Η Statkraft εξαγοράζει αντί 1,8 δισ την ισπανική ΑΠΕ Enerfin με χαρτοφυλάκιο 1,5 GW

Η Statkraft εξαγοράζει αντί 1,8 δισ την ισπανική ΑΠΕ Enerfin με χαρτοφυλάκιο 1,5 GW

Η πλατφόρμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Enerfin περιλαμβάνει 1,5 GW σε λειτουργία και υπό κατασκευή, και έναν αριθμό έργων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης

 

Η εξαγορά της Enerfin προσθέτει 1,5 GW λειτουργικής πράσινης ενέργειας, αιολικής και ηλιακής δυναμικότητας υπό κατασκευή, συν ένα σημαντικό αριθμό έργων υπό ανάπτυξη στο χαρτοφυλάκιο της Statkraft. Αυτό ενισχύει τη θέση της νορβηγικής εταιρείας ως μεγάλου διεθνούς παίκτη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ιδιαίτερα τη θέση της στην Ισπανία και τη Βραζιλία σύμφωνα με το Montel.

Η Statkraft, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη και παγκόσμιος παίκτης στις δραστηριότητες της ενεργειακής αγοράς, κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της ισπανικής εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Enerfin.

Η Enerfin είναι θυγατρική του Ομίλου Elecnor, μιας κορυφαίας ισπανικής εταιρείας μηχανικής και κατασκευών. Η συναλλαγή έχει εκτιμώμενη εταιρική αξία 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των ιδίων κεφαλαίων και του χρέους, με την επιφύλαξη των συνηθισμένων προσαρμογών κατά την ολοκλήρωση.

Η πλατφόρμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Enerfin περιλαμβάνει 1,5 GW σε λειτουργία και υπό κατασκευή, και έναν αριθμό έργων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.
«Αυτή είναι μια εξαγορά ορόσημο για την Statkraft. Η Enerfin είναι μια σταθερή, καλά διοικούμενη εταιρεία με έναν εξαιρετικά ικανό οργανισμό και ένα ελκυστικό χαρτοφυλάκιο που ταιριάζει καλά με τις τρέχουσες δραστηριότητες της Statkraft. Η συμφωνία θα δημιουργήσει περαιτέρω αξία για τους πελάτες, τον ιδιοκτήτη μας και την κοινωνία καθώς αποτελεί σημαντική συμβολή στη μετάβαση της πράσινης ενέργειας προς τις μηδενικές εκπομπές», λέει ο Christian Rynning-Tønnesen, Διευθύνων Σύμβουλος της Statkraft.

Ενισχύει τη θέση της σε Ισπανία και Βραζιλία

Το χαρτοφυλάκιο συνοδεύεται από σημαντικές ευκαιρίες για την ανατροφοδότηση αιολικών πάρκων, καθώς και δυνατότητες υβριδισμού και αποθήκευσης μπαταριών. Επιπλέον, η εξαγορά επιτρέπει αυξημένες δραστηριότητες στην αγορά τόσο στην Ισπανία όσο και στη Βραζιλία.

«Η εξαγορά ενισχύει τη θέση της Statkraft ως του μεγαλύτερου παραγωγού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη και τοποθετεί την εταιρεία μεταξύ των δέκα κορυφαίων παραγωγών αιολικής ενέργειας στην Ισπανία, συμπληρώνοντας το χαρτοφυλάκιο των ηλιακών έργων μας εκεί. Η εξαγορά θα τοποθετήσει επίσης τη Statkraft μεταξύ των τριών μεγαλύτερων παραγωγών αιολικής ενέργειας στη Βραζιλία, με πάνω από 1,5 GW εγκατεστημένης ισχύος και θα αυξήσει την επιχειρησιακή μας κλίμακα», λέει ο Rynning-Tønnesen.
Η συναλλαγή εξαρτάται από τις δημόσιες εγκρίσεις στις αντίστοιχες χώρες και αναμένεται να κλείσει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Η Enerfin απασχολεί μια εξειδικευμένη ομάδα περίπου 170 ατόμων, κυρίως με έδρα τη Μαδρίτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης