Ολικό λίφτινγκ με 6,38 εκατ. για το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ολικό λίφτινγκ με 6,38 εκατ. για το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Tο υφιστάμενο πολυώροφο κτήριο θα θωρακιστεί με φωτοβολταϊκά συστήματα, επιφάνειας 200 τ.μ., που θα εγκατασταθούν στα δώματα

Διαγωνισμό για την ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση του ιστορικού κτηρίου που στεγάζει από το 1968 το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ξεκίνησε η ειδική μονάδα ωρίμανσης έργων του ΤΑΙΠΕΔ. Η στέγη του διεπιστημονικού κέντρου ερευνών της χώρας, βρίσκεται σε μία έκταση 13.528 τ.μ. που περικλείεται από τις οδούς Βασιλέως Κωνσταντίνου, Ριζάρη και Βασιλέως Γεωργίου Β’.

Στο πλαίσιο της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, το υφιστάμενο πολυώροφο κτήριο θα θωρακιστεί με φωτοβολταϊκά συστήματα, επιφάνειας 200 τ.μ., που θα εγκατασταθούν στα δώματα. Στόχος της προτεινόμενης επέμβασης είναι η ιδιοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με το σύστημα συμψηφισμού, για σημαντική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος.

Αντικείμενο του διαγωνισμού, με προϋπολογισμό δημοπράτησης 6,38 εκατ. ευρώ, είναι και η συνολική ανακαίνιση του υφιστάμενου συγκροτήματος, επιφάνειας 14.210 τ.μ., που βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας. Η αξία της παρέμβασης είναι μεγάλη, καθώς τόσο το κεντρικό κτήριο, όσο και η βιβλιοθήκη «Κ.Θ. Δημαράς», το κτήριο που περιλαμβάνει το αμφιθέατρο «Λ. Ζέρβας» και το φουαγιέ, καθώς και το μικρό συνδετικό κτήριο κατασκευάστηκαν την περίοδο 1965-1968, με σχέδια των Κωνσταντίνου Δοξιάδη και Δημήτρη Πικιώνη. Ο νεότερος έκτος όροφος του κτηρίου ολοκληρώθηκε το 1990.

Αισθητική αναβάθμιση και ενεργειακή απόδοση

Το έργο, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, στοχεύει ειδικότερα στην ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτηριακών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Η ενεργειακή του κλάση θα βελτιωθεί από Δ σε τουλάχιστον Β, με επιθυμητό στόχο το Β+. Μεταξύ άλλων παρεμβάσεων, προβλέπεται η θερμομόνωση του κελύφους, η υγρομόνωση των εξωτερικών όψεων και η αντικατάσταση των φεγγιτών της βιβλιοθήκης.

Παράλληλα, επιδιώκεται η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του κτηρίου, στο οποίο θα γίνει ολικό λίφτινγκ. Θα ανακαινιστούν οι οροφές, θα τοποθετηθούν νέα δάπεδα, θα αλλάξει ο χρωματισμός των τοίχων. Ακόμη, θα αναπτυχθούν νέα εργαστήρια τα οποία θα φιλοξενήσουν νέο εξοπλισμό στο υπόγειο και το ισόγειο. Νέα όψη θα αποκτήσουν διάδρομοι, εργαστήρια, γραφειακοί χώροι και χώροι υγιεινής. Στο αμφιθέατρο θα τοποθετηθούν νέες ξύλινες ακουστικές επενδύσεις, νεώ θα συντηρηθούν οι ξύλινες επιφάνειες της βιβλιοθήκης.

Ειδικό αντικείμενο του έργου αποτελεί η απομάκρυνση του αμιάντου, από οροφές και δάπεδα, με όλες τις  απαιτούμενες σχετικές αδειοδότησης. Η σχετική μελέτη για την απομάκρυνση του αμιάντου θα γίνουν από τον ανάδοχο του έργου.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 540 ημερολογιακές ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης και το αργότερο ως τις 31.12.2025. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών ορίζεται η 12η Ιανουαρίου 2024.

Στο πλαίσιο της προκήρυξης, προβλέπεται και πριμ ύψους 1% επί της αρχικής συμβατικής αξίας του έργου, άνευ ΦΠΑ, εφόσον ο χρόνος παράδοσης του έργου είναι μικρότερος κατά 10% του συμβατικά προβλεπόμενου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης