Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Οι αριθμοί πίσω από την προδιαγεγραμμένη αποτυχία των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα

Οι αριθμοί πίσω από την προδιαγεγραμμένη αποτυχία των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα

Τι λένε οι αριθμοί σύμφωνα με το αφιέρωμα της Carolyn Fortuna στο cleantechnica.com

Η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση προχωρά δυναμικά, αλλά είναι απίθανο να επιτευχθούν οι έγκαιροι στόχοι για το κλίμα που ορίζονται στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015, σύμφωνα με το cleantechnica.com.


Στην πραγματικότητα, εάν ο τρέχων ρυθμός εκπομπών άνθρακα συνεχιστεί, υπάρχει 50% πιθανότητα ο κόσμος να ξεπεράσει το όριο θέρμανσης του 1,5°C μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.


Οι αριθμοί σχετικά με τα ορυκτά καύσιμα, τις μεταβάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και τις καινοτομίες καθαρής τεχνολογίας είναι αρκετά διαφωτιστικοί και συχνά αντιφατικοί.
Προσφέρουν όμως μια μεγάλη εικόνα της ενεργειακής μετάβασης που λαμβάνει χώρα γύρω μας.


ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ_ΑΛΛΑΓΗ.jpg


Παρακάτω θα διαβάσετε για τα τεράστια χρηματικά ποσά που ξοδεύονται, την ευκαιρία που παρουσιάζεται και το παρασκήνιο λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28).


Αναλυτικά:

7 τρισεκατομμύρια (αυξήθηκαν) έφτασαν οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων τα τελευταία χρόνια

Το 2022, οι συνολικές δαπάνες για επιδοτήσεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα έφτασαν τα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι πραγματικοί αριθμοί δείχνουν ότι οι κυβερνήσεις δεν απαιτούν από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων να πληρώσουν για τη ζημιά στην υγεία και το περιβάλλον που προκαλούν τα προϊόντα τους στην κοινωνία.

Ταυτόχρονα, οι χώρες συνεχίζουν να αντλούν δημόσιο και ιδιωτικό χρήμα στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

Αυτό το μήνα, μια έκθεση του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι οι κυβερνήσεις σχεδιάζουν να παράγουν πάνω από τη διπλάσια ποσότητα ορυκτών καυσίμων το 2030 από ό,τι θα ήταν σύμφωνο με τον στόχο του 1,5 βαθμού.

 

Αυξήθηκαν και οι παγκόσμιες επενδύσεις για το κλίμα (1,1 και 1,2 τρισ. δολ.)

Οι παγκόσμιες επενδύσεις για το κλίμα (ιδιωτικές και δημόσιες) αυξήθηκαν σε 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση από την Climate Policy Initiative (CPI), μια διεθνή ομάδα υπεράσπισης. Αυτός είναι σχεδόν διπλασιασμός από τα προηγούμενα 2 χρόνια.

 

Ευκαιρία 650 δισ. δολ. για καθαρή ενέργεια

Υπάρχει μια ευκαιρία στην παγκόσμια αγορά για βασικές τεχνολογίες καθαρής ενέργειας μαζικής κατασκευής αξίας περίπου 650 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως έως το 2030 (3 φορές από πάνω από το σημερινό επίπεδο) εάν οι χώρες σε όλο τον κόσμο εφαρμόσουν πλήρως τις ανακοινωθείσες δεσμεύσεις τους για την ενέργεια και το κλίμα, σύμφωνα με τα έργα του IEA.

Οι σχετικές θέσεις εργασίας στην παραγωγή καθαρής ενέργειας θα υπερδιπλασιαστούν από 6 εκατομμύρια σήμερα σε σχεδόν 14 εκατομμύρια έως το 2030, με περισσότερες από τις μισές θέσεις εργασίας να συνδέονται με ηλεκτρικά οχήματα, ηλιακά φωτοβολταϊκά, αιολικά και αντλίες θερμότητας. Καθώς οι μεταβάσεις στην καθαρή ενέργεια προχωρούν πέρα από το 2030, αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω ταχεία ανάπτυξη της βιομηχανίας και της απασχόλησης.


37,2 δισ. τόνοι
οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 από ορυκτά καύσιμα

Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 από ορυκτά καύσιμα έφθασαν σε νέο υψηλό 37,2 δισεκατομμυρίων τόνων πέρυσι. Παρότι τα ποσοστά παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αυξάνονται, πολλοί ειδικοί στον τομέα της ενέργειας θεωρούν πλέον τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σχεδόν αναπόφευκτη. Σύμφωνα με το Nature, αυτό είναι ένα από τα λίγα φωτεινά σημεία που κατευθύνονται στο COP28, το οποίο ξεκινά στις 30 Νοεμβρίου 2023.

 

ΗΠΑ: Επιχορήγηση 3,9 δισ. δολ. για αναπαλαίωση του ηλεκτρικού δικτύου  

3,9 δισεκατομμύρια δολάρια: Η γερασμένη υποδομή του ηλεκτρικού δικτύου των ΗΠΑ ενισχύεται με 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια που κατευθύνονται σε ειδικά έργα μέσω του Δικομματικού Νόμου για τις Υποδομές. Αυτή η επένδυση υποστηρίζει έργα που χρησιμοποιούν καινοτόμες προσεγγίσεις στις υποδομές μεταφοράς, αποθήκευσης και διανομής για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα και την αξιοπιστία του δικτύου.

 

«Λόμπι» ορυκτών καυσίμων ενόψει COP28

COP28_1.jpg

Εκπρόσωποι που συνδέονται με τις μεγαλύτερες ρυπογόνες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο και οι εμπορικές τους ομάδες έχουν παρακολουθήσει συνομιλίες για το κλίμα υπό την ηγεσία του ΟΗΕ τουλάχιστον 7200 φορές τα τελευταία 20 χρόνια
, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση του συνασπισμού Kick Big Polluters Out.

Λίγες μέρες πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28), η ανάλυση ρίχνει φως στη συντονισμένη και αποφρακτική παρουσία του «λόμπι» ορυκτών καυσίμων στο επίκεντρο των προσπαθειών για την αποτροπή της συνολικής κατάρρευσης του κλίματος.


Η αλόγιστη χρήση μεθανίου (45% και 90%) στην Κίνα

Οι εκπομπές μεθανίου στην εξόρυξη άνθρακα αντιπροσωπεύουν το 90% των συνολικών εκπομπών μεθανίου της βιομηχανίας ενέργειας και το 45% των συνολικών εκπομπών μεθανίου της χώρας, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο παραγωγό ανθρωπογενών εκπομπών μεθανίου από ανθρακωρυχεία.

Η κινεζική κυβέρνηση ετοιμάζεται να δημοσιεύσει έναν οδικό χάρτη για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου, πριν από τη σύνοδο κορυφής COP28.

Η εστίαση στο μεθάνιο είναι σημαντική γιατί, παρόλο που έχει μικρότερη διάρκεια ζωής στην ατμόσφαιρα (περίπου μια δεκαετία σε σύγκριση με τα 300 έως 1.000 χρόνια του διοξειδίου του άνθρακα), έχει ισχυρότερη επίδραση στο κλίμα.

 

Παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας 15% και 22% σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, η παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα μειώνεται εδώ και χρόνια, ειδικά ο άνθρακας. Η ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Οι ΗΠΑ παρήγαγαν το 15% της ηλεκτρικής τους ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια πέρυσι, κάτι που είναι ελαφρώς περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Οι ανεμογεννήτριες και τα ηλιακά πάνελ παρήγαγαν το 22% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέρυσι, από λιγότερο από 1% πριν από δύο δεκαετίες.

Αποφυγή 55 τόνων CO2e με τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Παρόλο που ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) παρέχει γενναιόδωρες εκπτώσεις φόρου στους καταναλωτές για να αγοράσουν ηλεκτρικά οχήματα, ο μέσος ιδιοκτήτης οχήματος στις ΗΠΑ κολλάει στο αυτοκίνητό του που κινείται με φυσικό αέριο για σχεδόν 14 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων συνεχίζει να εκτοξεύει ρύπανση από την εξάτμιση. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, το Tesla Model Y θα αποφύγει σχεδόν 55 τόνους CO2e.

 

2 βαθμοί πάνω από το Μ.Ο.

Για μια στιγμή την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, η παγκόσμια θερμότητα ξεπέρασε ένα όριο όπου οι θερμοκρασίες ήταν κατά μέσο όρο περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου (3,6 βαθμούς Φαρενάιτ) πάνω από ένα ιστορικό πρότυπο από μια εποχή πριν οι άνθρωποι αρχίσουν να καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα και να εκπέμπουν πλανήτη -θέρμανση των αερίων του θερμοκηπίου.

1,7 δολ. σε καθαρή ενέργεια έναντι 1 δολ. προ 5ετίας

Η δυναμική της καθαρής ενέργειας κινείται ταχύτερα από ό,τι πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται και οι επενδυτικές τάσεις δείχνουν μια ισχυρή έλξη για καθαρές τεχνολογίες μακριά από τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του IEA (Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας) Fatih Birol. «Για κάθε δολάριο που επενδύεται σε ορυκτά καύσιμα, περίπου 1,7 δολάρια πηγαίνουν τώρα σε καθαρή ενέργεια. Πριν από 5 χρόνια, αυτή η αναλογία ήταν 1 προς 1.

Ένα φωτεινό παράδειγμα είναι η επένδυση στην ηλιακή ενέργεια, η οποία πρόκειται να ξεπεράσει το ποσό των επενδύσεων που πραγματοποιούνται στην παραγωγή πετρελαίου για πρώτη φορά», αποκαλύπτει ο Birol.  


Προσπάθεια μείωσης της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό

Αν τηρήσουμε τις τρέχουσες συνήθειες κατανάλωσης ενέργειας, ο κόσμος πιθανότατα θα φτάσει σε αυτό το ορόσημο μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η Amy Martin (ιδρύτρια και εκτελεστική παραγωγός του Threshold, ενός podcast ντοκιμαντέρ βραβευμένου με Peabody που εξερευνά τις ανθρώπινες σχέσεις με τον φυσικό κόσμο), υποστηρίζει: «Εργαζόμαστε ακατάπαυστα για να περιορίσουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό C (ακόμα και αν το ξεπεράσουμε προσωρινά)».

Η μειοψηφία (1% του παγκόσμιου πληθυσμού) που προκαλεί ρύπανση και εκατομμύρια υπερβολικούς θανάτους

Το 2019 το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού παρήγαγε τόση ρύπανση από άνθρακα από τα 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι που αποτελούσαν τα φτωχότερα 2/3 της ανθρωπότητας, αποκαλύπτει μια νέα έκθεση της Oxfam.

Αυτές οι υπερμεγέθης εκπομπές του πλουσιότερου 1% θα προκαλέσουν 1,3 εκατομμύρια υπερβολικούς θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη.

«Οι Σούπερ Πλούσιοι λεηλατούν και μολύνουν τον πλανήτη μέχρι το σημείο της καταστροφής, αφήνοντας την ανθρωπότητα να πνίγεται από την υπερβολική ζέστη, τις πλημμύρες και την ξηρασία», τονίζει ο Amitabh Behar (προσωρινός εκτελεστικός διευθυντής της Oxfam International).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης