Αποθήκευση και καιρός οι κρίσιμοι παράγοντες για την πορεία των τιμών
Με τιμή κάτω από τα 40 ευρώ/MWh έκλεισε η χθεσινή συνεδρίαση στο ολλανδικό hub φυσικού αερίου TTF, ενώ και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης διαπραγματεύονται στο επίπεδο των 39 ευρώ/MWh έως και τον Μάιο του 2024. Για τους επόμενους μήνες του έτους κινούνται γύρω από τα 38 ευρώ/MWh.
Πρόκειται για επίπεδα τιμών που είχαν καταγραφεί στα τέλη του 2021 κατά την έναρξη της ενεργειακής κρίσης και πριν το ξέσπασμα του Ρωσο Ουκρανικού πολέμου.
Ωστόσο η ανησυχία παραμένει, καθώς εκτιμάται ότι όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών και το πόσο γρήγορα θα αδειάσουν οι αποθήκες της Ευρώπης. Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι οι προβλέψεις μιλούν για ήπιο χειμώνα.
Πάντως επί του παρόντος ως αιτίες της πτώσης θεωρούνται τα υψηλά αποθέματα της Ευρώπης καθώς οι αποθήκες της έχουν πληρότητα της τάξης του 93% παρά το ψύχος των τελευταίων ημερών, αλλά και η διαθεσιμότητα LNG αφού η ζήτηση από την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες είναι μάλλον ήπια.
Αντιστοίχως οι χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη κινούνται από 85,07 ευρώ/MWh στην Ισπανία και την Πορτογαλία, έως τα 126,36 ευρώ/MWh στην Πολωνία.
Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται και η ελληνική μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας στου Χρηματιστηρίου Ενέργειας η οποία για σήμερα διαμορφώνεται σε 119,18 ευρώ/MWh, ενώ στην Ιταλία και τη Βουλγαρία δηλαδή τις αγορές με τις οποίες είναι διασυνδεδεμένη η ελληνική, η τιμή διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τα 121 ευρώ/MWh.
Αύξηση εισαγωγών
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι εισαγωγές να είναι αυξημένες σήμερα στην ελληνική αγορά και να φθάνουν στο 19,25% του μίγματος, δηλαδή πάνω από τις ΑΠΕ που συνεισφέρουν μόλις το 14,77%. Οι μονάδες φυσικού αερίου καλύπτουν το 43,14% του μίγματος, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά το 10,93% και ο λιγνίτης το 9,69%.
Η αυξημένη συμμετοχή του φυσικού αερίου που στην ελληνική αγορά τιμολογείται με βάση τον προηγούμενο μήνα δικαιολογούν και την υψηλή τιμή χονδρικής σε σχέση με τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι τα futures του ηλεκτρισμού για τον Ιανουάριο διαμορφώνονται πάνω από τα 120 ευρώ/MWh γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες στην αγορά για τις εξελίξεις κατά τη μετάβαση στο νέο καθεστώς τιμολόγησης χωρίς την ύπαρξη των επιδοτήσεων. Σε ότι αφορά δε τις τιμές χονδρικής των προηγούμενων μηνών τον Οκτώβριο ήταν στα 111,19 ευρώ/MWh, τον Νοέμβριο στα 105,4 ευρώ/MWh και τις επτά πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου στα 108,58 ευρώ/MWh.
Παράταση έκτακτων μέτρων
Πάντως όλες οι εκτιμήσεις μιλούν για διατήρηση της αβεβαιότητας στις αγορές ενεργειακών προϊόντων και για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να παρατείνει έως το τέλος του 2024 τα έκτακτα μέτρα που θεσπίστηκαν πέρυσι ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση.
Στο επίκεντρο των μέτρων αυτών είναι οι κοινές προμήθειες φυσικού αερίου μέσω της πλατφόρμας «AggregateEU». Ο κανονισμός περιλαμβάνει ακόμη μέτρα για μεγαλύτερη διαφάνεια στην αγορά LNG, υποχρεώνοντας τους Διαχειριστές να μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με τη χωρητικότητα, των εγκαταστάσεων LNG της ΕΕ. Επίσης ο Κανονισμός προβλέπει προσωρινό μηχανισμό διαχείρισης της αστάθειας για τον περιορισμό των μεγάλων διακυμάνσεων των τιμών.
Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς λήγει την 1η Φεβρουαρίου 2024 και προβλέπει πλαφόν διακύμανσης στο TTF εάν υπερβαίνει τα 180 €/MWh για 3 εργάσιμες ημέρες και εάν η τιμή TTF είναι 35 €/MWh υψηλότερη από τιμή αναφοράς που αντανακλά τις τιμές στις διεθνείς αγορές για τις ίδιες 3 εργάσιμες ημέρες.
Ο μηχανισμός αυτός δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ αλλά η αγορά θεωρείται ότι παραμένει εύθραυστη και η Κομισιόν εκτιμά τη διατήρηση των μέτρων ως απαραίτητη πρόσθετη διασφάλιση για την επόμενη χρονιά.
www.worldenergynews.gr