Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το ενεργειακό μήνυμα από τη συνάντηση του Πούτιν με τον ηγεμόνα των ΗΑΕ (Bloomberg)

Το ενεργειακό μήνυμα από τη συνάντηση του Πούτιν με τον ηγεμόνα των ΗΑΕ (Bloomberg)

Επί τάπητος η βελτίωση των σχέσεων, οι αυξανόμενες επενδύσεις, το εμπόριο και ο πόλεμος Χαμάς - Ισραήλ

Aψηφώντας τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να τον απομονώσουν από την παγκόσμια σκηνή, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν στο Άμπου Ντάμπι κατά την έναρξη ενός σπάνιου ταξιδιού του στο εξωτερικό (από το 2022 και μετά) για την ενίσχυση των συνεργασιών στη Μέση Ανατολή.

Η επίσκεψή του αφορά θέματα εμπορικά (καύσιμα και όχι μόνο), γενικότερες επενδύσεις και τον πόλεμο μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ. Παράλληλα στέλνει μήνυμα στους ισχυρούς του δυτικού κόσμου ότι παραμένει υπολογίσμος…, στοιχείο που φαίνεται και από την πλευρά του αραβικού κράτους αν αναλογιστούμε πώς τον καλωσόρισε.

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον ηγέτη των Εμιράτων που τον καλωσόρισε και είπε ότι θα συζητήσουν τόσο τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς όσο και τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με δηλώσεις που μεταδόθηκαν στην αρχή της συνάντησης. Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΑΕ βρίσκονται σε «άνευ προηγουμένου επίπεδο και επικεντρώνονται στην επέκταση των οικονομικών δεσμών», όπως υποστήριξε.


«Θα χαρώ να συνεχίσω την κοινή μας εργασία για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε διαφορετικούς τομείς», απάντησε ο ηγέτης των ΗΑΕ,
σημειώνοντας το αυξημένο εμπόριο και τις επενδύσεις των δύο χωρών εκτός πετρελαίου τα τελευταία χρόνια. Ο Πούτιν επαίνεσε επίσης την απόφαση των ΗΑΕ να ενταχθούν στην ομάδα BRICS των αναδυόμενων οικονομιών.

Η επίσκεψη του Πούτιν στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή (η πρώτη του μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022), δείχνει ότι είναι ακόμα ευπρόσδεκτος σε πολλά μέρη του πλανήτη, ακόμη και όταν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη προσπαθούν να τιμωρήσουν το Κρεμλίνο με κυρώσεις και όπλα στο Κίεβο.

Ο Πούτιν θα πετάξει επίσης στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ για συνομιλίες με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, όπου η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των πετρελαϊκών κολοσσών θα είναι κορυφαία προτεραιότητα.


Υποδοχή με κανονιές

Ο τρόπος με τον οποίο το Βασίλειο υποδέχτηκε τον Πρόεδρο του ρωσικού κράτους, δείχνει ότι στέλνει (σε διεθνή κλίμακα) μήνυμα για τις άψογες σχέσεις μεταξύ των 2 πετρελαιοπαραγωγικών χωρών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «το αεροπλάνο του Πούτιν συνοδευόταν από 4 μαχητικά αεροσκάφη Su-35 κατά την πτήση του προς τα ΗΑΕ. Η Ρωσία έλαβε ειδική άδεια για την πτήση από τις χώρες των οποίων τον εναέριο χώρο διέσχισαν», είδηση που μετέδωσε η κρατική υπηρεσία ειδήσεων Tass.

«Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΑΕ συνόδευσαν το αεροπλάνο καθώς ο Πούτιν εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΑΕ», ανέφερε το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο WAM.

Κατά την άφιξη, υποδέχτηκαν τον Πούτιν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΑΕ. Επίσης κεράστηκε από την εθνική ομάδα αεροπορικών επιδείξεων «Ιππότες των Εμιράτων», αφήνοντας πίσω τους ίχνη ατμού στα χρώματα της ρωσικής σημαίας. Το πυροβολικό έριξε 21 βολές για να υποδεχθεί τον Ρώσο ηγέτη, σύμφωνα με το WAM.

 

Τι ζητούν τα ΗΑΕ από τον Πούτιν

Στο Ριάντ, ο Μπιν Σαλμάν προσβλέπει στον Ρώσο ηγέτη για να εδραιώσει τη συνεργασία εντός του ΟΠΕΚ+, της συμμαχίας μεταξύ του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και άλλων μεγάλων παραγωγών πετρελαίου, δήλωσε ο Abdulkhaleq Abdulla, πολιτικός εμπειρογνώμονας με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε να επεκτείνει και να εμβαθύνει τις περικοπές παραγωγής για να ενισχύσει τις τιμές. Ενώ οι συνομιλίες της συμμαχίας στιγματίστηκαν από καθυστερήσεις λόγω εσωτερικής διαφωνίας μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Αγκόλας και της Νιγηρίας, αξιωματούχοι από τη Μόσχα και το Ριάντ πρόβαλαν μια εικόνα στενής συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

«Η Σαουδική Αραβία πιστεύει ότι η Μόσχα θα εφαρμόσει το μερίδιό της στις περικοπές της παραγωγής», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV τη Δευτέρα 4/12/2023.

Την επόμενη ημέρα σε σχόλια στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ επανέλαβε τη θέση του βασιλείου, λέγοντας ότι ο ΟΠΕΚ+ είναι έτοιμος να λάβει περαιτέρω μέτρα εάν χρειαστεί.

Εκτός από το πετρέλαιο, οι επενδύσεις και το εμπόριο αναμένεται να είναι στην ατζέντα των ηγετών.

«Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων ελπίζει να προσελκύσει 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια (10,8 δισεκατομμύρια δολάρια) επενδύσεων από τη Σαουδική Αραβία τα επόμενα δύο χρόνια», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Kirill Dmitriev (επικεφαλής του ταμείου και μέλος της αντιπροσωπείας του Πούτιν στο Άμπου Ντάμπι), σύμφωνα με το Interfax News.


Στο τραπέζι ο πόλεμος Χαμάς - Ισραήλ

Ο Πούτιν αναμένεται επίσης να συζητήσει την επίθεση του Ισραήλ στη Χαμάς στη Γάζα, η οποία έχει ξεκινήσει από την επίθεση της μαχητικής ομάδας στις 7 Οκτωβρίου που σκότωσε 1.200 ανθρώπους, κυρίως άμαχους. Οι μάχες έχουν δημιουργήσει μια σφήνα μεταξύ των ΗΠΑ, που υποστηρίζουν το Ισραήλ, και των αραβικών εθνών, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, λόγω των χιλιάδων θανάτων Παλαιστινίων και της ολοένα και βαθύτερης ανθρωπιστικής κρίσης.


Οι φιλικές στην Ρωσία χώρες της Μέσης Ανατολής

Την Πέμπτη 7/12/2023, ο Πούτιν θα φιλοξενήσει τον Ιρανό Πρόεδρο Ebrahim Raisi που υποστηρίζει τη Χαμάς η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ρωσία θεωρεί πολλές χώρες στη Μέση Ανατολή φιλικές σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Οι ρωσικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών εμπορευμάτων από το πετρέλαιο μέχρι το αλουμίνιο και τα λιπάσματα, μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στα ΗΑΕ από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος χάλυβας Vladimir Lisin επανεγγραφή της εταιρείας χαρτοφυλακίου του στο Άμπου Ντάμπι, ενώ ο δισεκατομμυριούχος Andrey Melnichenko, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, έχει επίσης διαβατήριο ΗΑΕ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος ταξιδεύει με τον Πούτιν, θα παραμείνει στην περιοχή αυτή την εβδομάδα, παρακολουθώντας φόρουμ στο Άμπου Ντάμπι και στη συνέχεια στη Ντόχα του Κατάρ, ανέφερε η κρατική υπηρεσία ειδήσεων Tass.

Ο Πούτιν έχει περιορίσει τα ταξίδια του κυρίως σε στενούς συμμάχους από τότε που διέταξε στρατεύματα στην Ουκρανία, προκαλώντας μια σειρά από διεθνείς κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών αργού.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του τον Μάρτιο για φερόμενα εγκλήματα πολέμου, περιπλέκοντας περαιτέρω τα ταξίδια εκτός της χώρας του. Ούτε η Σαουδική Αραβία ούτε τα ΗΑΕ έχουν υπογράψει στο ΔΠΔ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης