Μέσω διαγωνισμών οι ταρίφες για τα μικρά έργα από το 2024 - Οι προθεσμίες, οι εξαιρέσεις, η μετατροπή σε αυτοπραγωγή και τα μικρά υδροηλεκτρικά

Μέσω διαγωνισμών οι ταρίφες για τα μικρά έργα από το 2024 - Οι προθεσμίες, οι εξαιρέσεις, η μετατροπή σε αυτοπραγωγή και τα μικρά υδροηλεκτρικά
Τι θα ισχύσει για Ενεργειακές Κοινότητες Φ/Β σταθμών κάτω από 1 MW
Μόνο μέσω διαγωνισμών θα μπορούν να λαμβάνουν λειτουργική ενίσχυση και τα μικρά έργα ΑΠΕ από τον νέο χρόνο. Ειδικότερα, το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ,ΥΠΕΝ σχεδιάζει νομοθετική πρωτοβουλία, που θα προβλέπει ότι για να πάρουν ταρίφα νέα έργα θα πρέπει να συμμετέχουν σε ανταγωνιστικές διαδικασίες από τις αρχές του νέου έτους, δηλαδή νωρίτερα από την ημερομηνία που ισχύει σήμερα. Αυστηρότερη θα είναι η προωθούμενη ρύθμιση και για τα μικρά έργα που έχουν ήδη πάρει «ταρίφα».


Ειδικότερα, η τελική πρόταση στην οποία έχει καταλήξει το ΥΠΕΝ, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, θα προτείνει ότι για φωτοβολταϊκά έργα κάτω των 500 kW, από τις αρχές του νέου έτους, δεν θα μπορούν να υπογράφουν σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΠΕΠ, χωρίς προηγουμένως να έχουν λάβει μέρος σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών. Από την υποχρέωση θα εξαιρούνται τα μικρά συστήματα των 6 kW του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων για κτιριακές εγκαταστάσεις. Η ισχύουσα νομοθεσία δίνει περιθώριο έως και τον Ιανουάριου του 2025.

Όσο για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς κάτω του 1 MW που αναπτύσσονται από Ενεργειακές Κοινότητες δεν θα μπορούν από τις αρχές του 2024 κι έπειτα να πάρουν «ταρίφα» εκτός διαγωνισμών. Σήμερα, χωρίς προηγούμενη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία ο νόμος δίνει προθεσμία έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2024 για περισσότερες από δύο συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης για φωτοβολταϊκά συστήματα έως 0,5 MW το καθένα.


Τι θα ισχύσει για όσους έχουν υπογράψει

Όσο για εκείνα που έχουν ήδη υπογράψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΠΕΠ (ή θα υπογράψουν έως και το τέλος του 2023), αλλά δεν προλάβουν να ολοκληρώσουν τα έργα έως τα τέλη Αυγούστου του 2024 πρέπει για να πάρουν ταρίφα να συμμετέχουν σε ανταγωνιστική διαδικασία. Ουσιαστικά θα πρέπει έως την 30η Αυγούστου 2024 να έχει υποβληθεί από τους κατόχους τους δήλωση ετοιμότητας ή αίτημα ενεργοποίησης στον αρμόδιο Διαχειριστή ή να έχει συναφθεί Σύμβαση Σύνδεσης έως την έναρξη ισχύος της νέας ρύθμισης που προωθείται, διαφορετικά θα πρέπει να μπουν σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για να λάβουν Λειτουργική Ενίσχυση.

Σήμερα η λειτουργική ενίσχυση ανά παραγόμενη μεγαβατώρα για φωτοβολταϊκά συστήματα έως 500 kW (κιλοβάτ) είναι στα 65,74 ευρώ και για φωτοβολταϊκά έως 1 ΜW (μεγαβάτ) στα 68,87 ευρώ.


Μετατροπή σε άδειες αυτοπαραγωγού

Παράλληλα, στις νέες ρυθμίσεις που θα προωθήσει το ΥΠΕΝ αναμένεται να περιληφθεί και διάταξη για όσους το …μετάνιωσαν ή δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τα έργα τους, εντός χρονοδιαγράμματος, ώστε να πάρουν ταρίφα. Αυτοί υπάρχει η σκέψη να τους δοθεί η δυνατότητα να μετατρέψουν τα έργα τους σε άδειες αυτοπαραγωγού π.χ. με πώληση σε μια ενεργειακή κοινότητα για ενεργειακό συμψηφισμό, ή σε μια βιομηχανία για εικονικό net billing.

Ειδικότερα, σχεδιάζεται ρύθμιση βάσει της οποίας μονάδες ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ που βρίσκονται υπό αδειοδότηση ή σε λειτουργία και έχουν λάβει τουλάχιστον άδεια παραγωγής ή βεβαίωση παραγωγού (ή εάν πρόκειται για Εξαιρούμενους Σταθμούς που έχουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης) να επιτρέπεται να μετατραπούν σε σταθμούς αυτοπαραγωγής προχωρώντας σε τροποποίηση όλων των σχετικών αδειών, εγκρίσεων και συμβάσεων.


Μικρά υδροηλεκτρικά - Παραχωρησιούχοι

Ακόμη, θα περιληφθεί διάταξη που θα προβλέπει ότι για παρόχους υπηρεσιών ύδατος θα επιτρέπεται η μετατροπή και λειτουργία μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών για εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού και εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών. Η ισχύς των σταθμών μπορεί να ανέρχεται έως και το 100% των προς συμψηφισμό καταναλώσεων.

Όσο για τους παραχωρησιούχους αυτοκινητοδρόμων με σύμβαση παραχώρησης, η οποία έχει κυρωθεί με νόμο, εφόσον έχει υποβληθεί πλήρης αίτηση στον αρμόδιο Διαχειριστή για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης για σταθμό αυτοκατανάλωσης με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού, θα επιτρέπεται η μετάβαση των σταθμών από τον ενεργειακό συμψηφισμό σε εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης