Ενέργεια

Σε χαμηλό επτά εβδομάδων οι τιμές LNG στην Ασία λόγω περιορισμένης ζήτησης

Σε χαμηλό επτά εβδομάδων οι τιμές LNG στην Ασία λόγω περιορισμένης ζήτησης

Η μέση τιμή LNG για παράδοση Ιανουαρίου στη βορειοανατολική Ασία μειώθηκε κατά 6% στα 15,7 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu)

 

Οι τιμές του ασιατικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μειώθηκαν αυτή την εβδομάδα σε χαμηλό 7 εβδομάδων παρά τον κρύο καιρό, καθώς η ζήτηση παραμένει σταθερή και οι συνθήκες παγκόσμιας προσφοράς χαλαρώνουν μετά από πρόσφατες εργασίες συντήρησης και τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Η μέση τιμή LNG για παράδοση Ιανουαρίου στη βορειοανατολική Ασία μειώθηκε κατά 6% στα 15,7 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu), τη χαμηλότερη από τα μέσα Οκτωβρίου, εκτιμούν πηγές του κλάδου.

"Τα ποσοστά στην Ασία και κυρίως στην Ευρώπη συνεχίζουν να υποχωρούν. Η ζήτηση παρέμεινε αδύναμη σε όλους τους παίκτες", δήλωσε ο Toby Copson, επικεφαλής ενέργειας, APAC, στη διαμεσολαβήτρια εμπορευμάτων Marex.

«Είναι ξεκάθαρος ο καιρός και η βιομηχανική ζήτηση δεν έχει φέρει καμία επείγουσα κάλυψη για τον χειμώνα, κάτι που δεν αποτελεί καλό προηγούμενο για μια ανοδική προοπτική», πρόσθεσε ο Copson.

Ο Samuel Good, επικεφαλής τιμολόγησης LNG στην υπηρεσία τιμολόγησης εμπορευμάτων Argus, δήλωσε ότι παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι τελικοί χρήστες σε όλη τη βορειοανατολική Ασία έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό μακριά από την αγορά spot, βασιζόμενοι αντ' αυτού σε προθεσμιακή προμήθεια ή spot φορτία που εξασφαλίζονται πριν από το χειμώνα.

Η καλή παραγωγή προστιθέμενης καύσης αερίου αποσπάται από το μείγμα παραγωγής λόγω της αύξησης της πυρηνικής παραγωγής.

Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια προσφορά βελτιώνεται μετά το τέλος της συντήρησης σε μονάδα της Qatargas και στις εγκαταστάσεις Prelude της Αυστραλίας. Αυτό είναι επιπρόσθετο στην επιστροφή των εξαγωγών LNG της Αιγύπτου μετά τη διακοπή της αμέσως μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης στη Γάζα, σύμφωνα με τον Alex Froley, αναλυτή LNG στην εταιρεία πληροφοριών δεδομένων ICIS.

"Οι ενισχύσεις από το Κατάρ, την Αίγυπτο και την Αυστραλία προσφέρουν βελτιωμένες δυνατότητες προσφοράς τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό βοήθησε στη μείωση των τιμών βραχυπρόθεσμα, παρά την έναρξη του ψυχρότερου καιρού στην Ευρώπη που αύξησε την απόσυρση των υπόγειων αποθεμάτων αποθήκευσης και βοήθησε στην εξάντληση των πλωτών αποθηκευτικών φορτίων που είχαν δημιουργηθεί νωρίτερα γύρω από τις ευρωπαϊκές ακτές», είπε ο Froley.

Σε υψηλά επίπεδα η αποθήκευση

Ενώ τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να πέφτουν, εξακολουθούν να είναι σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ για αυτήν την περίοδο του έτους, στο 95,9% περίπου πληρότητα, μειώνοντας τον κίνδυνο να μειωθεί η περιοχή κατά τη διάρκεια του χειμώνα συνολικά, πρόσθεσε ο Froley.

Η Good της Argus είπε ότι η αποστολή από τους ευρωπαϊκούς τερματικούς σταθμούς LNG στο δίκτυο ήταν γρήγορη, ως απάντηση στην υψηλότερη κατανάλωση που οφείλεται στο συνεχιζόμενο κρύο.

"Αλλά η διαθεσιμότητα φορτίου στην ευρύτερη λεκάνη του Ατλαντικού παραμένει υψηλή, με λίγες μόνο εταιρείες να αντιμετωπίζουν κίνητρο να ανακατευθύνουν τις φορτώσεις μακριά από την Ευρώπη και στη βορειοανατολική Ασία", δήλωσε ο Good.

Η S&P Global Commodity Insights αξιολόγησε το ημερήσιο σημείο αναφοράς της τιμής δείκτη LNG Βορειοδυτικής Ευρώπης (NWM) για φορτία που παραδόθηκαν τον Ιανουάριο με βάση το πλοίο (DES) στα 12,46 $/mmBtu στις 30 Νοεμβρίου, έκπτωση 0,87 $/mmBtu στην τιμή του φυσικού αερίου Ιανουαρίου στο ο ολλανδικός κόμβος TTF.

«Οι τιμές LNG της Βορειοδυτικής Ευρώπης πιέστηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 13%, ή 1,828 $/mmBtu, από τις 23 Νοεμβρίου σε σχεδόν χαμηλά 2 μηνών», δήλωσε ο Karim El Afany, διευθύνων συντάκτης του Atlantic LNG της S&P.

Η Argus εκτίμησε την τιμή στα 12,70 $/mmBtu, ενώ η Spark Commodities την εκτίμησε στα 12,689 $/mmBtu.

Οι ναύλοι του spot LNG μειώθηκαν αυτή την εβδομάδα, με τους ναύλους του Ατλαντικού να πέφτουν στα 155.250 $/ημέρα την Παρασκευή, ενώ οι ναύλοι του Ειρηνικού αυξήθηκαν στις 141.000/ημέρα, δήλωσε ο Qasim Afghan, αναλυτής της Spark Commodities.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης