Η Rio Tinto κατασκευάζει νέο έργο ηλιακής ενέργειας και μπαταρίας στην Αυστραλία

Η Rio Tinto κατασκευάζει νέο έργο ηλιακής ενέργειας και μπαταρίας στην Αυστραλία

Αναμένεται να μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ντίζελ κατά 37% και τις ετήσιες εκπομπές ισοδύναμου CO2 κατά 14.000 τόνους

Η Rio Tinto (βρετανοαυστραλιανή πολυεθνική εταιρεία που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία μετάλλων και εξόρυξης στον κόσμο) κατασκευάζει ένα νέο ηλιακό πάρκο 12,4 MW και μπαταρία 8,8 MW/2,1 MWh στο ορυχείο βωξίτη Amrun που βρίσκεται στην Αυστραλία και αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι τις αρχές του 2025.

 

Ουσιαστικά πρόκειται για έργο που θα συμπληρώσει, αλλά θα είναι εντελώς ξεχωριστό από τα δύο κοντινά αγροκτήματα ανανεώσιμης ενέργειας Weipa.

Το ηλιακό πάρκο Amrun φέρνει τη συνολική χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) γύρω από τη Weipa σε 17,6 MW ηλιακής ενέργειας και 6,1 MWh αποθήκευσης μπαταρίας.


Σχετικά με το έργο

Το νέο έργο που βρίσκεται στα παραδοσιακά εδάφη Wik και Wik-Waya, απέχει 45 λεπτά με το αυτοκίνητο και με το φέρι-μποτ κατά μήκος του ποταμού Hay από τις δύο υπάρχουσες φάρμες ΑΠΕ και τα 2 παλαιότερα ορυχεία βωξίτη του Rio Tinto, το Weipa κοντά στο πλοίο της πόλης και το Andoom.

Θα κατασκευαστεί, θα ανήκει και θα λειτουργεί από την Aggreko (παγκόσμιος προμηθευτής κινητής και αρθρωτής ισχύος, εξοπλισμού ελέγχου θερμοκρασίας και ενεργειακών υπηρεσιών, με έδρα τη Γλασκώβη της Σκωτίας) η οποία λειτουργεί επίσης τον υπάρχοντα σταθμό παραγωγής ενέργειας ντίζελ για το ορυχείο Amrun, που τέθηκε σε λειτουργία το 2018 και είναι η νεότερη από τις επιχειρήσεις του Rio Tinto γύρω από τη Weipa.

 

Στόχος του έργου

Αναμένεται να μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ντίζελ του Amrun κατά 37% και τις ετήσιες εκπομπές ισοδύναμου CO2 κατά 14.000 τόνους και να παράγει περίπου 21 γιγαβατώρες ετησίως.

«Το ηλιακό πάρκο Amrun θα είναι ένας από τους 3 ηλιακούς σταθμούς Weipa Operations, οι οποίοι μαζί θα παρέχουν δυναμικότητα ηλιακής παραγωγής 18 MW στα ορυχεία μας και στην πόλη Weipa. Αυτό το έργο μας βοηθά να προχωρήσουμε στις φιλοδοξίες μας να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις δραστηριότητές μας», δήλωσε η Shona Markham (Γενική Διευθύντρια επιχειρήσεων Rio Tinto Weipa).

Τα πρώτα έργα έχουν ξεκινήσει και το νέο ηλιακό πάρκο αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι τις αρχές του 2025.

 

Χρηματοδότηση του πρώτου έργου

Το αρχικό ηλιακό πάρκο ισχύος 1,6 MW χρηματοδοτήθηκε με επιχορήγηση 3,7 εκατομμυρίων δολαρίων από την ARENA το 2014 και τέθηκε σε λειτουργία 2 χρόνια αργότερα.

Κατασκευάστηκε από την First Solar και πωλήθηκε στην EDL το 2015.

Η First Solar πούλησε την αυστραλιανή της επιχείρηση στη NovaSource Power Services με έδρα τις ΗΠΑ πέρυσι.

Ένα δεύτερο στάδιο ισχύος 6,7 MW και άλλα 7,8 εκατομμύρια δολάρια από τον κρατικό χρηματοδότη υποτίθεται ότι θα ακολουθούσαν αυτό, αλλά η EDL και η ARENA ζήτησαν χρόνο σε αυτό το μέρος του έργου το 2019.

Ωστόσο, η Rio Tinto χρειαζόταν ακόμη να απελευθερώσει τις ανθρακούχες τις δραστηριότητές της με πετρέλαιο και αντικατέστησε την EDL για να κατασκευάσει τη μικρότερη ηλιακή ενέργεια και λειτουργία μπαταρίας το 2021, η οποία υποτίθεται ότι θα μείωνε την κατανάλωση καυσίμου κατά 7 εκατομμύρια λίτρα ετησίως.


Το 2015 κατασκευάστηκε το πρώτο Weipa

Το αρχικό ηλιακό αγρόκτημα Weipa 1,6 MW που ανήκει στην EDL ολοκληρώθηκε το 2015 και είναι ένα από τα πρώτα ηλιακά πάρκα στην Αυστραλία. Ένα νέο αγρόκτημα που παρήγγειλε η Rio Tinto το 2021 με 4 MW ηλιακής ενέργειας και μια μπαταρία 4 MW/4 MWh ανήκει επίσης και λειτουργεί από την EDL.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης