Στη σημασία της εξασφάλισης επάρκειας φυσικού αερίου αναφέρθηκε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι, χθες μιλώντας στο συνέδριο «Ενεργειακή Ασφάλεια και Πράσινη Ανάπτυξη» που διοργανώνει το υπουργείο Ενέργειας, τόσο για την ενεργειακή ασφάλεια, όσο και για την οικονομία και τη βιωσιμότητα.
Σημείωσε, ότι κανένα κράτος δεν είναι εντελώς ανεξάρτητο στο παγκοσμιοποιημένο ενεργειακό περιβάλλον , αλλά ταυτόχρονα το γεγονός ότι όσο το φυσικό αέριο και η ενέργεια είναι διεθνείς αγορές μπορούν να παρέχουν πάντα επάρκεια και έτσι το φυσικό αέριο παρέχει ενεργειακή ασφάλεια.
Τόνισε τη σημασία των στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου, για να κρατιούνται χαμηλά οι τιμές και εξήγησε γιατί ακόμη και αν έχει κόστος η εξασφάλιση στρατηγικών αποθεμάτων το όφελος είναι μεγαλύτερο. Έφερε για παράδειγμα την Ελλάδα, στην οποία η στρατηγική ενεργειακής ασφάλειας κόστισε πέρυσι 150 εκ. ευρώ, ένα κόστος που θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ανώφελο αφού τελικά δεν χρειάστηκαν.
Ωστόσο, σημείωσε, ότι χάρη σε αυτά τα αποθέματα, κρατήθηκαν χαμηλά οι τιμές φυσικού αερίου, και η Ελλάδα εκτίμησε ότι γλίτωσε 1,5 δις. ευρώ από το παραπάνω κόστος που θα κατέβαλε αν οι τιμές του φυσικού αερίου έπαιρναν την ανιούσα.
Παράλληλα ο Αριστοτέλης Στεφάτος, από την πλευρά του αναφέρθηκε στα κοιτάσματα της χώρας, και σημείωσε ότι αποτελεί ευρωπαϊκό στοίχημα το θέμα των ελληνικών κοιτασμάτων, καθώς το μέγεθός τους ξεπερνά κατά πολύ τις ανάγκες της χώρα
Λεπτές ισορροπίες
Σήμερα σημείωσε ότι η Ελλάδα, ακόμη και η ίδια δεν διατηρεί αποθέματα, επωφελείται από την πολιτική υψηλών αποθεμάτων στην Ευρώπη γιατί διατηρούνται χαμηλά οι τιμές. Και τόνισε ότι το κόστος διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων ακόμη και αν το θεωρούμε υψηλό είναι αμελητέο αν σκεφτούμε το πλεονέκτημα που δημιουργεί.
Σε σχέση με την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου σημείωσε, ότι σήμερα επικρατεί μια λεπτή ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, η οποία είναι ευάλωτη σε οποιοδήποτε γεγονός, (όπως μια απεργία)το οποίο μπορεί να τις επηρεάσει.
Σε σχέση με τη βιωσιμότητα, αναφέρθηκε στο 2022, μια χρονιά που μειώθηκε η κατανάλωση φυσικού αερίου από το φόβο, ότι δεν υπάρχει αρκετό με αποτέλεσμα να αυξηθεί η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα και να αυξηθούν κατά 5 εκ. τόνους οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που αποδεικνύει τη σημασία του φυσικού αερίου και για το περιβάλλον.
Δαγούμας: Ξεκίνησε το πλοίο FSRU για την Αλεξανδρούπολη- Εγγυητής της περιοχής η Ελλάδα
Δαγούμας: Πράσινοι εξαγωγείς
Με την υλοποίηση κρίσιμων υποδομών εγκαίρως μπορούμε να υποστηρίξουμε την ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο της χώρας μας αλλά και των υπόλοιπων χωρών στα Βαλκάνια υποστήριξε ο Πρόεδρος της
ΡΑΑΕΥ κ. Θανάσης Δαγούμας.
Αναφέρθηκε στη σημασία του Μνημονίου που υπέγραψε η χώρα με τις χώρες Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Κόσσοβο για τη σύζευξη του ενεργειακού χώρου σε συνδυασμό με τη στρατηγική συνεργασία με την αμερικανική ρυθμιστική αρχή, εξελίξεις σημαντικές για την υλοποίηση κρίσιμων παρεμβάσεων για τις μεταφορές και τις διασυνδέσεις. Στόχος η Ελλάδα να αποτελέσει εγγυητή της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής και εξαγωγέας πράσινης ενέργειας, κάτι που θα φέρει και μείωση των τιμών στην ενέργεια, σημείωσε.
Επίσης, ανέφερε ότι ξεκίνησε την πλεύση του προς την Αλεξανδρούπολη το πλοίο του FSRU Αλεξανδρούπολη, με στόχο να ξεκινήσει την πιλοτική του λειτουργία από την αρχή του έτους, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια όλης της περιοχής.
www.worldenergynews.gr
Γκάλι: Η Ελλάδα γλίτωσε 1,5 δις με κόστος 150 εκ. ευρώ - Λεπτή ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης
Ο Αριστοτέλης Στεφάτος, από την πλευρά του αναφέρθηκε στα κοιτάσματα της χώρας, και σημείωσε ότι αποτελεί ευρωπαϊκό στοίχημα το θέμα των ελληνικών κοιτασμάτων, καθώς το μέγεθός τους ξεπερνά κατά πολύ τις ανάγκες της χώρας