Οι ευκαιρίες δέσμευσης άνθρακα μπορεί να αυξήσουν τη ζήτηση jackup στη Βόρεια Θάλασσα

Οι ευκαιρίες δέσμευσης άνθρακα μπορεί να αυξήσουν τη ζήτηση jackup στη Βόρεια Θάλασσα

Στοιχεία που δείχνουν άνοδο της σχετικής τάσης, κυρίως στη Νορβηγία

Παρότι η αγορά jackup στη Βορειοδυτική Ευρώπη εξακολουθεί να παραμένει αμφισβητούμενη λόγω έλλειψης εργασίας και χαμηλότερων ημερήσιων τελών, τα έργα CCS και οι εργασίες P&A μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση της ζήτησης στην περιοχή, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Offshore Oracle της Evercore ISI.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι jackup είναι τύπος κινητής πλατφόρμας που αποτελείται από μια πλευστή γάστρα εφοδιασμένη με έναν αριθμό κινητών ποδιών, ικανή να ανυψώσει το κύτος της πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

 

Στοιχεία που δείχνουν άνοδο της τάσης CCS

Δύο πρόσφατες συμβάσεις αποτελούν παραδείγματα της τάσης CCS, σύμφωνα με την εταιρεία.

Το πρώτο, που περιλαμβάνει το TAQA και το jackup Valaris 123, περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα για φρεάτια στο έργο Porthos CCS στον ολλανδικό τομέα, που αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2024.

Η σύμβαση για το Valaris 123 περιλαμβάνει 6 φρεάτια συν 10 (το πολύ) προαιρετικά πηγάδια και έχει ελάχιστη διάρκεια 170 ημερών συν μια συνολική προαιρετική διάρκεια 300 ημερών.

Επιπλέον, το έργο Hynet CCS στη Θάλασσα της Ανατολικής Ιρλανδίας ανέθεσε συμβάσεις στο jackup Valaris 72 και το jackup Valaris 292, με το Valaris 72 να αναμένεται να ξεκινήσει μια «ουσιαστική» εκστρατεία P&A αυτόν τον μήνα.

«Αυτές οι εξελίξεις αντιπροσωπεύουν μια ουσιαστική αλλαγή στην αγορά υπεράκτιων εξέδρων», όπως υποστηρίζει η Evercore.

Ορισμένα έργα θα απαιτήσουν νέες γεωτρήσεις για να καταστεί δυνατή η έγχυση CO2, ενώ άλλα ενδέχεται να απαιτούν εκτεταμένες εργασίες P&A, παρόμοια με το έργο Hynet της Eni (σύμβαση P&A 55 φρεατίων), δήλωσε ο Evercore.


Πρωτοπόρος η Νορβηγία στα CCS

Η Νορβηγία ειδικότερα πρωτοστατεί στα υπεράκτια έργα CCS, σημείωσε η εταιρεία.

Νωρίτερα φέτος 5 εταιρείες συμπεριλαμβανομένων των Equinor, Neptune Energy, Storegga, Sval Energi και Wintershall Dea, υπέβαλαν αιτήσεις στην κυβέρνηση για αποθήκευση CO2 στα νορβηγικά ύδατα της Βόρειας Θάλασσας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης