Ενέργεια

Ρωσία και Κίνα στοχεύουν στο κοίτασμα φυσικού αερίου 5,6 τρισ. κυβικών ποδιών του Ιράκ (OilPrice.com)

Ρωσία και Κίνα στοχεύουν στο κοίτασμα φυσικού αερίου 5,6 τρισ. κυβικών ποδιών του Ιράκ (OilPrice.com)

Θέλουν να επωφεληθούν από τον 6ο γύρο αδειοδότησης του καυσίμου του Ιράκ, όπως αποκαλύπτεται στο άρθρο του Simon Watkins 

Ρωσία και Κίνα έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στο τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου που βρίσκεται στην περιοχή Ακκάς (Ιράκ) από το οποίο επιδιώκουν να επωφεληθούν, όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα OilPrice.com.

Το Ιράκ που βρίσκεται στην καρδιά της Μέσης Ανατολής, είναι ίσως η πιο σημαντική γεωπολιτικά χώρα για τη Ρωσία.

Στη δυτική επαρχία του Ανμπάρ (ίσως η πιο ζωτικής σημασίας γεωπολιτικά περιοχή του Ιράκ) υπάρχει το προαναφερόμενο κοίτασμα.

Άρα είναι κατανοητό γιατί Ρώσοι και Κινέζοι προσπαθούν να επωφεληθούν από τον 6ο γύρο αδειοδότησης φυσικού αερίου του Ιράκ.

Το ίδιο το κοίτασμα έχει περίπου 5,6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αποδεδειγμένων αποθεμάτων και το ιρακινό Υπουργείο Πετρελαίου σχεδιάζει να παράγει ημερησίως περίπου 400 εκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου.


Καθεστώς σχέσεων εταιρειών - κρατών

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου δικαιούνται νόμιμα να διασφαλίζουν τις εργασίες τους στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο με οποιοδήποτε μέσο θεωρούν απαραίτητο.

Στην περίπτωση της Κίνας, η σύνδεση μεταξύ του εταιρικού κόσμου και του κράτους είναι σαφής.

Για τις πολλές κρατικές εταιρείες σε εθνικό επίπεδο (και σχεδόν όλες τις άλλες), τα διοικητικά συμβούλια και τα στελέχη των εταιρειών έχουν τη μόνιμη οδηγία να «εκτελούν τη βούληση της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας».

Περίπου το ίδιο ισχύει και για τις ρωσικές κρατικές εταιρείες.

Στη Δύση, οι δεσμοί μεταξύ του εταιρικού κόσμου και του κράτους είναι πολύ λιγότερο άμεσοι.

Παρόλα αυτά το αποτέλεσμα είναι ίδιο σε μεγάλο βαθμό. Δηλαδή μια τοποθεσία εξερεύνησης και ανάπτυξης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου (οπουδήποτε στον κόσμο), μπορεί να θεωρηθεί ότι ανήκει στη χώρας της εταιρείας που το εκμεταλλεύεται και όχι της χώρας που βρίσκεται γεωγραφικά.

Για την Κίνα, μια αυξανόμενη παρουσία στο Ιράκ φέρνει αρκετά σημαντικά πλεονεκτήματα στο γενικό της σχέδιο να λειτουργήσει ως παγκόσμια υπερδύναμη - αντίβαρο στις ΗΠΑ.

 

Συμφωνία Ιράκ-Κίνας (2021)

Η ανάπτυξη όλων των πτυχών της «Συμφωνίας Πλαισίου Ιράκ-Κίνας» που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2021, περιλαμβάνει άφθονο φθηνό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και πετροχημικά.

Αυτή η συμφωνία είναι παρόμοια σε εύρος και κλίμακα με την ολοκληρωμένη «25ετή Συνολική Συμφωνία Συνεργασίας Ιράν-Κίνας».

Βασικό μέρος αμφότερων των συμφωνιών είναι ότι η Κίνα δικαιούται να απορρίψει όλα τα έργα πετρελαίου, φυσικού αερίου και πετροχημικών που προκύπτουν στο Ιράκ κατά τη διάρκεια της συμφωνίας και ότι της δίνεται έκπτωση τουλάχιστον 30% σε όλο το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα πετροχημικά που αγοράζει.

Άλλο βασικό μέρος της Συμφωνίας είναι ότι επιτρέπεται στο Πεκίνο να κατασκευάζει εργοστάσια σε ολόκληρη τη χώρα, με συνακόλουθη δημιουργία υποστηρικτικών υποδομών. Αυτό περιλαμβάνει σιδηροδρομικές και άλλες μεταφορικές και υλικοτεχνικές συνδέσεις (όλες υπό την επίβλεψη του δικού της διοικητικού προσωπικού από κινεζικές εταιρείες στο Ιράκ).


Η στάση της Ρωσίας

Το Ιράκ (κάτω από την επιρροή του Ιράν) είναι ένα βασικό μέρος των χωρών της Σιιτικής Ημισελήνου στις οποίες η Μόσχα επεκτείνει την επιρροή της σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Αυτό αυξάνει τη γεωπολιτική ισχύ που έχει μέσα και γύρω από τα κράτη -δορυφόρους της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Ως ελεγκτής… η Ρωσία συνεχίζει να εργάζεται σε χώρες της Μέσης Ανατολής (Λίβανος, Συρία, Ιράκ, Ιράν και Υεμένη), στις οποίες είχε ήδη άμεσα ή έμμεσα μια βάση.

 

Το Ιράκ είναι ο ζωτικός σύνδεσμος για τη Ρωσία

Το κοίτασμα φυσικού αερίου Ακκάς είναι ένα από τα τρία μεγάλα σε όλο το νότιο Ιράκ. Εκτείνεται από το κοίτασμα Mansuriya (κοντά στα ανατολικά σύνορα με το Ιράν), μέχρι το κοίτασμα Siba (στο νότο) και μετά σε όλη τη διαδρομή προς τα δυτικά προς την ίδια την Ακκά (πολύ κοντά στα σύνορα με τη Συρία).

Η Ρωσία θεώρησε ότι είχε αποκτήσει τον έλεγχο αυτών των 3 τοποθεσιών, όταν τον Σεπτέμβριο του 2019 η Stroytransgaz υπέγραψε μια προκαταρκτική σύμβαση με το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ για την ανάπτυξη του μέχρι τώρα σχεδόν άγνωστου Block 17 στην Anbar (επαρχία του Ιράκ).

Το συριακό λιμάνι Tartus παραμένει μια τεράστια ναυτική βάση για τη Ρωσία και το μόνο λιμάνι της Μεσογείου στο οποίο έχει πρόσβαση.

 

Το τελευταίο μέρος των σχεδίων Ρωσίας - Ιράν για εμπόριο καυσίμων και όπλων

Εν τω μεταξύ, το Μπανιάς είχε από καιρό προβλεφθεί ως το τελικό σημείο για τους από καιρό σχεδιασμένους αγωγούς Ιράν-Ιράκ-Συρίας, που θα μετέφεραν ιρανικό (αργότερα ιρακινό) πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το Ιράν μέσω του Ιράκ στη Συρία στα λιγότερο αυστηρά αστυνομευόμενα λιμάνια της νότιας Ευρώπη. Αυτή η διαδρομή δεν θα επέτρεπε μόνο τη μετακίνηση ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αλλά και οτιδήποτε άλλο θέλουν να περάσουν η Ρωσία και το Ιράν στην ήπειρο χωρίς πολλούς ελέγχους.

Αυτό ήταν εδώ και καιρό το τελευταίο μέρος των σχεδίων της Ρωσίας και του Ιράν για την κατασκευή μιας «χερσαίας γέφυρας» από την Τεχεράνη στη Μεσόγειο Θάλασσα μέσω της οποίας θα μπορούσαν να αυξήσουν  την κλίμακα και το εύρος της παράδοσης όπλων στο νότιο Λίβανο και στην περιοχή των Υψωμάτων Γκολάν της Συρίας.

Διαβεβαιώσεις του Ιράκ στη Ρωσία για άδεια έρευνας και παραγωγής για το κοίτασμα Ακκάς

Σύμφωνα με αποκαλύψεις που έκανε αποκλειστικά την περασμένη εβδομάδα στο OilPrice.com μια πηγή που συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ,  η Ρωσία έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την ιρακινή κυβέρνηση ότι θα της ανατεθεί άδεια για έρευνα και παραγωγή για το κοίτασμα φυσικού αερίου Ακκάς.


Ο ρόλος των «Φρουρών της Επανάστασης» στη συμφωνία
Ιράκ - Ρωσίας

Η τεράστια πίεση που άσκησε η Ρωσία στη Βαγδάτη, τόσο με τις δραστηριότητές της στο νότο της χώρας όσο και μέσω της στενής δέσμευσής της στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου του Κουρδιστάν στο βορρά, ενισχύθηκε από την έντονη πίεση στο υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ από στοιχεία της ισλαμικής οργάνωσης του Ιράν («Φρουροί της Επανάστασης») πρόσθεσε η πηγή.

«Έτσι η ρωσική άδεια θα επιτρέψει στις επιλεγμένες εταιρείες της να αναθέτουν με υπεργολαβία τμήματα της σύμβασης για περιόδους 5-10 ετών κατά τη διάρκεια της 20ετούς περιόδου άδειας, και αυτό θα περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό τις κινεζικές εταιρείες», κατέληξε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης