Μεγάλες επενδύσεις αποθήκευσης στην Ιταλία με στόχο τις 6 ώρες - Οι όροι και οι πρωταγωνιστές

Μεγάλες επενδύσεις αποθήκευσης  στην Ιταλία με στόχο τις 6 ώρες - Οι όροι και οι πρωταγωνιστές

Κορυφαίες εταιρείες έχουν κάνει συμφωνίες για να δραστηριοποιηθούν στη μεσογειακή χώρα (Energy storage)

Αέρας ανάπτυξης στην αποθήκευση ενέργειας φυσάει στην Ιταλία μετά τις μεγάλες συνεργασίες που συμφωνήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα από γνωστές εταιρείες του κλάδου όπως οι Pacific Green, Sphera Energy Sr, η Matrix Renewables, Lemon Sistemi και Volt ESG, όπως αποκαλύπτει το Energy storage.

Η Ιταλία έχει γίνει φέτος χώρα που αναπτύσσει δραστηριότητα στην αποθήκευση ενέργειας, με τον διαχειριστή συστήματος μεταφοράς (TSO) Terna να ανακοινώνει στόχους ανάπτυξης και να αναδιαμορφώνει την αγορά χωρητικότητας για τη διεξαγωγή δημοπρασιών μεγάλης κλίμακας για αποθήκευση, όπως καλύπτεται σε πρόσφατη έκδοση του τριμηνιαίου περιοδικού PV της Solar Media.


Αναλυτικά:


Η Pacific Green αγοράζει χαρτοφυλάκιο BESS έως 6 ωρών στην Ιταλία

Η εταιρεία ανάπτυξης αποθήκευσης ενέργειας, Pacific Green, εισήλθε στην αγορά της Ιταλίας, αποκτώντας ένα χαρτοφυλάκιο 500 MW έργων BESS από την εταιρεία ανάπτυξης Sphera Energy Srl, το οποίο θα μπορούσε να έχει διάρκεια έως και 6 ώρες.

Η λειτουργία τους αναμένεται το 2025.

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 5 έργα συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS) συνολικής ισχύος 500 MW/2.800 MWh, ανέφερε μια ανακοίνωση, αν και ο Scott Poulter (Διευθύνων Σύμβουλος της Pacific Green), δήλωσε ότι «θα έχει ενεργειακή χωρητικότητα μεταξύ δύο έως τριών γιγαβατώρων».

Στα 3GWh τα έργα θα έχουν μέση διάρκεια εκφόρτισης 6 ώρες.

Η Pacific Green έχει αποκτήσει μερίδιο 51% στα έργα και θα αποκτήσει το υπόλοιπο σταδιακά, καθώς τα έργα φθάνουν σε συγκεκριμένα ορόσημα ανάπτυξης, με την τιμή αγοράς να μην αποκαλύπτεται. Για σύγκριση, ένα χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης BESS 2 GW που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον κατασκευαστή αρχικού σταδίου Lemon Sistemi ειπώθηκε ότι είχε αξία 20 εκατομμυρίων ευρώ (22 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).

Η τεχνολογία δεν έχει αποκαλυφθεί, αλλά τα περισσότερα έργα τέτοιου τύπου στην Ιταλία (και όχι μόνο) χρησιμοποιούν τεχνολογία ιόντων λιθίου.

Το πρώτο έργο (ένα σύστημα 100 MW στην περιοχή της Καμπανίας), έχει υποβληθεί στις ρυθμιστικές αρχές για αδειοδότηση και τα άλλα 4 θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες. Η τελική αδειοδότηση και για τα 5 αναμένεται το 4ο τρίμηνο του 2024 με τα έργα να αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το 2025.

Ο Mahael Fedele (Συνεργάτης και Διευθύνων Σύμβουλος της Sphera Energy), ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία ήταν μία από τις πρώτες πλήρως αποκλειστικές πλατφόρμες ανάπτυξης αποθήκευσης μπαταριών της Ιταλίας όταν κυκλοφόρησε πριν από 12 μήνες.

Την περασμένη εβδομάδα, η Matrix Renewables αγόρασε ένα χαρτοφυλάκιο 8 ωρών, 410 MW/3.280 MWh από την Emeren, ενώ η ομότιμη εταιρεία Altea Green Power στις αρχές Νοεμβρίου αποκάλυψε σχέδια για την πώληση μιας σειράς 4 έργων συνολικής ισχύος 1GW.

Πριν από αυτά, συμφωνίες ή σχέδια ανάπτυξης BESS σε κλίμακα γιγαβάτ είχαν ανακοινωθεί από τη Redelfi και την WRM και την Eku Energy and Renera, Field, Aura Power και SUSI Partners.

 

Σχετικά με την Pacific Green

Η Pacific Green Technologies είναι κατασκευαστής και χειριστής BESS με έδρα τις ΗΠΑ που δραστηριοποιείται στην Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τώρα την ηπειρωτική Ευρώπη. Τον Νοέμβριο εξασφάλισε χρηματοδότηση για το έργο Sheaf των 375 MWh στο Κεντ του Ηνωμένου Βασιλείου και ασφαλή γη για ένα έργο δυνητικά 1 GWh στη Νότια Αυστραλία.


Η Lemon Sistemi και η Volt ESG υπογράφουν συμφωνία ανάπτυξης 2GW Italy BESS

Η Lemon Sistemi (εταιρεία εγκατάστασης ηλιακών και αποθήκευσης) και η Volt ESG (επενδυτής) υπέγραψαν συμφωνία για την ανάπτυξη ενός έργου συστήματος αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας (BESS) στην Ιταλία, γεγονός που αποτελεί την τελευταία σημαντική ανάπτυξη BESS στη μεσογειακή χώρα.

Οι δύο εταιρείες έχουν υπογράψει σύμβαση για την ανάπτυξη έργων BESS ισχύος 2 GW, κυρίως στη νότια Ιταλία και τα κοντινά μεγάλα νησιά της.

Η Lemon Sistemi σχεδιάζει, προμηθεύει και εγκαθιστά φωτοβολταϊκά και συστήματα αποθήκευσης και παρέχει λύσεις ενεργειακής απόδοσης, κυρίως στον εμπορικό και βιομηχανικό τομέα (C&I) μέχρι σήμερα. Θα προσδιορίσει τη γη για έργα, θα θέσει τις διοικητικές βάσεις και θα χειριστεί τη διαδικασία σύνδεσης στο δίκτυο για την προετοιμασία των έργων για την κατάσταση έτοιμου προς κατασκευή (RTB).

Τα έργα θα έχουν ελάχιστη ισχύ 100 MW το καθένα και η συνολική αξία της συμφωνίας με τη Volt ESG SRL είναι 20 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η Lemon Sistemi θα λάβει ένα ασφάλιστρο ανάπτυξης 10.000 ευρώ ανά MW έργων που εκτελούνται επιτυχώς.

Η Volt ESG είναι ο κύριος μέτοχος της Fucino Green (επενδυτής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ιταλία).

Στην ανακοίνωση της συμφωνίας, οι εταιρείες ανέφεραν την επιθυμία του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς (TSO) στην Ιταλία, Terna, να αναπτύξει αποθήκευση ενέργειας για να εξασφαλίσει την ομαλή ενοποίηση του αναπτυσσόμενου αγωγού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας.

Η Maria Laura Spagnolo (Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της Lemon Sistemi), σχολίασε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την υπογραφή αυτής της σύμβασης, η οποία είναι πλήρως σύμφωνη με τις πρωτοβουλίες που είναι αφιερωμένες στην αγορά χωρητικότητας και μας εκτοξεύει στη μεγάλη πρόκληση της ενεργειακή μετάβαση».

Η αγορά χωρητικότητας στην οποία αναφέρεται είναι αυτή που διοικούσε η Terna πέρυσι και είδε πάνω από 1 GW έργων BESS να ανατεθούν συμβάσεις, ξεκινώντας την αγορά. Καθώς η Terna βρίσκεται στη μέση της δημιουργίας ενός μηχανισμού αγοράς για τη διεξαγωγή δημοπρασιών μεγάλης κλίμακας για την BESS για την παροχή υπηρεσιών μετατόπισης φορτίου στη χονδρική αγορά, οι κατασκευαστές και οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ενέργειας (IPP) είναι απασχολημένοι με την ανακοίνωση αγωγών και συμφωνιών ανάπτυξης στην Ιταλία.

 

Άλλες συμφωνίες

Αυτή την εβδομάδα, η Matrix Renewables αγόρασε ένα χαρτοφυλάκιο 410 MW/3.280 MWh από τον αναπτυξιακό εταίρο Emeren, ενώ η Altea Green Power ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι βρισκόταν σε συνομιλίες για την πώληση μιας σειράς 4 έργων συνολικής ισχύος 1GW σε 2 διεθνείς επενδυτές.

Πριν από αυτές, οι συμφωνίες ανάπτυξης BESS κλίμακας GW είχαν κολλήσει… από τη Redelfi και την WRM και την Eku Energy και τη Renera, ενώ οι Field, Aura Power και SUSI Partners εισέρχονται επίσης στην αγορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης