Ο κύριος κίνδυνος για τη ζήτηση και τις τιμές φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη εξαρτάται από τη σοβαρότητα του ερχόμενου χειμώνα εκτιμούν οι αναλυτές ( Oilprice.com)
Ο χειμώνας του 2022/23 αψήφησε τις προσδοκίες με την ηπιότητά του, επιτρέποντας στην Ευρώπη να ολοκληρώσει τη σεζόν με πρωτοφανή επίπεδα αποθήκευσης αχρησιμοποίητου αερίου. Φέτος, ενώ η επείγουσα ανάγκη για αναπλήρωση της χωρητικότητας αποθήκευσης δεν ταιριάζει με τον ξέφρενο ρυθμό του περασμένου έτους, οι αναλυτές συμφωνούν ότι ο κύριος κίνδυνος για τη ζήτηση και τις τιμές φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη εξαρτάται από τη σοβαρότητα του ερχόμενου χειμώνα. Ο John Kemp του Reuters σημειώνει ότι οι θερμοκρασίες της Φρανκφούρτης ήταν σταθερά πάνω από τους μέσους όρους της εποχής, με αποτέλεσμα οι απαιτήσεις θέρμανσης να είναι σχεδόν 38% κάτω από το μέσο όρο.
Ωστόσο, οι προβλέψεις υποδηλώνουν ότι επίκειται μια σημαντική αλλαγή. Τα δεδομένα από το Παγκόσμιο Σύστημα Προβλέψεων, ένα μοντέλο πρόβλεψης καιρού των Εθνικών Κέντρων Περιβαλλοντικής Πρόβλεψης (NCEP), υποδηλώνουν ότι οι θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη θα είναι μεταξύ 2 έως 10 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μέσο όρο την εβδομάδα της Δευτέρας 4 Δεκεμβρίου. Η πτώση της θερμοκρασίας σε όλη την Ευρώπη πιθανότατα θα ενισχύσει τις απαιτήσεις θέρμανσης, ασκώντας ανοδική επίδραση στις τιμές του φυσικού αερίου. Ωστόσο, τυχόν αυξήσεις τιμών μπορεί να μετριαστούν από τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης.
Ενεργειακή ασφάλεια
Από τις 21 Νοεμβρίου, τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ ανέρχονται εντυπωσιακά στο 98,69%, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe. Τέτοια ισχυρά στοιχεία αποθήκευσης υποδηλώνουν ότι θα χρειαζόταν ένας εξαιρετικά σκληρός χειμώνας για να τεθεί σε κίνδυνο η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Ο John Kemp προβλέπει ότι, με βάση τις μέσες θερμοκρασίες, τα αποθέματα φυσικού αερίου θα πρέπει να κυμαίνονται γύρω στο 50% στο τέλος του χειμώνα το 2023/24, και ακόμη και σε ένα πιο ψυχρό σενάριο, τα επίπεδα θα πρέπει να παραμείνουν πάνω από 30%.
Αυτή η ανθεκτικότητα οφείλεται εν μέρει στη μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Με τα κράτη μέλη της ΕΕ να έχουν δεσμευτεί να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% έναντι ενός μέσου όρου πέντε ετών έως τον Μάρτιο του 2024, η μειωμένη ζήτηση από βιομηχανίες έντασης ενέργειας ήταν ένας σημαντικός παράγοντας. Για παράδειγμα, η απότομη πτώση της πρωτογενούς παραγωγής αλουμινίου το 2022, λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας, αποτελεί παράδειγμα αυτής της τάσης.
Ζήτηση και κίνδυνοι
Ενώ τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν μειωθεί ελαφρώς από το ανώτατο όριο του πάνω από 99,6%, αυτή η σταδιακή μείωση σηματοδοτεί μια αυξανόμενη ζήτηση που προσελκύει ήδη φορτία LNG στα ύδατα της ηπείρου σύμφωνα με το Hellenic Shipping News, υποδεικνύοντας μεταβαλλόμενη δυναμική στην αγορά.
Ωστόσο, το τοπίο παραμένει πολύπλοκο. Μια άνοδος της ζήτησης από άλλες περιοχές, ειδικά την Ασία, θα μπορούσε να ανακατευθύνει τα φορτία LNG μακριά από την Ευρώπη, ενδεχομένως κλιμακώνοντας τις τιμές. Επιπλέον, η πρόσφατη κατάσχεση ενός φορτηγού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα από τους ευθυγραμμισμένους με το Ιράν αντάρτες Χούτι της Υεμένης χρησιμεύει ως έντονη υπενθύμιση των συνεχιζόμενων κινδύνων στη Μέση Ανατολή. Οι παρατεινόμενες αβεβαιότητες γύρω από τη σύγκρουση Ισραήλ/Παλαιστίνης υπογραμμίζουν τη δυνατότητα για ευρύτερες περιφερειακές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς φυσικού αερίου.
Καθώς πλησιάζει η ψύχρα του χειμώνα, η αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης βρίσκεται στο κατώφλι μιας κρίσιμης περιόδου. Τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης προσφέρουν ένα προστατευτικό ασφαλείας έναντι άμεσων απειλών για την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά η αγορά παραμένει ευαίσθητη σε μια σειρά από εξωτερικούς παράγοντες. Αυτά κυμαίνονται από τις περιφερειακές συγκρούσεις και τις γεωπολιτικές εντάσεις έως τη μετατόπιση της δυναμικής της ζήτησης παγκοσμίως. Ως εκ τούτου, ενώ η Ευρώπη μπορεί να βρίσκεται σε καλύτερη θέση από πέρυσι, η εγγενής αστάθεια και η ευαισθησία της αγοράς σε εξωτερικούς κραδασμούς παραμένουν βασικά θέματα καθώς προχωράμε βαθύτερα στους χειμερινούς μήνες.
www.worldenergynews.gr