Η ευρωπαϊκή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι πιθανό να παραμείνει κάτω από τα επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης για τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια, αν και με μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των χωρών, αναφέρει σήμερα ο Οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's.
Όπως αναμεταδίδει το Montel, η ζήτηση ενέργειας σε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες που εξέτασε ο Οίκος ήταν πιθανό να ανακάμψει από την κρίση που ξεκίνησε το 2022 κατά 1,5% το επόμενο έτος. Το απέδωσε σε έναν συνδυασμό ασθενούς οικονομικής απόδοσης, βελτίωσης της απόδοσης και ομαλοποίησης του καιρού. Αυτό ακολουθεί τις προσδοκίες του Οίκου για μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% φέτος.
Οι προβλέψεις
Η συνολική ζήτηση στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ιβηρική χερσόνησο, την Ιταλία και τις σκανδιναβικές χώρες θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2017 μόνο το 2026. Μέχρι το 2028, είπε ότι όλες αυτές οι περιοχές εκτός από τη Βρετανία είναι πιθανό να δουν υψηλότερη ζήτηση ενέργειας από το 2017.
Οι χώρες της Σκανδιναβίας - το μόνο μέρος της Ευρώπης όπου η ζήτηση είναι ήδη υψηλότερη - θα έχουν κατανάλωση σχεδόν 15 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τα επίπεδα του 2017 έως το 2028. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, θα πρέπει να δει τη ζήτηση να φτάνει κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τα επίπεδα του 2017 έως το 2028, μετά από μια απότομη άνοδο από το 2027 περίπου, σύμφωνα με την έκθεση. Η γερμανική κατανάλωση ενέργειας ήταν 600 TWh το 2017.
Η δυναμική των ΑΠΕ
Η Moody's προέβλεψε ότι οι ΑΠΕ και η πυρηνική παραγωγή μαζί θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της συνολικής παραγωγής ενέργειας μέχρι το 2028. Ωστόσο, οι στόχοι της Ευρώπης για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές φαινόταν ολοένα και πιο δύσκολο να επιτευχθούν με δεδομένους αντίθετους ανέμους, όπως ο πληθωρισμός κόστους και τα υψηλότερα επιτόκια που απειλούν τη βιωσιμότητα ορισμένων έργων.
«Παρόλα αυτά αναμένουμε συνεχή ισχυρή ανάπτυξη της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς οι ενεργειακές πολιτικές και η ανταγωνιστικότητα κόστους τελικά υποστηρίζουν την εξάπλωσή τους»συμπλήρωσε.
Η συνεχιζόμενη διάθεση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φαίνεται πιθανό να μειώσει τις τιμές χονδρικής ενέργειας με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, οι αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου σε σχέση με τον ιστορικό τους μέσο όρο θα διατηρήσουν το κόστος ενέργειας υψηλό για τα επόμενα χρόνια «καθώς το φυσικό αέριο θα παραμείνει το οριακό καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», καταλήγει η Moody's.
www.worldenergynews.gr