Εκτενή περίοδο δοκιμών, προκειμένου οι συμμετέχοντες στην ελληνική αγορά ενέργειας να προετοιμαστούν αλλά και να προσαρμόσουν κατάλληλα τις υποδομές τους εν όψει της συμμετοχής στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες MARI και PICASSO, ζητεί η ΔΕΗ στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την τροποποίηση του Κανονισμού της Αγοράς Εξισορρόπησης.
Παράλληλα και εν όψει της συμμετοχής της ελληνική αγοράς στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες η ΔΕΗ προτείνει να προχωρήσει άμεσα η μεταρρύθμιση που έχει συμπεριληφθεί στο ελληνικό Market Reform Plan και προβλέπει το διαχωρισμό της αγοράς εφεδρειών από την αγορά ενέργειας εξισορρόπησης. Μάλιστα υπογραμμίζει ότι η χορήγηση της δυνατότητας δήλωσης προγραμμάτων κατανομής στους συμμετέχοντες, θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση του συνολικού κόστους της αγοράς εξισορρόπησης και θα εξασφαλίσει τις απαιτούμενες εφεδρείες με όρους αγοράς ακολουθώντας τις διεθνείς πρακτικές.
Υπενθυμίζεται ότι η ένταξη στην πλατφόρμα PICASSO πρέπει να υλοποιηθεί ως τις 24.07.2024, ενώ η ένταξη στη MARI προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο του 2026.
Μείωση του κόστους
Όπως επισημαίνει η ΔΕΗ στην επιστολή της προς τη ΡΑΑΕΥ, είναι απαραίτητο να δοθεί ικανοποιητικό χρονικό διάστημα πριν την έναρξη συμμετοχής στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες για την ενημέρωση προετοιμασία και εξοικείωση των συμμετεχόντων στην ελληνική αγορά ενέργειας με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο και τα νέα συστήματα αγοράς που θα υλοποιηθούν. «Για το σκοπό αυτό, αναφέρει, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για εκτενή περίοδο δοκιμών κατά την οποία θα πρέπει να παρέχονται στους συμμετέχοντες αποτελέσματα όχι μόνο των επιλύσεων των αγορών αλλά και αναλυτικά αποτελέσματα εκκαθάρισης».
Εξάλλου η ΔΕΗ σημειώνει ότι αφού για τη συμμετοχή στην πλατφόρμα MARI είναι απαραίτητη η τροποποίηση σε σημαντικό βαθμό του προϊόντος χΕΑΣ που χρησιμοποιείται σήμερα στην ελληνική αγορά Εξισορρόπησης, είναι σκόπιμο η τροποποίηση αυτή να πραγματοποιηθεί πριν την ένταξη στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή πλατφόρμα και να δρομολογηθεί διαδικασία εκτενών δοκιμών.
Η ΔΕΗ θεωρεί πως η υλοποίηση της Δράσης Α2 του Market Reform Plan με τον διαχωρισμό της αγοράς εφεδρειών από την αγορά ενέργειας εξισορρόπησης και τη χορήγηση της δυνατότητας δήλωσης προγραμμάτων κατανομής στους συμμετέχοντες θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση του συνολικού κόστους της αγοράς εξισορρόπησης και θα εξασφαλίσει τις απαιτούμενες εφεδρείες με όρους αγοράς ακολουθώντας τις διεθνείς πρακτικές.
Ταυτόχρονα θα διευκολύνει τη μετάβαση από την τοπική στην ενοποιημένη ευρωπαϊκή αγορά εξισορρόπησης.
Όπως υποστηρίζει η ανάγκη αναπροσαρμογής του προϊόντος χΕΑΣ προκειμένου να ακολουθηθεί το ευρωπαϊκό προϊόν το οποίο ήδη χρησιμοποιούν αρκετοί Διαχειριστές κινείται στην κατεύθυνση της σύγκλισης του μοντέλου της ελληνικής αγοράς εξισορρόπησης με τις ευρωπαϊκές αγορές και ως εκ τούτου οι συντονισμένες τροποποιήσεις της υφιστάμενης αγοράς θα λειτουργήσουν προς όφελος όλων.
Οι θέσεις της ΔΕΗ
Στις επιμέρους παρατηρήσεις επί της εισήγησης του ΑΔΜΗΕ που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, η ΔΕΗ σημειώνει μεταξύ άλλων:
Η μείωση του μέγιστου αριθμού βημάτων των προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης από 10 σε 5 ενδέχεται να δημιουργεί περιορισμούς στην διαμόρφωση προσφορών για οντότητες με ειδικά τεχνικά χαρακτηριστικά όπως υδροηλεκτρικοί σταθμοί με τέσσερις υδροστροβίλους. Προτείνει η μείωση του αριθμού των βημάτων να είναι από τα 10 στα 7.
Πρέπει να αποτυπωθεί ακριβέστερα ο τρόπος ένταξης στην αγορά και λειτουργίας των μονάδων με εναλλακτικό καύσιμο για τις περιόδους κρίσης στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου.
Χρειάζονται επανέλεγχο οι τύποι υπολογισμού της τιμής εκκαθάρισης Άμεσης χΕΑΣ
Εξάλλου η ΔΕΗ θέτει θέμα υπολογισμού της τιμής αποκλίσεων. Αναγνωρίζει μεν την επιλογή της αποφυγής μεγάλων ταλαντώσεων της τιμής αποκλίσεων ωστόσο ζητεί περισσότερες διευκρινίσεις για την επιλογή του αρχικού εύρους των 50 MW.
Επίσης σημειώνει ότι είναι αναγκαία η επικαιροποίηση και πιθανώς ο επανασχεδιασμός των εφεδρειών του ελληνικού συστήματος με βάση τα νέα προϊόντα και τους νέους τυποποιημένους χρόνους ενεργοποίησης και εκκαθάρισης
Ζητεί να ληφθεί μέριμνα για την αποτύπωση του τρόπου διαχείρισης των προσφορών και της αποζημίωσης των μονάδων που βρίσκονται σε καθεστώς διαχείρισης συμφόρησης και εν γένει λειτουργούν για σκοπούς εκτός εξισορρόπησης .
Τέλος η ΔΕΗ θεωρεί ότι για την καλύτερη κατανόηση των αλλαγών που επιφέρει η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες και συνεπώς των προτεινόμενων τροποποιήσεων του Κανονισμού της Αγοράς Εξισορρόπησης οι συμμετέχοντες πρέπει να ενημερωθούν για τη νέα Τεχνική Απόφαση, η οποία φορά τη μετατροπή των προσφορών ενέργειας στα τυποιημένα προϊόντα MARI και τη νέα Μεθοδολογία που θα αφορά στον υπολογισμό των τιμών αγοράς εξισορρόπησης. Προτείνει λοιπόν να τεθεί εκ νέου σε δημόσια διαβούλευση το κείμενο του Κώδικα Αγοράς Εξισορρόπησης συμπεριλαμβανομένων των κειμένων της Τεχνικής Απόφασης και της Μεθοδολογίας.
www.worldenergynews.gr