Σε κάποιο βαθμό αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά από την άλλη πλευρά, πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτές τις δηλώσεις, γιατί αν προηγουμένως ακούγονταν σαν λόγια αφού πρόσφατα μοιάζουν με σχέδιο δράσης, οπότε πράγματι, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός», είπε ο Ντένκοφ.


Κληθείς να διευκρινίσει τι πρέπει να κάνει η Βουλγαρία, είπε:

«Πρέπει να δούμε προσεκτικά ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Ρωσίας και να βεβαιωθούμε ότι είμαστε έτοιμοι για αυτά. Μερικοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, λένε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι και ελπίζω ότι η βουλγαρική κοινωνία θα καταλάβει ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση με αυτή την έννοια».


Ερωτηθείς εάν η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε το μεγάλο αριθμό Ρώσων πολιτών που ζουν στη Βουλγαρία ως επιχείρημα για εδαφικές διεκδικήσεις, είπε ότι δεν θα έκανε μια τέτοια σύνδεση.

Υπολογίζεται ότι 300.000 Ρώσοι πολίτες έχουν αγοράσει ακίνητα στη Βουλγαρία, κυρίως στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.


Ερωτηθείς ποια μέτρα πρέπει να λάβει η Βουλγαρία, είπε ότι
αυτά είναι η ενσωμάτωση του βουλγαρικού στρατού στις δομές του ΝΑΤΟ, ο εκσυγχρονισμός του οπλισμού του και η συνεχής κοινή εκπαίδευση των βουλγαρικών δυνάμεων με τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση που, ο Θεός φυλάξοι, συμβεί κάτι», κατέληξε ο Ντένκοφ.

Για ιστορικούς λόγους, μέρος της βουλγαρικής κοινωνίας τρέφει φιλικά αισθήματα προς τη Ρωσία και ορισμένα πολιτικά κόμματα εκμεταλλεύονται αυτές τις συμπεριφορές προς όφελος του Κρεμλίνου, με τελευταίο παράδειγμα τις συνεχιζόμενες προσπάθειες αποτροπής της κατεδάφισης του μνημείου του σοβιετικού στρατού στη Σόφια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης