Οι ΗΠΑ ανακάλυψαν στο έδαφός τους λίθιο για μπαταρίες EV (cleantechnica.com)

Οι ΗΠΑ ανακάλυψαν στο έδαφός τους λίθιο για μπαταρίες EV (cleantechnica.com)

Με τη νέα τεχνολογία DLE μπορούν να φτάσουν στην κατασκευή άνω των 375 εκατ. μπαταριών τέτοιου τύπου

Μόλις πριν από λίγα χρόνια, η ιδέα της κατασκευής μπαταριών EV στις ΗΠΑ ήταν γεμάτη εμπόδια, με ένα βασικό ζήτημα να είναι η απουσία εγχώριου αγωγού λιθίου.

Η αλυσίδα εφοδιασμού εξακολουθεί να είναι προβληματική στο βαθμό που περιλαμβάνει την εκσκαφή νέων επιφανειακών ορυχείων, αλλά μια εναλλακτική λύση έχει αναδυθεί με τη μορφή γεωθερμικής άλμης και το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ κάνει τα πάντα για να την προωθήσει, όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα cleantechnica.com.


Μεγάλα κοιτάσματα λιθίου σε 5 Πολιτείες των ΗΠΑ

Το 2020 το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ εντόπισε 5 Πολιτείες με μεγάλα κοιτάσματα. Αυτές είναι οι εξής: Αρκάνσας, Καλιφόρνια, Νεβάδα, Βόρεια Καρολίνα και Γιούτα.

Μια τεράστια ανακάλυψη στο Μέιν συνέβη επίσης το 2021, μετά τη δημοσίευση της έκθεσης.

Η USGS (Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ), σημείωσε επίσης ότι μικρότερες ποσότητες εμφανίζονται στην Αριζόνα, το Κολοράντο, τη Νέα Αγγλία, το Νέο Μεξικό, τη Νότια Ντακότα και το Ουαϊόμινγκ.


Χρονικό της χρήσης λιθίου στις ΗΠΑ

Πολύ πριν από την εμφάνιση των μπαταριών ιόντων λιθίου EV, οι ΗΠΑ απέκτησαν τη φήμη ως ο μεγαλύτερος παραγωγός και χρήστης λιθίου στον κόσμο.

Στα μέσα του 20ου αιώνα το χρησιμοποιούσαν (μεταξύ άλλων) στη μεταλλουργία, τη φαρμακευτική και την κεραμική βιομηχανία.

Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, οι περιπτώσεις χρήσης λιθίου συνέχισαν να επεκτείνονται σε νέες βιομηχανίες οδηγώντας στην ανάπτυξη των μπαταριών EV τον 21ο αιώνα.

Μέχρι την έναρξη της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων, η δραστηριότητα εξόρυξης λιθίου στις ΗΠΑ μειώθηκε μόνο στο ορυχείο Silver Peak στη Νεβάδα.

Όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, οι ΗΠΑ εξαρτώνται από το λίθιο για τις μπαταρίες EV από λίγες μόνο χώρες. Η Αυστραλία και η Χιλή κυριαρχούν στην αγορά, με την Κίνα και την Αργεντινή επίσης να συμμετέχουν.

 

Οι αντιδράσεις για τα ορυχεία λιθίου για μπαταρίες EV

Στη Νεβάδα, η Summit Lake Paiute Tribe, η Reno-Sparks Indian Colony και η Burns Paiute Tribe οδήγησαν την κατασκευή ενός νέου ορυχείου λιθίου για μπαταρίες EV στο δικαστήριο για τη θέση του σε έναν ιερό χώρο.

Αντιπολίτευση σχηματίζεται επίσης εναντίον ενός προτεινόμενου ορυχείου λιθίου στη Βόρεια Καρολίνα και το κοίτασμα λιθίου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο Μέιν αντιμετωπίζει επίσης εμπόδια.


Το Σχέδιο Β
των ΗΠΑ

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ετοιμάζεται να πάει σε εναλλακτικό Σχέδιο. Συγκεκριμένα υποστηρίζει την ανάπτυξη μιας αλυσίδας εφοδιασμού γεωθερμικής άλμης για ηλεκτρικά ηλεκτρικά ιόντα λιθίου μπαταρίες, αναπτύσσοντας μια τεχνολογία που ονομάζεται Direct Lithium Extraction (DLE).

Η βασική ιδέα πίσω από τη DLE είναι η άντληση γεωθερμικής άλμης στην επιφάνεια, η εξαγωγή του λιθίου με σωματίδια προσροφητικού υλικού και, στη συνέχεια, η αποστολή της χρησιμοποιημένης άλμης πίσω στο έδαφος.

Η λειτουργία περιλαμβάνει πολύ λιγότερη διαταραχή της επιφάνειας από τη συμβατική εξόρυξη.
Καταργεί επίσης τη χρήση τεράστιων υπαίθριων λιμνοθαλασσών που χρησιμοποιούνται στη συμβατική εξόρυξη άλμης λιθίου.

Η τεχνολογία DLE δεν είναι τόσο απλή όσο μπορεί να φαίνεται. Η βασική τεχνολογία εφευρέθηκε τη δεκαετία του 1980 και κυκλοφόρησε στην αγορά τη δεκαετία του 1990, αλλά η κλιμάκωσή της σε μια εμπορικά βιώσιμη λειτουργία απαιτούσε χρόνια προσπάθειας.


Μπορεί να κατασκευάσει πάνω από 375 εκατ. μπαταρίες EV

Η Θάλασσα Salton στην Καλιφόρνια ήταν ένα από τα βασικά σημεία δραστηριότητας του DLE στις ΗΠΑ.

Την Τρίτη 28/11/2023, το Υπουργείο Ενέργειας δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ανάλυσης των πόρων λιθίου του Salton Sea που διεξήχθη από το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley.

Το εργαστήριο διαπίστωσε ότι η νέα τεχνολογία DLE θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραγωγή περισσότερων από 3.400 κιλοτόνων λιθίου ή αρκετά για την κατασκευή περισσότερων από 375 εκατομμυρίων μπαταριών EV.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης