Γαλλία: Σε ποια σημεία θα κατασκευασθούν τα πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Μεσόγειο

Γαλλία: Σε ποια σημεία θα κατασκευασθούν τα πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Μεσόγειο

Σχεδιάζει 50 υπεράκτια αιολικά πάρκα έως το 2050 σύμφωνα με το offshorewind

 

Η γαλλική κυβέρνηση έχει καθορίσει τη θέση δύο πλωτών αιολικών έργων, περίπου 250 MW το καθένα, και τις επακόλουθες επεκτάσεις τους στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Τα δύο έργα ισχύος περίπου 750 MW το καθένα, τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνουν το πολύ περίπου 50 ανεμογεννήτριες, θα βρίσκονται εντός των ζωνών 1 και 2 σύμφωνα με το offshorewind.

Στη ζώνη 1 στα ανοικτά της ακτής Narbonne, το πρώτο έργο περίπου 250 MW θα βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη από 25 χιλιόμετρα από την ακτή και θα έχει έκταση 48 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η επέκτασή του κατά περίπου 500 MW θα βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 30 χιλιομέτρων από την ακτή του Aude, για μια κατανεμημένη έκταση 96 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Στη ζώνη 2 έξω από τον κόλπο Φως, το πρώτο έργο ισχύος περίπου 250 MW θα βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 25 χιλιομέτρων από την ακτή και θα διατεθεί έκταση 52 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η επέκτασή του, σχεδόν 500 MW θα βρίσκεται πίσω από αυτό, σε μια κατανεμημένη έκταση 103 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Οι ζώνες αυτές θα συμπεριληφθούν στις προδιαγραφές της τρέχουσας διαδικασίας διαγωνισμού με στόχο την ανάθεση των δύο πρώτων έργων ισχύος περίπου 250 MW έως το καλοκαίρι του 2024.

Προδιαγραφές και προσφορές

Οι προδιαγραφές αυτές θα υποβληθούν στη γνώμη της Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας τις επόμενες εβδομάδες προτού κοινοποιηθούν στους υποψηφίους που θα έχουν στη διάθεσή τους σχεδόν τέσσερις μήνες για να ετοιμάσουν τις προσφορές τους, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Οι αιολικοί κατασκευαστές που θα επιλεγούν με τη διαδικασία του διαγωνισμού θα πρέπει να λάβουν τις περιβαλλοντικές άδειες που απαιτούνται για την κατασκευή και λειτουργία των πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Θα πρέπει να λάβουν υπόψη τα αποτελέσματα των αρχικών εκστρατειών για την περιβαλλοντική κατάσταση που διεξάγονται επί του παρόντος στις ζώνες 1 και 2 και τα αποτελέσματα των εκστρατειών του προγράμματος για την ορνιθοπανίδα, που βρίσκονται σε εξέλιξη από το 2021.

Σε λειτουργία το 2031

Η θέση σε λειτουργία των δύο πρώτων πλωτών αιολικών πάρκων ισχύος περίπου 250 MW έχει προγραμματιστεί για το 2031.

Η επιλογή των τοποθεσιών ανακοινώθηκε από τον Christophe Béchu, Υπουργό Οικολογικής Μετάβασης και Εδαφικής Συνοχής, Agnès Pannier-Runacher, Υπουργό Ενεργειακής Μετάβασης και Hervé Berville, Υπουργό Εξωτερικών για τη Θάλασσα.

Η Γαλλία σκοπεύει να επιταχύνει την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας προκειμένου να κατασκευάσει 50 υπεράκτια αιολικά πάρκα έως το 2050, που αντιπροσωπεύουν 40 GW συνολικής ισχύος και σχεδόν το 20% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης