Ενέργεια

Oilprice: Στο προσκήνιο οι συζητήσεις για κυρώσεις πετρελαίου σε Ρωσία και Ιράν

Oilprice: Στο προσκήνιο οι συζητήσεις για κυρώσεις πετρελαίου σε Ρωσία και Ιράν
Η επιβολή του πλαφόν ήταν εύκολη όταν όλες οι τιμές του πετρελαίου ήταν φυσικά χαμηλότερες

Το ενδεχόμενο να επιφορτιστεί με την επιθεώρηση και ενδεχομένως να μπλοκάρει δεξαμενόπλοια με ρωσικό πετρέλαιο που διαπλέουν στα ύδατά της στο πλαίσιο των νέων σχεδίων της ΕΕ, εξετάζει η Δανία, αναφέρουν οι FT.

Όπως αναμεταδίδει το Oilprice, η Κοπεγχάγη θα στόχευε δεξαμενόπλοια που διέρχονται από τα στενά της Δανίας χωρίς δυτική ασφάλιση. Μια μέρα μετά τη δημοσίευση της έκθεσης των FT για τη Δανία, πηγές της ΕΕ είπαν στο Reuters ότι τα ρωσικά πετρελαιοφόρα δεν θα αποτελέσουν στόχο στο σχέδιο του μπλοκ για καλύτερη επιβολή του ανώτατου ορίου τιμής των 60 δολαρίων που οι δυτικές κυβερνήσεις πίστευαν ότι θα επιτύχουν.

Στην πραγματικότητα, η επιβολή του πλαφόν ήταν εύκολη όταν όλες οι τιμές του πετρελαίου ήταν φυσικά χαμηλότερες. Όταν όμως οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται ξανά, το ίδιο αυξήθηκαν και οι τιμές του ρωσικού πετρελαίου. Αυτή η κατάσταση, είπε ο ίδιος αξιωματούχος στους FT, δεν επρόκειτο να επιτραπεί να συνεχιστεί και η ΕΕ αναμένεται να σκληρύνει την επιβολή.

Ενώ η ΕΕ συζητούσε πώς να προσεγγίσει αυτήν την αυστηρότερη επιβολή, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε τρεις ναυτιλιακές εταιρείες των Εμιράτων για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου που πωλούνταν σε τιμές άνω των 60 δολ/βαρέλι αυτήν την εβδομάδα.

Ο αυστηρότερος έλεγχος των κυρώσεων μπορεί να σημαίνει μείωση των ρωσικών ροών πετρελαίου στο εξωτερικό. Αν και αυτό θα μείωνε σίγουρα τα έσοδα από τις εν λόγω εξαγωγές, θα μείωνε φυσικά και την προσφορά πετρελαίου. Ίσως αυτό ήταν που αποθάρρυνε την ΕΕ να προχωρήσει στο σχέδιο της Δανίας, καθώς το 1/3 των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου διέρχεται από τη Βαλτική Θάλασσα και τα ύδατα της Δανίας. Η αποκοπή ενός μέρους θα είχε αναμφίβολα σημαντική επίδραση στις παγκόσμιες τιμές αναφοράς.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ στοχεύουν επίσης την πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν ως απάντηση στη στήριξη της χώρας προς τη Χαμάς. Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι ο Hochstein είπε ότι σκέφτηκε ότι «το καλύτερο ανέκδοτο για τα έσοδα στο Ιράν είναι να διατηρούν τις εξαγωγές τους σε χαμηλότερο επίπεδο, αλλά και να διασφαλίζουν ότι οι τιμές είναι χαμηλότερες».

Βεβαίως, είναι αμφίβολο αν στην πραγματικότητα θα επιχειρηθεί κάτι πέρα από την επιβολή κυρώσεων σε μερικές ναυτιλιακές εταιρείες. Όπως σημειώθηκε νωρίτερα, τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ χρειάζονται χαμηλότερες τιμές πετρελαίου, όχι υψηλότερες. Η ΕΕ παλεύει ήδη με τον ενεργειακό της λογαριασμό και οι ΗΠΑ προσπαθούν να αγοράσουν λίγο πετρέλαιο για το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου, αφού το εξάντλησαν σχεδόν πέρυσι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης