Θεωρεί ότι δεν θα εκμεταλλευτούν την προμήθεια του «μαύρου χρυσού» όπως συνέβη παλαιότερα
«Το πετρέλαιο έχει οπλιστεί κατά καιρούς από τότε που έγινε εμπορεύσιμο. Επομένως ανησυχούμε πάντα για αυτό και εργαζόμαστε ενάντια σε αυτό, αλλά νομίζω ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει», δήλωσε ο Hochstein στους FT.
Σύμφωνα με τον κορυφαίο σύμβουλο ενέργειας της κυβέρνησης Μπάιντεν, οι ΗΠΑ και η παγκόσμια αγορά πετρελαίου διαχειρίζονται αρκετά καλά το διπλό γεωπολιτικό κίνδυνο του περασμένου έτους που είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς.
«Έχουμε δύο ενεργούς πολέμους στον κόσμο, ο ένας περιλαμβάνει τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο (Ρωσία) και ο άλλος στη Μέση Ανατολή όπου οι πύραυλοι πετούν κοντά στο σημείο όπου παράγεται πετρέλαιο. Παρόλα αυτά οι τιμές είναι κοντά στο χαμηλότερο σημείο του έτους», δήλωσε ο Hochstein στους FT.
Οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τις κυρώσεις στη βιομηχανία πετρελαίου του Ιράν
Την περασμένη εβδομάδα ο Hochstein είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν τις κυρώσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν εν μέσω της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς, με στόχο να μειώσουν τις ιρανικές εξαγωγές κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο bpd.
Σημειώνεται ότι τις πρώτες μέρες της σύγκρουσης, τα αραβικά κράτη και η ομάδα παραγωγής του ΟΠΕΚ+, απέρριψαν την έκκληση του Ιράν προς τις ισλαμικές χώρες να επιβάλουν εμπάργκο πετρελαίου στο Ισραήλ και τους υποστηρικτές του για τον πόλεμο με τη Χαμάς στη Γάζα.
Υποθέσεις για μεγαλύτερες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου από το 2024
Ωστόσο, οι εικασίες της αγοράς εντείνονται από το ότι οι υπουργοί του ΟΠΕΚ+ θα μπορούσαν να αποφασίσουν να προβούν σε πιο μεγάλες περικοπές στην παραγωγή από το επόμενο έτος, στην προγραμματισμένη για το Σαββατοκύριακο 25-26 Νοεμβρίου, συνάντησή τους.
Ο βασικός λόγος για μια πιθανή βαθύτερη μείωση θα ήταν η πιο πρόσφατη πτώση της τιμής στα 80 δολάρια το βαρέλι Brent, εικάζουν παράγοντες της αγοράς και αναλυτές. Η αυξανόμενη οργή για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς της Γάζας θα μπορούσε επίσης να παίξει ρόλο στην απόφαση του ΟΠΕΚ+ να διακόψει περισσότερη προσφορά από την αγορά, υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές.
Εν πάση περιπτώσει, η Σαουδική Αραβία (ο κορυφαίος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο και ηγέτης του ΟΠΕΚ+) αναμένεται να επιβάλει οποιεσδήποτε επιπλέον περικοπές στην αγορά πετρελαίου, όχι στη σύγκρουση στη Γάζα, όπως είπαν στο FT πηγές κοντά στην Σαουδική Αραβία.
www.worldenergynews.gr