Αποθήκευση: Η Γερμανία μπορεί να εξοικονομήσει 3 δισ σύμφωνα με την GEEC ως το 2037

Αποθήκευση: Η Γερμανία μπορεί να εξοικονομήσει 3 δισ σύμφωνα με την GEEC  ως το 2037

Προοπτική αύξησης των εσόδων της χονδρικής αγοράς για αιολικά και ηλιακά στοιχεία

Η αποθήκευση ενέργειας θα μπορούσε να εξοικονομήσει στους φορολογούμενους στη Γερμανία περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις για περιουσιακά στοιχεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) έως το 2037, αυξάνοντας μόνο τη ζήτηση στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.


Αυτό προκύπτει από νέα έκθεση που εκπονήθηκε από την εταιρεία συμβούλων Global Experts Energy Consulting (GEEC) για τον Γερμανό κατασκευαστή συστημάτων Eco Stor.

Η έκθεση η οποία είναι διαθέσιμη μόνο στα γερμανικά, ονομάζεται «Επίδραση της επέκτασης των μπαταριών στις ανάγκες χρηματοδότησης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» (Einfluss von Batterieausbaupfaden auf den Förderbedarf Erneuerbarer Energien).

Τα σχεδόν 50 GW αποθήκευσης μπαταριών που θα μπορούσαν να είναι ηλεκτρονικά μέχρι το 2037, θα αυξήσουν τα έσοδα της χονδρικής αγοράς για αιολικά και ηλιακά στοιχεία ενεργητικού και ως εκ τούτου θα μειώσουν το ποσό των επιδοτήσεων που καταβάλλονται σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία εκτός γενικής φορολογίας μέσω του EEG (Erneuerbare-Energien-Gesetz/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Sources Act), το οποίο είναι παρόμοιο με τα συμβόλαια διαφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου (CfD).

Το σύστημα EEG εγγυάται στις ενεργητικούς ΑΠΕ μια ελάχιστη τιμή για την ισχύ τους, επί του παρόντος περίπου 6-8 λεπτά του ευρώ ανά kWh. Εάν η τιμή χονδρικής στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καταλήξει να είναι χαμηλότερη, η διαφορά καλύπτεται από τη γενική φορολογία και το ποσό που θα καταβληθεί θα είναι πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024, σύμφωνα με τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς της Γερμανίας (ΔΣΜ).


Θα αυξήσει τις τιμές που λαμβάνουν οι ΑΠΕ  

«Αυξάνοντας τη ζήτηση κατά τις περιόδους διευθέτησης στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η αποθήκευση ενέργειας θα αυξήσει τις τιμές που λαμβάνουν οι ΑΠΕ όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια για την ισχύ τους, μειώνοντας το χάσμα μεταξύ αυτής της τιμής και της ελάχιστης τιμής EEG», εξήγησε στο Energy-Storage.news ο Georg Gallmetzer (Διευθύνων Σύμβουλος της Eco Stor).

Οι μηχανισμοί αυτού βασίζονται στην αρχή της «παραγγελίας αξίας» των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία ισχύει στη Γερμανία. Όλη η ζήτηση και η προσφορά ενέργειας συγκεντρώνονται και παραγγέλνονται με βάση την τιμή. Οι φθηνές γεννήτριες βρίσκονται μπροστά στην ουρά παραγγελιών και οι πιο ακριβές στο πίσω μέρος.

Το τελευταίο περιουσιακό στοιχείο που χρειάζεται για να καλύψει όλη τη ζήτηση καθορίζει την τιμή για όλους και τυχόν προμηθευτές μετά από αυτό, πέφτουν από την αγορά.

«Εάν έχετε 50 GW μπαταριών στην αγορά μέχρι το 2037 όπως προβλέπεται, αυτό θα επηρεάσει την τιμή και αυτό θα σημαίνει ότι ο λογαριασμός EEG θα καλυφθεί καλύτερα καθώς το κενό γίνεται μικρότερο», δήλωσε ο Gallmetzer.


Προοδεύει η αγορά οικιακής και εμπορικής αποθήκευσης ενέργειας στη Γερμανία

Η αγορά οικιακής και εμπορικής αποθήκευσης ενέργειας στη Γερμανία είναι κατά κάποιο τρόπο ηγετική στην Ευρώπη, χάρη στις επιδοτήσεις για μικρής κλίμακας ηλιακές εγκαταστάσεις που οδηγούν τη ζήτηση για αποθήκευση ενέργειας για αύξηση της ιδιοκατανάλωσης.

Η αγορά κλίμακας δικτύου της χώρας έχει επίσης αρχίσει να ανακάμπτει τα τελευταία χρόνια, χάρη σε διάφορους παράγοντες που διερευνήθηκαν σε μια έκδοση του τριμηνιαίου περιοδικού PV Tech Power της Solar Media πέρυσι.

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο η εταιρεία ανάπτυξης Kyon Energy έκανε λόγο για το «μεγαλύτερο εγκεκριμένο» έργο αποθήκευσης μπαταριών στην Ευρώπη.

Από την πλευρά τους οι Γερμανοί νομοθέτες, επέκτειναν την εξαίρεση για τα τέλη δικτύου για συστήματα αποθήκευσης μπαταριών που έρχονται στο διαδίκτυο κατά 3 χρόνια, έως το 2029.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης