ΕΕ: Εγκρίθηκε ο κατάλογος «30 νησιά με 100% ΑΠΕ μέχρι το 2030» - Οι «εκπρόσωποι» της Ελλάδας

ΕΕ: Εγκρίθηκε ο κατάλογος «30 νησιά με 100% ΑΠΕ μέχρι το 2030» - Οι «εκπρόσωποι» της Ελλάδας
Η Τήλος εκπροσωπεί την Ελλάδα στην εν λόγω ενεργειακή απόπειρα

Τα 30 νησιά και νησιωτικές ομάδες που στοχεύουν να επιτύχουν πλήρη ενεργειακή ανεξαρτησία έως το 2030 στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Επιτροπής «30 νησιά με 100% ΑΠΕ μέχρι το 2030» επιβεβαιώθηκαν σήμερα, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Mε νησιά από 10 διαφορετικές χώρες της ΕΕ, ο κατάλογος ποικίλλει από μικρά νησιά όπως το Arranmore και το Tory (Ιρλανδία) ή το Giglio και το Giannutri (Ιταλία), που μόλις αναπτύσσουν τα σχέδιά τους για την ενεργειακή μετάβαση, σε ήδη προηγμένα νησιά όπως η Τήλος (Ελλάδα) ή τις Αζόρες (Πορτογαλία), οι οποίες μάλλον αναζητούν υποστήριξη στο τελευταίο «μίλι» της ενεργειακής τους μετάβασης.

Τα συγκεκριμένα νησιά θα αποφασίσουν για το δικό τους μονοπάτι για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας και στη συνέχεια θα λάβουν ολοκληρωμένη βοήθεια για το πώς να επιτύχουν τις διάφορες πτυχές της μετάβασής τους.

«Χαίρομαι που βλέπω την ολοκλήρωση του επόμενου βήματος αυτής της πρωτοβουλίας. Τα νησιά που επιλέχθηκαν έχουν τώρα την ευκαιρία να χρησιμεύσουν ως πρωτοποριακά μοντέλα για τον σχεδιασμό και την παροχή συστημάτων καθαρής ενέργειας και πώς να διαχειριστούν αυτά τα αποκεντρωμένα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς εκπομπές άνθρακα. Αυτό θα προσφέρει ανεκτίμητες πληροφορίες για άλλα νησιά, πολλά από τα οποία εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ακριβά, εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα» δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson.

Στην Ελλάδα, πρωτοστατεί η Τήλος, που τροφοδοτείται πλέον αποκλειστικά από ΑΠΕ. Στη λίστα εντάσσονται πλέον η Αστυπάλαια, η Λέσβος, η Ικαρία, το Καστελόριζο και τα Ψαρά.



Αναλυτικά η λίστα

41_4.jpg


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης