Στην εκδήλωση «Unveiling the next GR - Eco Island», που διοργανώνεται από την ελληνική αντιπροσωπεία στο πλαίσιο της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP 28) που διεξάγεται στο Ντουμπάι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τον Πόρο, το τρίτο «πράσινο» νησί στην Ελλάδα.
«Θεωρούσα εξ αρχής το έργο Gr – Eco Island σαν ένα έργο με πάρα πολύ μεγάλη συμβολική σημασία. Η Ελλάδα έχει πληθώρα νησιών διαφορετικών μεγεθών που μπορούν να επωφεληθούν από λύσεις απανθρακοποίησης και ψηφιοποίσης. Έχουμε εξαιρετικά σηματικά παραδείγματα. Έχουμε καταστήσει νησιά ικανά να πετύχουν στόχους κλιματικής ουδετερότητας πριν από άλλες περιοχές της Ελλάδας» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Αστυπάλαιας και στη συμφωνία για το νησί του Πόρου: «Μαζί με τη VW, έχουμε καταφέρει να μετατρέψουμε την Αστυπάλαια σε σημαντικό προορισμό. Σήμερα, ανακοινώνουμε τη συμφωνία της κυβέρνησης με την εταιρεία Masdar, ενός παγκοσμίου ηγέτη στην ενεργειακή μετάβαση για τον μετασχηματισμό του Πόρου, ενός μικρού νησιού κοντά στην Αθήνα. Η σύνδεση Αθήνας και Πόρου είναι σύντομη και για τον σκοπό αυτό ο εξηλεκτρισμος είναι πιο εύκολος. Ο Πόρος είναι προορισμός γιοτ, θα πειραματιστούμε με διαφορετικές, περιβαλλοντικά φιλικές, λύσεις για τα σκάφη αυτά».
«Στην Τηλο έχουμε μια σημαντική συμφωνία που θα συναφθεί με φορέα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία αποτελεί παράδειγμα για το πώς μπορούμε να εξάγουμε κάτι σημαντικό στον κόσμο. Δεν μπορούμε να έχουμε ηλεκτιρκά σκούτερ μηχανάκια σε όλα τα νησιά. Θα μπορούσαμε, όμως να πετύχουμε περιβαλλοντικούς στόχους νωρίτερα στα νησιά» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Νωρίτερα η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου ανακοίνωσε από το Ντουμπάι πως ο Πόρος είναι το τρίτο «πράσινο» ελληνικό νησί, μετά την Αστυπάλαια και τη Χάλκη. Όπως είπε η κυρία Σδούκου, στόχος είναι η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, η αντικατάσταση των μικρών πλοίων που μεταφέρουν τους επισκέπτες στο νησί με ηλεκτρικά, η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου και η αντικατάσταση του στόλου των δημόσιας χρήσης οχημάτων με ηλεκτροκίνητα, με ταυτόχρονη ανάπτυξη φορτιστών. Επίσης, θα δοθεί έμφαση στην κυκλική οικονομία, με στόχο να μειωθεί το αποτύπωμα στο φυσικό περιβάλλον του νησιού.
Οι παρεμβάσεις στον Πόρο θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την κρατική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Masdar, του Άμπου Ντάμπι
Αναλυτικά
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Abu Dhabi Future Energy CompanyPJSC - Masdar υπέγραψαν, σήμερα (1/12) στο ελληνικό περίπτερο της COP28 στο Ντουμπάϊ, συμφωνία συνεργασίας, που εδραιώνει τη δέσμευση της κρατικής εταιρείας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, να χρηματοδοτήσει έργα πράσινης υποδομής στον Πόρο. Στόχος είναι ο «πράσινος» μετασχηματισμός του νησιού, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "GR-Eco Islands".
Η συμφωνία υπεγράφη παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ, Προέδρου της COP28 και Προέδρου της Masdar, Dr Sultan Al Jaber.
Και οι δύο πλευρές, επανέλαβαν τη σταθερή δέσμευσή τους στην ανάληψη δράσεων για το κλίμα και τόνισαν τον κρίσιμο ρόλο της διεθνούς συνεργασίας στην επίτευξη των κλιματικών στόχων.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Masdar συμφώνησαν να συνεργαστούν σε ζωτικής σημασίας έργα υποδομής στον Πόρο, τα οποία περιλαμβάνουν:
- Τοπικά αναπτυγμένα και εγκατεστημένα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
- Απαλλαγή των θαλάσσιων μεταφορών από τον άνθρακα, μέσω της εισαγωγής ενός νέου, πλήρως ηλεκτρικού πορθμείου και της μετατροπής των υφιστάμενων μικρών παραδοσιακών επιβατηγών σκαφών σε ηλεκτρικά σκάφη
- «Πράσινο» μετασχηματισμό του στόλου οχημάτων του νησιού
- Εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου μοντέλου «μηδενικών αποβλήτων», με έμφαση στη διαλογή στην πηγή που θα πετύχει εκτροπή αποβλήτων από την ταφή σε ποσοστό άνω του 90%, ώστε η διαχείριση αποβλήτων στον Πόρο να γίνεται στο εξής στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας, με επίτευξη των στόχων του εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων.
Τα δύο μέρη θα κινηθούν, άμεσα, για να καθορίσουν τις τεχνικές ιδιαιτερότητες των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων, με στόχο να συμφωνήσουν το πλαίσιο για την εκτέλεση του έργου τους επόμενους μήνες.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Η συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Masdar, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “GR-Εco Islands”, συμβάλλει στη μετατροπή του Πόρου σε πρότυπο νησί ενεργειακής μετάβασης. Γεγονός, που συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, περίπου 7MW, θα καλύψει μεγάλο μέρος των ετήσιων ενεργειακών αναγκών του νησιού. Παράλληλα, με το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό πλοίο, με την μετατροπή μέσων μεταφοράς του νησιού (π.χ. παραδοσιακά σκάφη, λεωφορεία κ.λπ.) σε ηλεκτρικά, με τους έξυπνους φορτιστές οχημάτων, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού θα αποκτήσουν άμεση πρόσβαση σε πράσινη και φθηνή ενέργεια για τις μετακινήσεις τους. Αυτή η εμβληματική πρωτοβουλία δίνει το στίγμα της ευρύτερης κυβερνητικής πολιτικής για την αύξηση της καθαρής ενέργειας, η οποία περιλαμβάνει την ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και την υλοποίηση δράσεων απανθρακοποίησης. Δεδομένου του αξιόλογου ηλιακού και αιολικού δυναμικού που διαθέτει η Ελλάδα, σκοπός μας είναι μέχρι το 2030 οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να αποτελούν την κύρια πηγή ηλεκτρισμού της χώρας».
Ο Δρ Sultan Al Jaber, Υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ, Πρόεδρος της COP28 και Πρόεδρος της Masdar, δήλωσε: «Η καινοτόμος πρωτοβουλία “GR-Eco Islands” αποδεικνύει ότι κάθε χώρα, περιοχή ή νησί μπορεί να συμβάλει στον τριπλασιασμό της παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σε μια δίκαιη ενεργειακή μετάβαση. Η Ελλάδα αποτελεί θετικό παράδειγμα για τον κόσμο όσον αφορά στη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων μέσω έργων πράσινης υποδομής και δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης».
Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει αναδειχθεί πρωτοπόρος στη δράση για το κλίμα, υλοποιώντας καινοτόμα έργα, όπως ο βιώσιμος μετασχηματισμός μικρών νησιωτικών κοινοτήτων, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “GR-Eco Islands”. Το πρώτο έξυπνο και βιώσιμο νησί ήταν η Αστυπάλαια, όπου το πρόγραμμα δοκιμάστηκε -με επιτυχία- σε πιλοτική βάση. Το νησί της Χάλκης ακολούθησε το παράδειγμά του, εγκαινιάζοντας επίσημα την Πρωτοβουλία. Και τώρα ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τη Masdar - χτίζοντας πάνω στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράψαμε πέρυσι - για να φέρουμε τον Πόρο στον κόσμο των “GR-Eco Islands”. Σε μια εποχή που η διεθνής συνεργασία για ένα πιο βιώσιμο μέλλον είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ, η Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεργάζονται σε ένα έργο που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για όλα τα νησιωτικά έθνη. Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι που η Masdar μοιράζεται το όραμά μας για το “πρασίνισμα” των ελληνικών νησιών, θέτοντας ένα αξιέπαινο παράδειγμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η χώρα μας έχει δεσμευτεί να επεκτείνει την πρωτοβουλία “GR-Eco Islands”, με στόχο την υλοποίησή της σε όλα τα ελληνικά νησιά».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Masdar, Mohamed JameelAl Ramahi, σχολίασε: «Η Masdar είναι υπερήφανη που υποστηρίζει τους εταίρους μας στην Ελλάδα για την προώθηση των στόχων καθαρής ενέργειας της χώρας για τη διατήρηση και την προστασία του Πόρου, ενός “GR-Eco Island” εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Με 17 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της καθαρής ενέργειας και την τεχνογνωσία μας στις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Masdar έχει ξεκινήσει πολλά έργα σε νησιωτικές χώρες σε όλο τον κόσμο. Έτσι, είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να διαδραματίσουμε τον δικό μας, καίριο ρόλο, βοηθώντας τα ελληνικά νησιά να γίνουν πρότυπα βιωσιμότητας».
Με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, η δράση "GR-Eco Islands" στοχεύει στη μετατροπή των νησιών της Ελλάδας σε πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης. Η ολοκληρωμένη στρατηγική επικεντρώνεται στην απανθρακοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των νησιών μέσω της ανάπτυξης έργων καθαρής ενέργειας, καθώς και στην υλοποίηση βασικών έργων υποδομής. Αυτή η πολύπλευρη προσέγγιση βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών, διασφαλίζει τα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα, αλλά και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των νησιών.
Ως πρωταθλητής καθαρής ενέργειας των ΗΑΕ και μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο, η Masdarπροωθεί την ανάπτυξη τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πράσινου υδρογόνου για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων βιωσιμότητας. Η Masdar ιδρύθηκε το 2006 και έχει αναπτύξει έργα σε περισσότερες από 40 χώρες, βοηθώντας τις να επιτύχουν τους στόχους τους για καθαρή ενέργεια και να προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Tι έγραφε το WEN για το νέο πράσινο νησί στις 29/11
Με δυναμική παρουσία, σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο, θα εκπροσωπηθεί η Ελλάδα στην παγκόσμια συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) που ξεκινά αύριο 30 /11 στο Ντουμπάι και θα διαρκέσει έως τις 12 Δεκεμβρίου. Εκτός από τις πολιτικές παρουσίες το παρών θα δώσουν και στελέχη από κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις όπως από τον όμιλο Mytilineos, την ΤΕΡΝΑ, τη Motor Oil, τον όμιλο Κοπελούζου, τη τσιμεντοβιομηχανία TITAN, τον ΔΕΣΦΑ, τον ΑΔΜΗΕ κλπ.
Η χώρα μας θα διαθέτει για πρώτη φορά στη διοργάνωση ένα δικό της περίπτερο 110 τετραγωνικών μέτρων, αίθουσα γραφείων ενώ έχει ενοικιάσει και χώρο για διοργάνωση εκδηλώσεων. Την ευθύνη για την ελληνική συμμετοχή έχει η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και το γραφείο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα εγκαινιάσει το μεσημέρι της Παρασκευής το περίπτερο. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχαγιάν θα ανακοινώσουν το επόμενο GR-eco Island ενώ θα υπογραφεί και μνημόνιο συνεργασίας με την κρατική εταιρεία «Masdar» η οποία θα αναλάβει να «πρασινίσει» το νέο πράσινο νησί, μετά την Αστυπάλαια και τη Χάλκη.
Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά το ρεπορτάζ του WEN
www.worldenergynews.gr