Ενέργεια

Πετρέλαιο: Πτώση πάνω από 1% - Στα 82 δολ. το brent, στα 77 δολ. το αργό

Πετρέλαιο: Πτώση πάνω από 1% - Στα 82 δολ. το brent, στα 77 δολ. το αργό

Διακοπή της προσφοράς από καταιγίδα στη Μαύρη Θάλασσα

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τετάρτη καθώς οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους στην συνάντηση του ΟΠΕΚ+ για να αποφασίσουν για την πολιτική παραγωγής, ενώ η διακοπή της προσφοράς που προκλήθηκε από μια καταιγίδα στη Μαύρη Θάλασσα και τα χαμηλότερα αποθέματα στις ΗΠΑ οδήγησαν τις αγορές.

Περί τις 20:05 ώρα Ελλάδας το Brent ενισχυόταν 1,2%, στα 82,66 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate ή WTI σημείωνε άνοδο 1,6% στα 77,63 δολ. το βαρέλι.

Και οι δύο δείκτες κέρδισαν περίπου 2% την Τρίτη, καθώς η αγορά ανέμενε ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και σύμμαχοι όπως η Ρωσία (OPEC+), θα επεκτείνουν ή θα εμβαθύνουν τις περικοπές της προσφοράς.

Ο ΟΠΕΚ+ την Τετάρτη συνέχισε τις συνομιλίες, τις οποίες πηγές είχαν χαρακτηρίσει ως δύσκολες. Ωστόσο, μια συνάντηση για να αποφασιστεί η πολιτική παραγωγής του επόμενου έτους την Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του χρονοδιαγράμματος, ανέφεραν πηγές την Τετάρτη.

«Εάν (ΟΠΕΚ+) αποτύχουν να καταλήξουν σε μια προκαταρκτική συμφωνία, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο περαιτέρω καθυστέρησης της συνάντησης, κάτι που πιθανότατα θα ασκούσε πτωτική πίεση στις τιμές του πετρελαίου», ανέφεραν οι αναλυτές από την ING bank, Warren Patterson και Ewa Manthey σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Μια σφοδρή καταιγίδα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας έχει διαταράξει έως και 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) εξαγωγών πετρελαίου από το Καζακστάν και τη Ρωσία, σύμφωνα με κρατικούς αξιωματούχους και στοιχεία λιμενικού πράκτορα, αυξάνοντας την προοπτική βραχυπρόθεσμου περιορισμού του εφοδιασμού.

Τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου του Καζακστάν μειώνουν τη συνδυασμένη ημερήσια παραγωγή πετρελαίου κατά 56% από τις 27 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας του Καζακστάν.

Η αγορά πετρελαίου βρήκε επίσης υποστήριξη από την πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 817.000 βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

Οκτώ αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτίμησαν κατά μέσο όρο ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά περίπου 900.000 βαρέλια την εβδομάδα έως τις 24 Νοεμβρίου. Τα εβδομαδιαία στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τα αποθέματα αναμένονται την Τετάρτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης