Τελευταία Νέα

Rystad Energy: 10 βήματα για ταχύτερη ενεργειακή μετάβαση

Rystad Energy: 10 βήματα για ταχύτερη ενεργειακή μετάβαση

Προϋποθέσεις για τη διασφάλιση καθαρού και αξιόπιστου μέλλοντος στην ενέργεια

Η εταιρεία έρευνας Rystad Energy έχει εντοπίσει 10 βήματα που μπορούν να επιταχύνουν σημαντικά την ενεργειακή μετάβαση στον κόσμο, διατηρώντας εφικτούς τους πιο φιλόδοξους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Οι αργές εξελίξεις στις υποδομές, οι ανεπαρκείς επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και η κακή βελτιστοποίηση του δικτύου περιορίζουν τη σημαντική πρόοδο.

Για να επιταχυνθούν οι εξελίξεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) που θα επιτρέψουν τη μεταρρύθμιση στη Δύση, απαιτείται υποστήριξη πολιτικής στην Ασία και βελτιστοποίηση της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού ηλιακής ενέργειας.

Το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα βρίσκεται σε οριακό σημείο στην πορεία του προς ένα μέλλον καθαρών μηδενικών εκπομπών. Με την ευκαιρία της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28) που ξεκινά σήμερα 30/11/2023, η Rystad Energy παρουσιάζει τα 10 κρίσιμα βήματα που απαιτούνται για την επιτάχυνση της μετάβασης, τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τη διασφάλιση ενός καθαρού και αξιόπιστου ενεργειακού μέλλοντος.

«Έχουμε εντοπίσει 10 βήματα που μπορούν να επιταχύνουν σημαντικά την ενεργειακή μετάβαση στον κόσμο, διατηρώντας παράλληλα τους πιο φιλόδοξους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού εφικτούς.

Αυτά τα βήματα στοχεύουν στη στόχευση χαμηλών επιλογών απανθρακοποίησης που μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ, να ενισχύσουν την ενεργειακή απόδοση, να αντιμετωπίσουν αστοχίες της αγοράς και να δώσουν κίνητρα στις επενδύσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών», επιβεβαιώνει ο Jon Hansen (Αντιπρόεδρος παγκόσμιων ενεργειακών συστημάτων στο Rystad).


Αναλυτικά τα 10 βήματα:

1. Γρήγορες εξελίξεις για τις ΑΠΕ

Η αλυσίδα εφοδιασμού είναι προετοιμασμένη και έτοιμη να επεκτείνει γρήγορα τις εξελίξεις, αλλά η ανάπτυξη πρέπει να επιταχυνθεί. Οι χρόνοι αδειοδότησης πρέπει να συντομευθούν και οι βραχυπρόθεσμοι φραγμοί χρηματοδότησης, όπως τα υψηλά επιτόκια, πρέπει να μετριαστούν, εάν η νέα δυναμικότητα πρόκειται να πετύχει τον απαιτούμενο στόχο της έως το 2030.

Η παγκόσμια δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να αυξηθεί από περίπου 3,6 τεραβάτ (TW) πέρυσι σε σχεδόν 11,2 TW έως το 2030 για να ανταποκριθεί σε ένα σενάριο υπερθέρμανσης του πλανήτη 1,6 μοιρών. Τα ηλιακά φωτοβολταϊκά θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 65% αυτής της απαιτούμενης επέκτασης, αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά πριν ο κόσμος βρεθεί σε αυτό το μονοπάτι.

Με βάση τα υπάρχοντα έργα, τις πολιτικές και τις τάσεις της βιομηχανίας, η παγκόσμια δυναμικότητα παραγωγής ΑΠΕ θα φτάσει μόνο τα 8 TW έως το 2030 και δεν θα φτάσει τα 11,2 TW έως το 2034 το νωρίτερο.

Για να επιταχυνθούν οι εξελίξεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που θα επιτρέψουν τη μεταρρύθμιση στη Δύση, απαιτείται υποστήριξη πολιτικής στην Ασία και βελτιστοποίηση της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού ηλιακής ενέργειας. Επιπλέον, τα συμβόλαια για τη διαφορά (CfD) σε αγορές υψηλής διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν να μετριάσουν τους οικονομικούς κινδύνους του κανιβαλισμού των τιμών, ενισχύοντας έτσι σταθερές επενδύσεις σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


2. Διπλασιάστε την ενεργειακή απόδοση

Από τα 500 exajoules (EJ) πρωτογενούς ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, μόνο 250 EJ χρησιμοποιούνται τελικά. Εάν η ηλιακή, η αιολική ή η υδροηλεκτρική είναι η κύρια πηγή ενέργειας, περίπου 440 EJ θα είναι διαθέσιμα στον τελικό χρήστη.

Όταν τα μόρια καίγονται για να παράγουν ηλεκτρισμό ή κίνηση, μόνο το 30-50% της χημικής ενέργειας μετατρέπεται σε χρήσιμη ενέργεια. Η υπόλοιπη ενέργεια χάνεται ως θερμότητα στο περιβάλλον.

Αντίθετα, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή ή η αιολική ενέργεια, το 70-90% της πρωτογενούς ενέργειας είναι διαθέσιμο για τον τελικό χρήστη, ακόμη και μετά τη λογιστική αποθήκευση και διανομή.

Οι αντλίες θερμότητας στη βιομηχανία και τα κτίρια επιτρέπουν πολύ πιο αποτελεσματική παραγωγή θερμότητας από τα παραδοσιακά ηλεκτρικά καλοριφέρ. Επομένως, η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα οδηγήσει σε επανάσταση στην ενεργειακή απόδοση.

Επιπλέον, οι βελτιώσεις της ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια, συσκευές και μηχανήματα έχουν αυξηθεί κατά ένα τοις εκατό ετησίως τις τελευταίες δεκαετίες λόγω των καλύτερων υλικών και του σχεδιασμού. Ωστόσο, αυτή η τάση χρειάζεται ισχυρότερους κανονισμούς και κίνητρα πολιτικής για να επιταχυνθεί στα επίπεδα που απαιτούνται για την ευθυγράμμιση με τα πιο φιλόδοξα σενάρια για το κλίμα.


3. Σημαντική δράση στο μεθάνιο

Το μεθάνιο είναι υπεύθυνο για το 15-20% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά η μείωση των εκπομπών μεθανίου συχνά παραβλέπεται στις στρατηγικές καθαρού μηδενισμού.

Το μεθάνιο είναι τουλάχιστον 25 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) ως αέριο θερμοκηπίου, επομένως οι σαφείς στόχοι, η παρακολούθηση, οι κυρώσεις για μη συμμόρφωση και τα κίνητρα δέσμευσης μεθανίου είναι πρωταρχικής σημασίας.

Η γεωργία, ιδιαίτερα η κτηνοτροφία, και οι χωματερές είναι σημαντικές πηγές εκπομπών μεθανίου. Η υποστήριξη επενδύσεων σε αναδυόμενες τεχνολογίες γεωργίας, όπως η κυτταρική γεωργία και η ζύμωση ακριβείας, μπορεί να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές από τα ζώα.

Επιπλέον, η προώθηση της δέσμευσης αερίων υγειονομικής ταφής και της αναερόβιας χώνευσης μπορεί να μετατρέψει αυτές τις εκπομπές σε ενέργεια ή υδρογόνο, μειώνοντας την έκλυση μεθανίου στην ατμόσφαιρα.

Ο τομέας πετρελαίου και φυσικού αερίου συμβάλλει επίσης σημαντικά στις εκπομπές μεθανίου, κυρίως από διαρροές υποδομών παραγωγής και μεταφορών. Η εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών για την τακτική και προηγμένη ανίχνευση διαρροών, ακολουθούμενη από έγκαιρες επισκευές, η ελαχιστοποίηση της έκρηξης και η επιτάχυνση της ανάπτυξης σύγχρονων πνευματικών συστημάτων αέρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές.


4. Βάλτε μια τιμή στον άνθρακα

Μια σταδιακή ωρίμανση της αξίας του άνθρακα θα στείλει ένα ισχυρό οικονομικό μήνυμα στους ρυπαντές για τη μείωση των εκπομπών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε τομείς που είναι δύσκολο να μειωθούν, όπου η τιμή του άνθρακα επηρεάζει άμεσα το ποσοστό υιοθέτησης της καθαρής τεχνολογίας. Για παράδειγμα, στον τομέα του τσιμέντου, η επιχειρηματική υπόθεση για τη χρήση δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCUS) ενισχύεται από την αξία του άνθρακα.

Επί του παρόντος, το CCUS είναι δαπανηρό, αλλά η πρόοδος της διαδικασίας απορρόφησης χημικών αναμένεται να μειώσει σημαντικά το κόστος τα επόμενα χρόνια. Η χημική απορρόφηση πρωτοστατεί στην υιοθέτηση της τεχνολογίας CCUS στον τομέα του τσιμέντου, αντιπροσωπεύοντας το 32% της ανακοινωθείσας τεχνολογίας σε επερχόμενα έργα, συμπεριλαμβανομένου ενός έργου υπό την ηγεσία της Heidelberg Cement, το οποίο στοχεύει να συλλάβει 400.000 τόνους ετησίως.


5. Κλιμακώστε τις επενδύσεις καθαρής τεχνολογίας

Οι επενδύσεις καθαρής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, θα ξεπεράσουν τις επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο έως το 2025. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να επιταχυνθεί η διαδικασία, ιδιαίτερα σε αναδυόμενες χώρες και τεχνολογίες, όπως το πράσινο υδρογόνο.

Το 2023, το 70% των επενδύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα πραγματοποιήθηκαν σε 8 χώρες, με το 50% στην Κίνα και το 20% να κατανέμεται στις χώρες της G7.

Το υπόλοιπο 30% έγινε κυρίως σε ανεπτυγμένες οικονομίες, εκτός από την Ινδία η οποία αντιπροσώπευε το 2,5% των παγκόσμιων επενδύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να τονωθεί έγκαιρα η ζήτηση της αγοράς για προϊόντα χαμηλών εκπομπών άνθρακα στις αναδυόμενες οικονομίες, επενδύοντας σε τεχνολογίες ώριμων τελικών χρηστών που μπορούν να ενισχύσουν τη ζήτηση για ηλεκτροκίνηση και καθαρές τεχνολογίες.


6. Βελτιστοποιήστε τη χρήση του δικτύου

Οι περιορισμοί των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας συχνά εμποδίζουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Συνήθως πιστεύεται ότι η ενσωμάτωση νέων μεταβλητών ΑΠΕ απαιτεί τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές δικτύου, αλλά αυτό είναι ανακριβές.

Μόνο το 40-50% των δικτύων χρησιμοποιείται ενεργά, επομένως η αύξηση της απόδοσης του δικτύου θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά την απαιτούμενη νέα χωρητικότητα.

Με την εφαρμογή υφιστάμενων και προσιτών τεχνολογιών, όπως η βελτιστοποίηση τοπολογίας και οι δυναμικές αξιολογήσεις γραμμών, η χωρητικότητα μετάδοσης μπορεί να αυξηθεί κατά 30-40% και 20%, αντίστοιχα. Αυτό θα ενίσχυε σημαντικά την ανθεκτικότητα, την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα του δικτύου. Επιπλέον, ισχυρές λύσεις αποθήκευσης ενέργειας θα μπορούσαν να διαχειριστούν τις αυξήσεις της ζήτησης κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα και των κρύου.


7. Αγκαλιάστε την ηλεκτροδότηση των οδικών μεταφορών

Η στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα (EV) είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα.

Μόνο οι οδικές μεταφορές αντιπροσωπεύουν το 19% της παγκόσμιας ζήτησης τελικής ενέργειας και το 15% των παγκόσμιων εκπομπών CO2. Για να είμαστε σε καλό δρόμο για ένα σενάριο θέρμανσης 1,6 μοιρών, θα πρέπει να τεθεί ένας φιλόδοξος αλλά εφικτός στόχος διείσδυσης EV 70%.

Για να διευκολυνθεί μια ταχεία μετάβαση στον τομέα, είναι ζωτικής σημασίας οικονομικά κίνητρα όπως η επιδότηση 7.500 δολαρίων ανά όχημα του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ, καθώς και η επέκταση του δικτύου φόρτισης.


8. Μειώστε, επαναχρησιμοποιήστε, ανακυκλώστε

Η κυκλική οικονομία είναι κρίσιμη για μια αποτελεσματική στρατηγική απαλλαγής από τον άνθρακα.

Η επαναχρησιμοποίηση υλικών, όπως η επαναχρησιμοποίηση μπαταριών EV για σταθερή αποθήκευση ενέργειας, και η σημαντική αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης είναι απαραίτητα. Χωρίς συγκεκριμένες ενέργειες και υποστηρικτικές πολιτικές, οι ευκαιρίες για βιώσιμες βιομηχανικές πρακτικές μπορεί να χαθούν.

Η ανακύκλωση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τομείς που είναι δύσκολο να υποχωρήσουν, όπως η παραγωγή χάλυβα.

Η πρωτογενής παραγωγή χάλυβα εκπέμπει 2,3 τόνους CO2 ανά τόνο χάλυβα, ενώ ο ανακυκλωμένος χάλυβας παράγει μόνο 680 kg CO2 ανά τόνο, με αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών κατά 70%. Αυτό υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο του ανακυκλωμένου χάλυβα στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να το λάβουν υπόψη.


9. Περικοπή των αναποτελεσματικών επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων

Οι αναποτελεσματικές επιδοτήσεις για την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων δημιουργούν σημαντική στρέβλωση στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας. Αυτές οι επιδοτήσεις ενθαρρύνουν την αναποτελεσματική και αυξημένη χρήση ορυκτών καυσίμων, δημιουργούν ανακριβή μηνύματα τιμών για την απόδοση των καυσίμων και παρέχουν ένα αθέμιτο πλεονέκτημα για τη μετάβαση σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

Αν και είναι σημαντικός, ο άμεσος οικονομικός αντίκτυπος αυτών των επιδοτήσεων επιδεινώνεται περαιτέρω από τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία. Θα πρέπει να εφαρμοστεί μια δομημένη και σταδιακή κατάργηση για να εξισωθούν οι όροι ανταγωνισμού, να ευθυγραμμιστεί εκ νέου η δυναμική της αγοράς προς τη βιώσιμη χρήση ενέργειας και να διευκολυνθεί μια ομαλότερη μετάβαση για τις οικονομίες και τους καταναλωτές που είναι συνηθισμένοι σε επιδοτούμενες τιμές ενέργειας.


10. Αποφύγετε τις εμπορικές εντάσεις που εμποδίζουν την πρόοδο

Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κλιματική αλλαγή, οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους των εμπορικών εντάσεων και την τάση των αλυσίδων εφοδιασμού κατ’ οίκον.

Ενώ η τοπική παραγωγή ενισχύει τις εγχώριες βιομηχανίες, μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά την ενεργειακή μετάβαση ενθαρρύνοντας αγώνες επιδοτήσεων σε βασικούς τομείς καθαρής τεχνολογίας όπως οι μπαταρίες, το υδρογόνο και τα ηλιακά φωτοβολταϊκά.

Επιπλέον, η χορήγηση κεφαλαίων σε αυτές τις βιομηχανίες δεν είναι η θεραπεία, ειδικά δεδομένων των σχετικών ελλείψεων δεξιοτήτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης