Ενέργεια

Στροφή BP σε ΑΠΕ με επενδύσεις έως και 65 δισ. δολ. μέχρι το 2030 (Reuters)

Στροφή BP σε ΑΠΕ  με επενδύσεις έως και 65 δισ. δολ. μέχρι το 2030 (Reuters)

Γνωστοποίησε ότι χρειάζεται συνεργασίες για να πετύχει στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, ενώ εξετάζει μείωση του κόστους παγκοσμίως

Η κολοσσιαία εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου (BP) κάνει πανάκριβα σχέδια για να πετύχει σε νέες υπεράκτιες αγορές αιολικής ενέργειας και χρειάζεται συνεργάτες όπως η Ιαπωνία για να μπορέσει να εξετάσει επενδυτικές ευκαιρίες στην τεχνολογία ηλεκτρόλυσης υδρογόνου, σύμφωνα με δήλωση που έκανε στο Reuters κορυφαίο στέλεχος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της εταιρείας.


Η BP αναζητά το σωστό επιχειρηματικό μοντέλο για να ξεπεράσει τις προκλήσεις του αυξανόμενου κόστους και των περιορισμών της εφοδιαστικής αλυσίδας που έπληξαν τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) τα τελευταία 2 χρόνια. Όμως η εταιρεία επιμένει ότι έχει προσαρμόσει κατάλληλα τα καθαρά μηδενικά σχέδιά της για την ενεργειακή μετάβαση, αντί να γυρίζει πίσω προς τα ορυκτά καύσιμα.


Επενδυτικά σχέδια έως και 65 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Anja-Isabel Dotzenrath (Αντιπρόεδρος φυσικού αερίου και ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα στη BP), είπε στο Reuters ότι η συγκεκριμένη εταιρεία σχεδιάζει να δαπανήσει έως και 65 δισεκατομμύρια δολάρια σε ΑΠΕ, υδρογόνο, βιοκαύσιμα και ηλεκτρική κινητικότητα μεταξύ 2023 και 2030, αντιπροσωπεύοντας το ήμισυ των ετήσιων επενδύσεων μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σε σύγκριση με το 30% το 2022.

 

Προσπάθεια μείωσης του κόστους

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της BP γνωστοποίησε ακόμη ότι ο όμιλος εξετάζει πώς να μειώσει το κόστος παγκοσμίως καθώς επιδιώκει το στόχο της εσωτερικής απόδοσης 6% έως 8% σε έργα ΑΠΕ.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Dotzenrath προκάλεσε αναταραχή όταν είπε σε αναλυτές ότι η υπεράκτια βιομηχανία αιολικής ενέργειας των ΗΠΑ ήταν «θεμελιωδώς κατεστραμμένη».

Μιλώντας αφότου η BP κατέγραψε 540 εκατομμύρια δολάρια για τα σχέδιά της για την αιολική ενέργεια στη Νέα Υόρκη, κατηγόρησε τη γραφειοκρατία για την καθυστέρηση έργων που ήδη αντιμετώπιζαν δημοσιονομικές προκλήσεις λόγω των επιπτώσεων του πληθωρισμού.

«Φυσικά, ο πληθωρισμός δεν είναι ένα ζήτημα μόνο για έργα στις ΗΠΑ. Προσπαθούμε επίσης να μειώσουμε το κόστος σε άλλες περιοχές χρησιμοποιώντας διάφορους μοχλούς, για παράδειγμα μέσω βελτιστοποιημένων στρατηγικών αγορών, που μπορεί επίσης να μας οδηγήσουν να επενδύσουμε απευθείας στην αλυσίδα εφοδιασμού», είπε χαρακτηριστικά.


Παγκόσμιοι στόχοι

Όσον αφορά στην παγκόσμια υπεράκτια αγορά αιολικής ενέργειας, η Dotzenrath είπε στο έγκριτο πρακτορείο ειδήσεων ότι η BP στοχεύει 3 έως 5 clusters των 4 έως 8 gigawatts το καθένα, ξεχωρίζοντας την Ιαπωνία.

Η BP υπέγραψε συμφωνία με τη Marubeni το 2022 για να εξετάσει τα έργα εκεί ως μέρος μιας ώθησης στην Ασία.

«Χρειάζεσαι έναν Ιάπωνα συνεργάτη, διαφορετικά δεν μπορείς να πετύχεις εκεί. Χρειάζεστε έναν από τους τοπικούς προμηθευτές ενέργειας για να σας βοηθήσει να προχωρήσετε στις διαδικασίες αδειοδότησης και να δημιουργήσετε τη σύνδεση στο χερσαίο δίκτυο», είπε.

Η Dotzenrath (διηύθυνε τις επιχειρήσεις ΑΠΕ της κορυφαίας εταιρείας κοινής ωφελείας της Γερμανίας RWE πριν ενταχθεί στην BP πέρυσι), είπε επίσης στο Reuters ότι οι συνεργασίες ήταν ζωτικής σημασίας στον τομέα του υδρογόνου, έναν άλλο τομέα που η BP έχει δώσει προτεραιότητα για μελλοντική ανάπτυξη.

«Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει, για παράδειγμα, ότι θα γίνουμε επενδυτής άγκυρας σε έναν κορυφαίο κατασκευαστή τεχνολογίας που κατασκευάζει ένα εργοστάσιο παραγωγής για ηλεκτρολύτες», είπε.

Το 2020, η BP έθεσε ως στόχο να γίνει καθαρά μηδενική εταιρεία έως το 2050. Η εταιρεία έχει επίσης θέσει αναθεωρημένο στόχο μείωσης των λειτουργικών εκπομπών κατά 50%, από τη βασική γραμμή του 2019, έως το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης