Τα πλεονεκτήματα της ωριαίας αντιστοίχισης καθαρής ενέργειας

Τα πλεονεκτήματα της ωριαίας αντιστοίχισης καθαρής ενέργειας

Μελέτες δείχνουν τα οφέλη από την προσέγγιση στο συγκεκριμένο τομέα

Η αντιστοίχιση της κατανάλωσης ενέργειας με την καθαρή ενέργεια σε ωριαία βάση είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τις εταιρείες να επιταχύνουν την απεξάρτηση των ενεργειακών συστημάτων από άνθρακα, όπως αναφέρει έκθεση της Eurelectric.


Αυτή η στρατηγική προμηθειών (γνωστή ως 24/7 ωριαία αντιστοίχιση), αποφέρει πολλαπλά οφέλη:
από την αύξηση της διαφάνειας των εταιρικών αξιώσεων βιωσιμότητας, χάρη στην πιο αναλυτική λογιστική για τον άνθρακα, την παροχή κινήτρων για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και τεχνολογίες αποθήκευσης, έως την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και την ψηφιοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου.


Μια νέα μελέτη που κυκλοφόρησε στις 23/11/2023 από την Eurelectric και την Pexapark, δείχνει ότι η ωριαία αντιστοίχιση μπορεί επίσης να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των εργαλείων αντιστάθμισης                  
κινδύνου, όπως οι συμφωνίες αγοράς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (PPAs).


Περισσότερες τοπικές ΑΠΕ

Οι μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας συνήθως αναφέρουν τις εκπομπές CO2 με βάση την ετήσια κατανάλωση ενέργειας. Αγοράζουν την αντίστοιχη ογκομετρική ποσότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) ή πιστοποιητικά πράσινης ενέργειας, συχνά από έργα που βρίσκονται μακριά από την κατανάλωσή τους και έτσι ισχυρίζονται στα χαρτιά ότι τροφοδοτούνται από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.


Απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις για να καλυφθεί το χάσμα ευελιξίας

Ωστόσο, αυτά τα πιστοποιητικά δεν λαμβάνουν υπόψη την πραγματική πηγή ενέργειας που καταναλώνεται φυσικά σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, η οποία μπορεί να προέρχεται από ένα μείγμα δικτύου που περιλαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα.

Αντίθετα, με ωριαία αντιστοίχιση χωρίς άνθρακα 24 ώρες το 24ωρο, ένας δεδομένος όγκος ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας αντιστοιχίζεται με έναν ισοδύναμο όγκο ενέργειας χωρίς άνθρακα που παράγεται και εγχέεται στο ίδιο δίκτυο και ταυτόχρονα.


Εγγυήσεις προέλευσης

Για να εξασφαλιστεί αυτή η σύζευξη σε ωριαία βάση, οι εταιρείες μπορούν να αποκτήσουν ενεργειακά πιστοποιητικά όπως εγγυήσεις προέλευσης (GOs) με χρονική σήμανση μίας ώρας ή λιγότερο, επικυρωμένα από καινοτόμο λογισμικό που βασίζεται σε δεδομένα μετρητών και δικτύου.

«Το 24ωρο είναι το επόμενο επίπεδο στις δεσμεύσεις των εταιρειών για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές. Το πιο σημαντικό, είναι ένας ισχυρός μοχλός καινοτομίας και επενδύσεων σε καθαρές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τεχνολογίες αποθήκευσης, καθώς και μια ευκαιρία για καλύτερη αντιστάθμιση των καταναλωτών που επιθυμούν να μειώσουν την έκθεσή τους σε ασταθείς αγορές άμεσης ενέργειας», λέει η Marianne Karu (Διευθύντρια Επιχειρήσεων και Επικοινωνίας στην Eurelectric).

Η αυξανόμενη αστάθεια των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας του περασμένου έτους σηματοδότησε την επείγουσα ανάγκη για περισσότερη βεβαιότητα τιμών και χαμηλότερο κίνδυνο στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Η αντιστάθμιση που παρέχεται από τους συμβατικούς PPA βοηθά τους καταναλωτές από την αστάθεια των τιμών, αλλά ένας PPA 24/7 μπορεί να το κάνει σε μεγαλύτερο βαθμό, διασφαλίζοντας παράλληλα την παροχή πιστοποιημένης καθαρής ενέργειας ανά ώρα. Είναι όμως οικονομικά βιώσιμο;

Μεγαλύτερα οφέλη αντιστάθμισης κινδύνου

Η Eurelectric, μαζί με την Pexapark, ξεκίνησαν μια μελέτη για να κατανοήσουν εάν η ωριαία αντιστοίχιση είχε θετικές επιπτώσεις αντιστάθμισης στη στρατηγική προμήθειας ενέργειας μιας εταιρείας.

Εξετάζοντας 2 διαφορετικές μελέτες στη Γερμανία και τη Φινλανδία, τα ευρήματα επιβεβαίωσαν ότι η υψηλότερη ωριαία αντιστοίχιση παρέχει μεγαλύτερα απόλυτα οφέλη αντιστάθμισης κινδύνου.

Στη Φινλανδία ειδικότερα, ένας καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί ισχύ 10 MW βασικού φορτίου το 2022 θα μπορούσε να εξοικονομήσει πάνω από 14 εκατομμύρια ευρώ με 90% ωριαία αντίστοιχη PPA.

Η επιτυχία των μακροπρόθεσμων συμβολαίων όπως οι PPA, εξαρτάται από το πώς η παραγόμενη ενέργεια ευθυγραμμίζεται με την κατανάλωση. Όταν η ενέργεια που παρέχεται μέσω ΜΠΣ (συχνά βασίζεται σε μεταβλητή αιολική και ηλιακή παραγωγή) δεν ανταποκρίνεται στη ζήτηση του αγοραστή, μπορεί να δημιουργήσει χρηματοοικονομικές αβεβαιότητες λόγω της ανάγκης προσφυγής σε ασταθείς αγορές spot.


Αιολικά και ηλιακά PPA με ωριαία αντιστοίχιση έως 75%

Δεδομένου ότι η 24/7 επιτρέπει μια πιο στενή αντιστοίχιση προσφοράς και ζήτησης, μπορεί στη συνέχεια να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα μιας στρατηγικής αντιστάθμισης κινδύνου μέσω πιο ειδικών για το χρόνο PPAs.

Η υψηλότερη αποτελεσματικότητα μεταφράζεται σε θετικά οικονομικά αποτελέσματα. Αυτό επιβεβαιώθηκε τόσο στη μελέτη περίπτωσης της Φινλανδίας όσο και στη Γερμανία, παρά το διαφορετικό χαρτοφυλάκιο ενέργειας και τις τιμές αγοράς των 2 χωρών.

Σήμερα, ένα βελτιστοποιημένο υβριδικό χαρτοφυλάκιο αιολικών και ηλιακών PPA μπορεί ήδη να επιτύχει ωριαία αντιστοίχιση 60 έως 75%, επιβεβαιώνει η μελέτη. Ως εκ τούτου, οι υπάρχουσες καθαρές και ανανεώσιμες τεχνολογίες είναι ήδη αρκετές για τις επιχειρήσεις να ξεκινήσουν το ταξίδι ΟΛΠ 24/7.


Απαιτείται ευαισθητοποίηση στη νέα μορφή προμήθειας καθαρής ενέργειας

Η ευαισθητοποίηση τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο σχετικά με αυτή τη νέα προσέγγιση στην προμήθεια καθαρής ενέργειας είναι το κλειδί για να φέρουμε 24 ώρες το 24ωρο, 7 ώρες το 24ωρο από την εξειδικευμένη θέση στο βασικό μέρος.

Ως μια πρώτη υπογραφή του Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών για ενέργεια χωρίς άνθρακα 24 ώρες το 24ωρο, η Eurelectric βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας ευαισθητοποίησης με έναν επιχειρηματικό κόμβο CFE 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, αφιερωμένο στην ανάπτυξη λύσεων για τις εταιρείες για να ξεκινήσουν το ταξίδι 24/7 και να επιταχύνουν την ενέργεια απανθρακοποίησης του συστήματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης