Στόχος είναι η δημιουργία υπεράκτιου χαρτοφυλάκιου αιολικής και πράσινου υδρογόνου τουλάχιστον 5 GW
Η FARIA Renewables η οποία ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2023 από τον Όμιλο FARIA (καθιερωμένος κατασκευαστής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας) και την Capenergie 5 (5η γενιά του ταμείου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από την OMNES η οποία είναι εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων αφιερωμένη στην ενεργειακή μετάβαση και την καινοτομία), στοχεύει να έχει ένα υπεράκτιο χαρτοφυλάκιο αιολικών και πράσινου υδρογόνου τουλάχιστον 5 GW, έναν διεθνή στόχο που η νέα εταιρεία σχεδιάζει να επιτύχει μέσω στρατηγικών συνεργασιών.
Στόχος της συνεργασίας
Σύμφωνα με ανακοίνωση τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, φιλοδοξία της FARIA Renewables είναι να γίνει κορυφαίος Ανεξάρτητος Παραγωγός Ενέργειας (IPP) στην ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς και στο εξωτερικό.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη DEME, η FARIA Renewables και ο Βέλγος εταίρος της θα αναζητήσουν ευκαιρίες και θα αναπτύξουν από κοινού υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, ξεκινώντας με την αξιολόγηση της θαλάσσιας περιοχής της χώρας και τον εντοπισμό βέλτιστων τοποθεσιών για ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Οι εταίροι θα διεξάγουν εις βάθος έρευνα και εξερεύνηση, σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες. Ταυτόχρονα, θα υποστηρίξουν και θα δημιουργήσουν συνέργειες με την εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα, αναπτύσσοντας τελικά επιτυχημένα και ανταγωνιστικά έργα, ανέφερε η DEME σε ανακοίνωση στις 7 Δεκεμβρίου.
«Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η συνεργασία θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες και την εμπειρία και των δύο εταιρειών, συνεργαζόμενοι προς ένα βιώσιμο και πιο πράσινο μέλλον.
Η συμμετοχή μας στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών έργων κάνει τώρα ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και είμαστε ενθουσιασμένοι που συμβάλλουμε στη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη επέκταση του κλάδου υπεράκτιων αιολικών στη χώρα μας, βοηθώντας την Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους της και να μετατραπεί σε σημαντικός παραγωγός και εξαγωγέας ενέργειας», δήλωσε η Θάλεια Βαλκούμα (Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της FARIA Renewables).
Το κυβερνητικό σχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα
Τον Οκτώβριο, η ελληνική κυβέρνηση εξέδωσε το σχέδιο Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, υπό την εποπτεία της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (HEREMA) το οποίο περιλαμβάνει 25 προτεινόμενες υπεράκτιες περιοχές, η πλειονότητα των οποίων είναι κατάλληλες για τεχνολογία πλωτής αιολικής ενέργειας.
Το πρόγραμμα καθορίζει τις επιλέξιμες Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης (ODA) και εκτιμά την ικανότητα των υπεράκτιων αιολικών έργων που μπορούν να αναπτυχθούν μεσοπρόθεσμα (έως 2030-2032) και μακροπρόθεσμα (μετά το 2030-2032).
Έως το 2030-2032, το πρόγραμμα προκρίνει δ10 επιλέξιμες περιοχές για ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 4,9 GW, κυρίως για πλωτά έργα.
Μακροπρόθεσμα, η ελάχιστη δυναμικότητα υπεράκτιου αιολικού αέρα που θα αναπτυσσόταν σε όλες τις περιοχές υπολογίζεται στα 12,4 GW.
www.worldenergynews.gr