Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Σε ΑΠΕ και πράσινες λύσεις στρέφεται η ΕΥΔΑΠ που προχωρά επενδύσεις 1,85 δισ. στη δεκαετία

Σε ΑΠΕ και πράσινες λύσεις στρέφεται η ΕΥΔΑΠ που προχωρά επενδύσεις 1,85 δισ. στη δεκαετία
Οι στόχοι ανάπτυξης των ΑΠΕ για κάλυψη των ιδίων αναγκών
Η ενεργειακή ανθεκτικότητα αποτελεί έναν από τους κεντρικούς άξονες του μετασχηματισμού της ΕΥΔΑΠ, η οποία έχει σε εξέλιξη ένα τεράστιο επενδυτικό πλάνο 1,85 δισ. ευρώ στη δεκαετία. Η μεγαλύτερη εταιρεία νερού της χώρας, που εξυπηρετεί το 40% του πληθυσμού, αφού ανανέωσε για 20 χρόνια το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Αττική, βάζει στόχο να δεκαπλασιάσει το 2025-2026 τις κεφαλαιουχικές της δαπάνες φτάνοντας τα 150 εκατ. ευρώ.

Πάντως οι μεγάλες αυξήσεις στο κόστος ενέργειας και οι πληθωριστικές πιέσεις, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, έριξαν τον όγκο κατανάλωσης νερού στην Αττική στα χαμηλότερο επίπεδα της εικοσαετίας. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, όμως, τα τιμολόγια του νερού διατηρήθηκαν σταθερά.

Σε αναμονή της νέας τιμολογιακής πολιτικής που θα καθοριστεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), το τοπίο παραμένει θολό για τα νέα τιμολόγια. Μία πρώτη εικόνα, όπως είπε διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κ. Χάρης Σαχίνης, σε ειδική δημοσιογραφική εκδήλωση, εκτιμάται πως θα υπάρχει σε ένα εξάμηνο. Στόχος θα είναι να ανακτηθούν τα 157 εκατ. ευρώ που έχει διαθέσει η εταιρεία για το αδιύλιστο νερό κατά τα έτη 2013-2020, βάσει της συμφωνίας που έχει με το ελληνικό Δημόσιο και να διασφαλιστούν σταθερά έσοδα.

Υψηλή ποιότητα στον κύκλο νερού

Η ΕΥΔΑΠ παρέχει υπηρεσίες ύδρευσης σε 4,4 εκατομμύρια κατοίκους και υπηρεσίες αποχέτευσης σε 3,7 εκατομμύρια κατοίκους. Κατατάσσεται πρώτη ως προς την ποιότητα του νερού μεταξύ 180 χωρών παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Δείκτη Περιβαλλοντικών Επιδόσεων (EPI) του Πανεπιστημίου Yale, και παρέχει συγχρόνως το δεύτερο φθηνότερο νερό στον κόσμο κατά το Global Water Intelligence.
Λειτουργεί και συντηρεί 4 ταμιευτήρες και ένα τεράστιο εξωτερικό δίκτυο υδραγωγείων μήκους 495 χλμ. Επίσης, διαθέτει 4 Μονάδες Επεξεργασίας Νερού (ΜΕΝ) με δίκτυο ύδρευσης 14.000 χλμ. και 3 Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) συνδεδεμένα με δίκτυο αποχέτευσης 8.500 χλμ. Η μέση ημερήσια παροχή νέρού ανέρχεται σε 1,1 εκατομμύρια κ.μ. και στα 724.000 κ.μ. η μέση ημερήσια επεξεργασία λυμάτων.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής επέκτασής της, παρέλαβε τον περασμένο Σεπτέμβριο τα δίκτυα αποχέτευσης και το ΚΕΛ Μεγάρων, ενώ σήμερα παραλαμβάνει τα δίκτυα αποχέτευσης και το ΚΕΛ Κορωπίου. Εκτός Αττικής, απλώνει τη δραστηριότητά της στις όμορες περιοχές Βοιωτίας, Φωκίδας και Κορινθίας. Εντός του επόμενου εξαμήνου, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αναμένεται να έχει μία καλή εικόνα, μετά από σχετικές μελέτες, του τι παραλαμβάνει και ποιες είναι οι ανάγκες στις τρεις αυτές περιοχές. Επίσης, η ΡΑΕΕΥ θα ορίσει το τιμολόγιο που θα εφαρμοστεί.

Στοίχημα η μείωση του κόστους ενέργειας

Στόχος της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ είναι η μείωση της εξάρτησης της εταιρείας από τους προμηθευτές ενέργειας με στροφή στις ΑΠΕ και την ιδιοπαραγωγή. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό για το 2028, η συνολική κατανάλωση ενέργειας θα περιοριστεί στις 310 GWh από τις 360 GWh που ήταν το 2022, ενώ παράλληλα θα διαφοροποιηθεί δραστικά και το μείγμα. Η ίδια κατανάλωση θα παραμείνει σταθερή στις 151 GWh, αλλά η συνολική παραγωγή ΑΠΕ θα καλύπτει 129 GWh όταν το 2022 ήταν μόλις 20 GWh. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να απαιτηθεί προμήθεια 189 GWh για το 2022, που θα πέσει σε μόλις 30 GWh.

Σημειώνεται πως έχει ήδη μειωθεί και η καταναλισκόμενη ενέργεια του ΚΕΛ Ψυττάλειας κατά 17%, ποσοστό πολύ υψηλότερο του 2% που είναι η συμβατική πρόβλεψη, λόγω της υλοποίησης των επενδύσεων σε μικρότερο χρόνο.
Ήδη στο πλαίσιο της αξιοποίησης των ανανεώσιμων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας, η ΕΥΔΑΠ διαθέτει εγκαταστάσεις παραγωγής από μικρά υδροηλεκτρικά εγκαταστημένα στα υδραγωγεία της και στο ΚΕΛ Ψυττάλειας. Επίσης, έχει εγκαταστάσεις θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας, αξιοποιώντας το βιοαέριο που παράγεται από́ την επεξεργασία της ιλύος στις μονάδες επεξεργασίας αστικών λυμάτων. Επίσης, έχει αναπτύξει φωτοβολταϊκό σταθμό́ στις εγκαταστάσεις της ΜΕΝ Αχαρνών.

Έξυπνοι μετρητές και πράσινες λύσεις

Στο πλαίσιο του επενδυτικού της πλάνου, προχωρά έργα μετασχηματισμού, που περιλαμβάνουν έξυπνο δίκτυο και μετρητές, αλλά και ενεργειακά έργα, συνολικού προϋπολογισμού περί τα 350 εκατ. ευρώ. Σε αυτή τη φάση, προχωρά πιλοτικά προγράμματα Smart Meters σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ, τόσο στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου σε ζώνη δικτύου ύδρευσης 3.000 υδρομετρητών και στον Δήμο Πεντέλης για αξιολόγηση κάλυψης δικτύου σε περιοχές ιδιαίτερου γεωγραφικού και χωροταξικού χαρακτήρα.

Στα οφέλη αυτού του πρότζεκτ, που θα ξεκινήσει να υλοποιείται και να λειτουργεί από το 2026, περιλαμβάνονται η μείωση του λειτουργικού κόστους, η συντήρηση του δικτύου, η real time εποπτεία του δικτύου και η βελτίωση της εμπειρίας του καταναλωτή. Επίσης, η ΕΥΔΑΠ σχεδιάζει την πλήρη εκμετάλλευση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων που παράγονται στα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων, τόσο στον αγροτικό τομέα όσο και στον τομέα παραγωγής ενέργειας και πράσινων καυσίμων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης