Ενέργεια

Μπλε vs πράσινο - Συνεχίζονται οι "κόντρες" για τα τιμολόγια - Δύο αλυσίδες λιανικής θα μείνουν στο τέλος

Μπλε vs πράσινο - Συνεχίζονται οι

Την ίδια ώρα στο παρασκήνιο εξελίσσονται οι επαφές μεταξύ των βασικών παικτών της αγοράς που στόχο έχουν να κυριαρχήσουν στον τομέα του retail

 

«Ακόμη και το σταθερό μπλε τιμολόγιο ρεύματος θα είναι φθηνότερο από το πράσινο». Αυτό αναφέρουν παράγοντες της λιανικής αγοράς ρεύματος εμμένοντας στην αρνητική τοποθέτηση τους επί του τιμολογίου που θεσμοθέτησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο να παρέχεται στους καταναλωτές ένα τουλάχιστον τιμολόγιο ρεύματος με προσδιορισμό τελικής τιμής ανά μονάδα μέτρησης δηλαδή ανά KWh.

Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς το κυμαινόμενο πράσινο τιμολόγιο ενσωματώνει το ρίσκο της πρόβλεψης της τιμής χονδρικής του επόμενου μήνα και ως εκ τούτου ειδικά για τον Ιανουάριο μήνα υψηλής ζήτησης ρεύματος που ανεβάζει τις τιμές ενδέχεται να είναι ακόμη και ακριβότερο από το σταθερό το οποίο διαμορφώνεται ως ένας μέσος όρος τιμής για ολόκληρο το έτος.

Την ίδια ώρα στο παρασκήνιο εξελίσσονται οι επαφές μεταξύ των βασικών παικτών της αγοράς που στόχο έχουν να κυριαρχήσουν στον τομέα του retail και στόχο έχουν να ενισχύσουν το εκτόπισμά τους στην αγορά.
Οι εκτιμήσεις είναι, όπως και στις τηλεπικοινωνίες θα οδηγηθούμε σε 2 +1 στην καλύτερη περίπτωση  βασικές αλυσίδες που θα ενσωματώσουν ο,τι αναπτύσσεται στην παρούσα φάση με μεγάλες πιθανότητες να μένουν 2 τελικά.

Δυο είναι οι βασικοί παράμετροι που θα παίξουν ρόλο. Η μια το κόστος της ενέργειας που θα εξασφαλίζει ο καθένας για να παράσχει καλύτερες και ανταγωνιστικότερες τιμές στους καταναλωτές, όπως ήδη έκανε η ΔΕΗ και ενδεχομένως να δούμε και αντίστοιχες αντιδράσεις και από άλλους μεγάλους παίκτες, ευκαιρίας δοθείσης με την πτώση της τιμής του φυσικού αερίου. Σημειώνεται ότι το συμβόλαιο του TTF υποχώρησε χθες κατά 5,3% στα 36,5 ευρώ/ MWh.

H δεύτερη, η ισχύς των δικτύων και η δυναμική του marketing που θα αναπτυχθεί. Ήδη η ΔΕΗ έχει ανοίξει την στρατηγική της σε πολυδιάστατο επίπεδο τόσο με την εξαγορά της Κωτσόβολος όσο και με την διεύρυνση του σκοπού της, από την οποία θα προκύπτουν πολλές οικονομίες κλίμακος. Θα υπάρξουν απαντήσεις και από άλλους ομίλους και το πιθανότερο είναι να δούμε ότι ο ανταγωνισμός να λειτουργήσει υπέρ του καταναλωτή.

Πάντως ο θόρυβος των πρώτων ημερών μετά τη θεσμοθέτηση του τιμολογίου έχει επί του παρόντος κοπάσει και οι προμηθευτές πλέον έχουν επικεντρωθεί στην προσπάθεια να διαμορφώσουν ελκυστικά προϊόντα για τους καταναλωτές.
Καταλυτικό ρόλο σε αυτή την προσωρινή ηρεμία έπαιξε η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη ο οποίος κάλεσε τους καταναλωτές να κάνουν υπομονή και να περιμένουν έως τις αρχές Ιανουαρίου προκειμένου να επιλέξουν τιμολόγιο και προμηθευτή ρεύματος.

ΥΠΕΝ και προμηθευτές

Μάλιστα ο κ. Σκυλακάκης σχολίασε και τη στάση των ιδιωτών προμηθευτών σημειώνοντας ότι «κάποιοι πάροχοι δεν είναι καθόλου ευτυχείς για αυτό το τιμολόγιο. Κάποιοι μου θυμίζουν αυτό που λέγεται για τον "διάβολο και το λιβάνι” στο πώς αντιμετωπίζουν το πράσινο τιμολόγιο. Και αυτό διότι, δεν θέλουν να συγκρίνονται οι τιμές και συμπεριφέρονται σαν να θέλουν να προκαλέσουν μια ευρύτερη σύγχυση».

Πάντως μεταξύ των προμηθευτών παραμένει διάχυτη η αντίληψη ότι το ΥΠΕΝ προσπαθεί να ελέγξει την αγορά αντί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και μέσω αυτού να μειωθούν οι τιμές.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες του κλάδου η πολιτική ηγεσία αντί να σχεδιάζει τιμολόγια θα πρέπει να κάνει τρεις κινήσεις: Να αφήσει την αγορά να δουλέψει ανταγωνιστικά, να καταπολεμήσει τις ρευματοκλοπές, καθώς οι απώλειες του συστήματος προσεγγίζουν το δυσθεώρητο 14% για το 2023 και να δώσει τη δυνατότητα να αποκόπτονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Ανάληψη ρίσκου από τους καταναλωτές

Σε ότι αφορά το σταθερά τιμολόγια οι ίδιοι παράγοντες εξηγούν ότι είναι μεν ακριβότερα από τα τρέχοντα κυμαινόμενα, αλλά διασφαλίζουν για ένα χρόνο τον καταναλωτή από τον κίνδυνο διακυμάνσεων στην αγορά χονδρικής.
Με άλλα λόγια οι καταναλωτές που επί του παρόντος παραμένουν σε σύγχυση, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νέο καθεστώς στο πλαίσιο του οποίου καλούνται να αναλάβουν ρίσκο ακόμη και για την τιμή του ρεύματος. Ρίσκο αντίστοιχο με αυτό που λαμβάνουν έναντι των τραπεζών όταν επιλέγουν σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο του δανείου τους.

Ενδεικτική της αστάθειας που επικρατεί στην αγορά είναι και η κίνηση της ΔΕΗ να ανακοινώσει στις 3 Δεκεμβρίου τιμή για σταθερό μπλε τιμολόγιο την οποία άλλαξε στις 4 Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα η ΔΕΗ ανακοίνωσε στις 3 Δεκεμβρίου ότι η τιμή του «My Home on Line» είναι 0,285 ευρώ/KWh για να αναθεωρήσει στις 4 Δεκεμβρίου και να ανακοινώσει τιμή 0,175 ευρώ/KWh. Αντιστοίχως για το «My Home Enter» η πρώτη ανακοίνωση έδινε τιμή 0,295 ευρώ/KWh και η δεύτερη ανακοίνωση 0,179 ευρώ/KWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης