Η Αυστραλία δείχνει το δρόμο για τη χρήση τεχνολογιών αποθήκευσης μπαταριών

Η Αυστραλία δείχνει το δρόμο για τη χρήση τεχνολογιών αποθήκευσης μπαταριών

Αναμένεται μεγαλύτερη ώθηση στο συγκεκριμένο τομέα την επόμενη διετία

Οι μεγάλες μπαταρίες (καθώς ο αριθμός, η χωρητικότητα και οι ώρες αποθήκευσης αυξάνονται) αρχίζουν πλέον να διαδραματίζουν πιο ορατό και σημαντικό ρόλο στην κάλυψη της ζήτησης αιχμής στις απογευματινές αιχμές.

Αυτό είναι ιδιαίτερα στη Νότια Αυστραλία η οποία οδηγεί τον κόσμο στην απορρόφηση αιολικής και ηλιακής ενέργειας με μέσο όρο περισσότερο από 71% τους τελευταίους 12 μήνες και η οποία έχει οδηγήσει τη χώρα και τον κόσμο στην ενσωμάτωση των τεχνολογιών αποθήκευσης μπαταριών.

Οι περισσότερες από τις μεγάλες μπαταρίες στα κύρια δίκτυα της Αυστραλίας έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα ζητήματα συστήματος, βοηθώντας στον έλεγχο συχνότητας, λειτουργώντας ως ένα είδος απορρόφησης κραδασμών και πιο πρόσφατα για την πιο «συμβατική» εργασία της απορρόφησης ηλιακής ενέργειας και μετατόπιση στη βραδινή αιχμή.

Σημειώνεται ότι πριν από 6 χρόνια η πρώτη μεγάλη μπαταρία της Αυστραλίας (η λεγόμενη μεγάλη μπαταρία Tesla στο Hornsdale), εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο ηλεκτρικό δίκτυο.


Η μεγαλύτερη επίδοση στην αποθήκευση μπαταριών στη Ν. Αυστραλία

Σύμφωνα με τον Geoff Eldridge της GPE NEMLog, η κορύφωση για αποθήκευση μπαταριών σημειώθηκε στη Νότια Αυστραλία στις 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 6.50 μ.μ., όταν η συνδυασμένη ισχύς του Hornsdale Power Reserve, της νέας μπαταρίας του νησιού Torrens και των μπαταριών Lake Bonney και Dalrymple, αντιστοιχούσε σε 340 MW (20,8% της παραγωγής).

Οι μπαταρίες αντιπροσώπευαν σημαντικό μερίδιο της παραγωγής μεταξύ 6 μ.μ. και 7 μ.μ. (το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χωρητικότητας έχει αποθήκευση μιας ώρας ή λίγο περισσότερο) και το μερίδιο 20% που πήρε βασικά προέρχεται από τα κορυφαία αερίου τα οποία αντιστοιχούσαν σε 40% της παραγωγής εκείνη τη στιγμή.

Εκείνη την εποχή, η αιολική ενέργεια παρείχε μόλις το 12,6% και ο ήλιος είχε δύσει τόσο μεγάλης κλίμακας ηλιακή ενέργεια είχε σταματήσει να παράγει και η ηλιακή ενέργεια στον τελευταίο όροφο είχε μειωθεί στα τελευταία της μεγαβάτ. Οι μπαταρίες, ωστόσο, είχαν φορτιστεί κυρίως με ηλιακή, αλλά και με άνεμο.

 

Αναμένεται αύξηση στην αποθήκευση μπαταριών

Αυτά τα μερίδια αγοράς για αποθήκευση μπαταριών αναμένεται να αυξηθούν ταχέως και σε άλλες πολιτείες και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καθώς περισσότερες τετράωρες μπαταρίες εισάγονται στο δίκτυο, ιδιαίτερα στη Δυτική Αυστραλία όπου η εντολή είναι συγκεκριμένα να απορροφηθεί η μεσημεριανή ηλιακή παραγωγή και να μετατοπιστεί μέχρι τις βραδινές κορυφές.

Η W.A. έχει τουλάχιστον 4 μεγάλες μπαταρίες υπό κατασκευή ή πρόσφατα ολοκληρωμένες, που θα παρέχουν περισσότερα από 900 MW χωρητικότητας και 2.200 MWh αποθήκευσης καθώς θα τεθούν σε λειτουργία τα επόμενα 2 χρόνια, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης