Οι Γερμανοί Πράσινοι ανοίγουν τον δρόμο για το ευρωπαϊκό σχέδιο δέσμευσης άνθρακα (Euractiv)

Οι Γερμανοί Πράσινοι ανοίγουν τον δρόμο για το ευρωπαϊκό σχέδιο δέσμευσης άνθρακα (Euractiv)

Ιστορική αλλαγή για το γερμανικό κόμμα που μέχρι πρότινος ήταν αντίθετο στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα

Το Κόμμα των Πρασίνων της Γερμανίας ενέκρινε ένα εκλογικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο υπογραμμίζει την ανάγκη για δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, απόφαση που σηματοδοτεί μια ιστορική αλλαγή για το κόμμα.

Οι Γερμανοί Πράσινοι, μαζί με τους περισσότερους ευρωπαίους ομολόγους τους, αντιτίθεται εδώ και καιρό στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) ως δαπανηρή παρέκκλιση από τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών CO2 που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η απροθυμία του κόμματος να αλλάξει τη θέση του, έχει από καιρό παρεμποδίσει την υιοθέτηση μιας συνεκτικής στρατηγικής για την απομάκρυνση του άνθρακα και το CCS, όπως απαιτείται από διαδοχικές εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

 

Το νέο πρόγραμμα των Πράσινων της Γερμανίας

Πλέον το κόμμα αλλάζει στάση και διεξάγει εκστρατεία για τις εκλογές της ΕΕ το 2024 μέσω μιας πλατφόρμας ανοιχτής στην τεχνολογία.

Σε κλάδους που δύσκολα υποχωρούν όπως το τσιμέντο, «θέλουμε να αξιοποιήσουμε τεχνολογικές ευκαιρίες και να δεσμεύσουμε, να αποθηκεύσουμε και, εάν είναι απαραίτητο, να χρησιμοποιήσουμε CO2 απευθείας κατά την παραγωγή.

Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα τυποποιημένο ρυθμιστικό πλαίσιο σε όλη την Ευρώπη και να αναπτύξουμε μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή υποδομή, συμπεριλαμβανομένων κοινών ευρωπαϊκών εγκαταστάσεων αποθήκευσης CO2», αναφέρει το νέο πρόγραμμα του κόμματος των Πρασίνων.

Για τους Γερμανούς πράσινους, αυτό ισοδυναμεί με μια σημαντική αλλαγή.

Ο Ottmar Edenhofer (Διευθυντής του Ινστιτούτου Κλιματικής Έρευνας του Πότσνταμ και συντάκτης της IPCC), παρομοίασε την άρνησή τους να εξετάσουν τη δέσμευση άνθρακα με την απροθυμία των Γερμανών συντηρητικών να αναλάβουν χρέος.

 

Εικασίες για την αλλαγή στάσης των Γερμανών Πράσινων

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ (Υπουργός Οικονομίας και Δράσης για την Πράσινη Οικονομία της Γερμανίας), υποστήριξε την ιδέα της αποστολής γερμανικού CO2 στη Νορβηγία (για να αποδοκιμαστεί όπως συνήθως από το κόμμα του).

Η αλλαγή θα πρέπει επίσης να είναι ευπρόσδεκτη είδηση για τις Βρυξέλλες, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται σε ένα σχέδιο «βιομηχανικής διαχείρισης του άνθρακα» που αναμένεται να δημοσιευτεί τις επόμενες εβδομάδες.

Προηγούμενες προσπάθειες για την έναρξη μιας τέτοιας ευρωπαϊκής στρατηγικής απέτυχαν λόγω της υψηλού επιπέδου αντίστασης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το CCS, λένε πηγές.

Η αλλαγή γνώμης στις τάξεις των Γερμανών Πράσινων θα μπορούσε τώρα να το αντιστρέψει. Στο πρόγραμμά τους τονίζουν την ανάγκη εισαγωγής «αρνητικών στόχων εκπομπών» σε εθνικό και επίπεδο ΕΕ προκειμένου να μειωθεί η ποσότητα CO2 στην ατμόσφαιρα και να επιτευχθούν οι στόχοι του ΟΗΕ για το κλίμα.

Τα σενάρια στην έκθεση της ναυαρχίδας της IPCC των Ηνωμένων Εθνών λένε ότι οι τεχνολογίες αφαίρεσης άνθρακα αναπτύσσονται εγκαίρως για να παραμείνουν σε καλό δρόμο με στόχο τη διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 1,5°C.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης