Ενέργεια

Ρωσία: Μείωση 8,5% των ρωσικών θαλάσσιων εξαγωγών ντίζελ το Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο

Ρωσία: Μείωση 8,5% των ρωσικών θαλάσσιων εξαγωγών ντίζελ το Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο
Η Ρωσία έχει εκτρέψει τις προμήθειες ντίζελ της στη Βραζιλία, την Τουρκία, τις αφρικανικές και τις ασιατικές χώρες μετά το πλήρες εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα

Οι θαλάσσιες εξαγωγές ντίζελ και βενζίνης από τα ρωσικά λιμάνια αυξήθηκαν 8,5% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα σε περίπου 2,8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους μετά την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών και την αύξηση της παραγωγής, σύμφωνα με στοιχεία των traders που αναμεταδίδει το Oilprice.

Η Ρωσία απαγόρευσε προσωρινά τις εξαγωγές ντίζελ από τις 21 Σεπτεμβρίου για να αντιμετωπίσει μια εγχώρια έλλειψη. Το εμπάργκο άρθηκε εν μέρει στις 9 Οκτωβρίου, με τη Ρωσία να συνεχίζει τις εξαγωγές ντίζελ εξαιρετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο (ULSD) μέσω των αγωγών Transneft.

Τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Νοεμβρίου, η παραγωγή ντίζελ από τα ρωσικά διυλιστήρια αυξήθηκε σχεδόν κατά 11% από το μέσο επίπεδο του Οκτωβρίου σε 238.120 τόνους την ημέρα, ανέφεραν πηγές του Reuters.

H αλλαγή πλεύσης

Η Ρωσία έχει εκτρέψει τις προμήθειες ντίζελ της στη Βραζιλία, την Τουρκία, τις αφρικανικές και τις ασιατικές χώρες μετά το πλήρες εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα που τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τα ναυτιλιακά στοιχεία της LSEG, τουλάχιστον 0,93 εκατομμύρια τόνοι ντίζελ φορτώθηκαν τον Νοέμβριο σε ρωσικά λιμάνια, κυρίως στο λιμάνι Primorsk της Βαλτικής, και τώρα κατευθύνονταν προς τη Βραζιλία.

Τα περισσότερα από αυτά τα φορτία θα φτάσουν στα λιμάνια της Βραζιλίας τον Δεκέμβριο.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου, οι αποστολές ULSD από ρωσικά λιμάνια στη Βραζιλία ανήλθαν συνολικά σε 5,8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, ενώ οι προμήθειες ντίζελ από τις ΗΠΑ μειώθηκαν σε 2,25 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, μετά από 5,9 εκατομμύρια μετρικούς τόνους τους πρώτους 11 μήνες του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης