Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ιταλία εγκρίνει επενδύσεις 27 δισ για την ενεργειακή ασφάλεια

Η Ιταλία εγκρίνει επενδύσεις 27 δισ για την ενεργειακή ασφάλεια
Θέλει να επιταχύνει τις εργασίες σε νέους τερματικούς σταθμούς LNG

 

Η Ιταλία ενέκρινε διάταγμα για την ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας και της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με τον υπουργό οικολογικής μετάβασης να λέει ότι το πακέτο αναμένεται να προκαλέσει επενδύσεις ύψους 27,4 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο αρχικά έπρεπε να ανακοινωθεί τον Οκτώβριο, αλλά έχει παγώσει εδώ και εβδομάδες λόγω εσωτερικών διαφωνιών εντός του κυβερνώντος συνασπισμού.

«Θέλουμε να ξεκλειδώσουμε τις μεγάλες δυνατότητες της χώρας μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο υπουργός Gilberto Pichetto Fratin.

Μεταξύ μιας σειράς μέτρων, η κυβέρνηση θα διαθέσει 350 εκατομμύρια ευρώ ετησίως έως το 2032 για τη χρηματοδότηση έργων που στοχεύουν στην υπέρβαση της τοπικής αντίθεσης κατά της εγκατάστασης μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.Η Ρώμη θέλει επίσης να επιλέξει δύο θαλάσσιες κρατικές περιοχές στη Νότια Ιταλία που θα αφιερωθούν σε νέα υπεράκτια αιολικά έργα.

Άλλα μέτρα περιγράφουν ένα πλαίσιο για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), καθώς ο ενεργειακός όμιλος Eni και ο πάροχος δικτύων Snam προχωρούν στη δημιουργία ενός κόμβου CCS στα ανοικτά της πόλης της Ραβέννα .

Για την αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου, η νομοθεσία ορίζει ότι τα έργα χερσαίων τερματικών σταθμών LNG αντιπροσωπεύουν «στρατηγικές παρεμβάσεις κοινής ωφέλειας, μη αναβαλλόμενες και επείγουσες».

Η διάταξη θα επιτρέψει στην Ιταλία να επιταχύνει τις εργασίες σε δύο νέους χερσαίους τερματικούς σταθμούς LNG που προωθούνται από την Enelστο Porto Empedocle και από την Iren και τη Sorgenia στο Gioia Tauro.


Τόνωση του ανταγωνισμού

Αντίθετα, η Ρώμη αποφάσισε να εγκαταλείψει ένα σχέδιο επέκτασης ενός ειδικού καθεστώτος που βοηθά τα νοικοκυριά να αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια από τους προμηθευτές τους σε ρυθμιζόμενες τιμές, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, καθώς θεωρήθηκε ως πηγή πιθανής διαμάχης με την Ευρώπη.

Αυτό το καθεστώς πρόκειται επί του παρόντος να λήξει τον Ιανουάριο ως μέρος των δεσμεύσεων της Ιταλίας να τονώσει τον ανταγωνισμό στην ενεργειακή αγορά στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης μετά την COVID-19.

Το διάταγμα δεν αναμένεται επίσης να περιλαμβάνει κανονισμό για την επέκταση των παραχωρήσεων που κατέχουν εταιρείες που διαχειρίζονται υδροηλεκτρικά εργοστάσια με αντάλλαγμα περισσότερες επενδύσεις.

Εάν είχε εγκριθεί, το μέτρο θα είχε ωφελήσει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, συμπεριλαμβανομένων των Enel, A2A και Edison, οι οποίες έχουν επί του παρόντος τις παραχωρήσεις για τη διαχείριση πολλών από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της χώρας.

Παρόμοιος κανόνας προβλέπεται ωστόσο για τον τομέα της γεωθερμίας, καθώς οι περιφερειακές αρχές μπορούν να ζητήσουν από τους κατόχους αυτών των επιχειρηματικών αδειών να προτείνουν ένα πολυετές επενδυτικό σχέδιο ώστε να παρατείνουν τις παραχωρήσεις τους.

Επιπλέον, το διάταγμα επιτρέπει στις εδαφικές αρχές να υποβάλλουν αιτήσεις φιλοξενίας ραδιενεργών αποβλήτων, προκειμένου να επιταχυνθεί ο εντοπισμός των χώρων αποθήκευσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης