Ενέργεια

ΕΕ: Ναι στη γερμανική κρατική ενίσχυση για το κλείσιμο σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της RWE

ΕΕ: Ναι στη γερμανική κρατική ενίσχυση για το κλείσιμο σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της RWE

Η Επιτροπή ανέφερε ότι η βοήθεια ήταν απαραίτητη, κατάλληλη και αναλογική για να αποζημιωθεί η RWE για το πρόωρο κλείσιμο των εργοστασίων της

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ενέκρινε την κρατική ενίσχυση 2,6 δισ. ευρώ που χορηγήθηκε από τη Γερμανία στην ενεργειακή εταιρεία RWE για να αντισταθμίσει το πρόωρο κλείσιμο της μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.

Το κλείσιμο των κερδοφόρων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της RWE ήταν μέρος του σχεδίου της Γερμανίας να σταματήσει σταδιακά όλη την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα έως το 2038.

Η Επιτροπή ανέφερε ότι η βοήθεια ήταν απαραίτητη, κατάλληλη και αναλογική για να αποζημιωθεί η RWE για το πρόωρο κλείσιμο των εργοστασίων της και να βοηθήσει τη Γερμανία και την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους της για το 2030.
«Η συμβολή του μέτρου στους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους της ΕΕ αντισταθμίζει κάθε πιθανή στρέβλωση του ανταγωνισμού που προκαλείται από την στήριξη», ανέφερε η Επιτροπή.
«Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το γερμανικό μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις».

Δεν χρειάζεται πρόσθετη αποζημίωση

Η RWE, ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, χαιρέτισε την απόφαση και είπε ότι η περαιτέρω επιτάχυνση της σταδιακής κατάργησης του άνθρακα δεν θα χρειαζόταν πρόσθετη αποζημίωση καθώς τα 2,6 δισεκατομμύρια την κάλυψαν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε την έρευνα για τα σχέδια αποζημίωσης της Γερμανίας για την RWE και τη LEAG τον Μάρτιο του 2021.
Η Επιτροπή ανέφερε τότε ότι η Γερμανία της είχε κοινοποιήσει 4,35 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν προβλεφθεί για τους δύο φορείς - 2,6 δισεκατομμύρια για την RWE και 1,75 δισεκατομμύρια για τη LEAG.
Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η έρευνα για το ποσό που συμφωνήθηκε με τη LEAG βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με τη LEAG, τις πληγείσες ομοσπονδιακές πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία το συντομότερο δυνατό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης