Ανώτερες πηγές της ρωσικής βιομηχανίας πετρελαίου μιλώντας με το Oilprice, έφεραν στη δημοσιότητα τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις για αποθέματα μεταξύ 7-10 δισεκατομμυρίων βαρελιών του κοιτάσματος Eridu στο Ιράκ.
Το κοίτασμα Eridu - μέρος της περιοχής εξερεύνησης και ανάπτυξης του Block 10 του Ιράκ - είναι ένα εύρημα μαμούθ στο Ιράκ - το μεγαλύτερο των τελευταίων 20 χρόνων , και στόχος της Ρωσίας είναι να το ελέγξει όλο, μαζί με τον κύριο γεωπολιτικό σύμμαχό της, την Κίνα. Με αυτόν τον τρόπο Μόσχα και Πεκίνο θα κρατήσουν τη Δύση μακριά από ενεργειακές συμφωνίες στο Ιράκ για να κρατήσουν τη Βαγδάτη πιο κοντά στον νέο άξονα Ιράν-Σαουδικής Αραβίας και να «τερματίσουν τη δυτική ηγεμονία στη Μέση Ανατολή , θα γίνει το αποφασιστικό κεφάλαιο στην τελική κατάρρευση της Δύσης».
Επίσης, το πράσινο φως από το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ για την Inpex – τη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της βασικής συμμάχου των ΗΠΑ, Ιαπωνίας – να πουλήσει το 40% των μετοχών της στην περιοχή Block 10 που περιέχει την τεράστια ανακάλυψη του Eridu αφήνει ανοιχτό τον δρόμο για τη Lukoil να αναλάβει τον απόλυτο έλεγχο της στην περιοχή.
Η Lukoil είχε μερίδιο 60% στο σύνολο του Block 10, ενώ το υπόλοιπο κατείχε η ιαπωνική εταιρεία. Ωστόσο, από τον Μάρτιο αναζητούσε τρόπους να απωθήσει την Inpex από το Block και μαζί της τα τελευταία υπολείμματα δυτικής επιρροής στην περιοχή. Τον Μάρτιο η κρατική εταιρεία πετρελαίου Dhi Qar του Ιράκ (DQOC) ενέκρινε επίσημα την ανάπτυξη των αποθεμάτων του Block 10, συμπεριλαμβανομένου ολόκληρου του κοιτάσματος Eridu.
Το 2021, μετά από κάποιες προκαταρκτικές δοκιμές, το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ είπε ότι ανέμενε μέγιστη παραγωγή τουλάχιστον 250.000 βαρελιών την ημέρα (bpd) από το Eridu μέχρι, εκείνο το σημείο, το 2027. Οι ανώτερες πηγές της ρωσικής βιομηχανίας πετρελαίου με τις οποίες μίλησαν αποκλειστικά στο Oilprice πιστεύουν ότι η μέγιστη παραγωγή θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον 100.000 bpd υψηλότερη από την προηγούμενη τιμή.
H «αντίδραση» των ΗΠΑ
Το 2021 –τουλάχιστον πριν οι ΗΠΑ αποσυρθούν επισήμως από το Ιράκ – ήταν σαφές ότι η Ουάσιγκτον γνώριζε τα σχέδια Ρωσίας και Κίνας . Η τότε Αναπληρώτρια Βοηθός Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Dana Stroul, είπε: «Είναι σαφές ότι ορισμένες χώρες και εταίροι θα ήθελαν να αντισταθμίσουν και να δοκιμάσουν τι περισσότερο θα μπορούσαν να πάρουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες δοκιμάζοντας τα νερά της βαθύτερης συνεργασίας με τους Κινέζους ή τους Ρώσους, ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας και του στρατιωτικού χώρου». Αυτή η άποψη θα μπορούσε εξίσου να στόχευε, όχι μόνο στο Ιράκ, αλλά και στις περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής εκείνη την εποχή - κυρίως τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ. Αυτή η βαθιά διορατικότητα πάντως δεν είχε καμία επίδραση στην Ουάσιγκτον σε εκείνο το σημείο και δεν αποτελούσε καθόλου εμπόδιο ούτε στη Ρωσία ούτε στη συνεχιζόμενη προσπάθεια της Κίνας να απωθήσει πλήρως τις ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή. Ο ρωσικός έλεγχος στο ιρακινό Κουρδιστάν εξασφαλίστηκε μέσω του εταιρικού αντιπροσώπου του κράτους, Rosneft, με τρία μέσα, όπως αναλύεται και στο βιβλίο του Simon Watkins.
Ένα άλλο βασικό μέρος της Συμφωνίας Πλαισίου Ιράκ-Κίνας είναι ότι επιτρέπεται στο Πεκίνο να κατασκευάζει εργοστάσια σε ολόκληρη τη χώρα, με συνακόλουθη δημιουργία υποστηρικτικών υποδομών. Αυτό περιλαμβάνει - σημαντικό για την «Πρωτοβουλία Belt and Road» - σιδηροδρομικές συνδέσεις, όλες υπό την επίβλεψη του δικού της διοικητικού προσωπικού από κινεζικές εταιρείες στο Ιράκ. Αυτά τα σχέδια, με τη σειρά τους, συνδέονται με συνακόλουθα σχέδια της Ρωσίας και της Κίνας για τη μετατροπή ολόκληρης της νοτιοανατολικής περιοχής του Ιράκ σε μια περιοχή που διασχίζεται από ρωσικά και κινέζικα ελεγχόμενα χωράφια και συγκοινωνιακούς κόμβους.
www.worldenergynews.gr