Σκοπεύει να συνδέει την προσφορά και τη ζήτηση του αμέταλλου χημικού στοιχείου μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου
Ο πρώτος πιλοτικός διαγωνισμός 800 εκατομμυρίων ευρώ
Σύμφωνα με το hydrogeninsight.com, η αποκαλούμενη Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου (ξεκίνησε αρχικά τον Οκτώβριο του περασμένου έτους), πρόκειται να ανοίξει αυτή την εβδομάδα έναν αρχικό πιλοτικό διαγωνισμό ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ για προσφορές.
Παρότι η πιλοτική δημοπρασία θα προσφέρει στους νικητές της «σταθερό ασφάλιστρο» έως και 4,50 ευρώ ανά κιλό υδρογόνου (προσπάθεια να μειώσει την τιμή του H2), αρκετό ώστε οι εξαγοραστές να υπογράψουν συμφωνίες, δεν είναι σαφές εάν ο 2ος διαγωνισμός που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί την άνοιξη ΤΟΥ 2024 θα ακολουθήσει το ίδιο μοντέλο επιδότησης.
Ο τρόπος λειτουργίας της πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί
Η Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στην ομιλία της στη «δημιουργία μιας ενιαίας θυρίδας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου» και στην άμεση σύνδεση των παραγωγών και των καταναλωτών H2.
«Θα το κάνουμε αυτό δημιουργώντας μια δημόσια πλατφόρμα όπου οι καταναλωτές θα μπορούν να υποδεικνύουν τη ζήτησή τους και οι παραγωγοί θα μπορούν να βρουν τους παραλήπτες τους», είπε.
Ομοιότητα με το γερμανικό σύστημα εισαγωγής υδρογόνου
Αυτό που αποκάλυψε η πρόεδρος της ΕΕ, θα μπορούσε να σημαίνει ότι το επόμενο στάδιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου μπορεί να λειτουργήσει με παρόμοιο τρόπο με το μοντέλο δημοπρασιών διπλής όψης που χρησιμοποιείται από το σύστημα εισαγωγής H2 Global στη Γερμανία.
Εκεί, το πράσινο υδρογόνο αγοράζεται από μια οντότητα που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση με μακροπρόθεσμα συμβόλαια στη φθηνότερη τιμή και στη συνέχεια πωλείται στον πλειοδότη με μονοετή συμβόλαια με το κόστος της διαφοράς να καλύπτεται από δημόσια χρηματοδότηση.
Ενδέχεται η δημοπρασία να ξεπεράσει τα ευρωπαϊκά σύνορα
Ενώ η πιλοτική δημοπρασία είναι ανοιχτή μόνο σε πλειοδότες εντός της ΕΕ, η Φον ντερ Λάιεν άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «εργάζεται στο διεθνές σκέλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου».
Ωστόσο, αυτό μπορεί να αναφέρεται στις υποσχέσεις ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για έργα υδρογόνου μέσω του ταμείου Global Gateway που προσφέρεται μεταξύ άλλων στη Βραζιλία, την Αργεντινή, τη Χιλή, την Κένυα και τη Ναμίμπια, αντί για το άνοιγμα της δεύτερης δημοπρασίας σε προσφορές εκτός του μπλοκ.
www.worldenergynews.gr