Ενέργεια

Συμφωνίες FSRU της GAZ-SYSTEM με την ιαπωνική Mitsui και την νορβηγική BW LNG

Συμφωνίες FSRU της GAZ-SYSTEM με την ιαπωνική Mitsui και την νορβηγική BW LNG

Επιχειρηματικές εξελίξεις και έργα επαναεριοποίησης αποθήκευσης που οδηγούν την Πολωνία σε νέα εποχή

Σημαντικές συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας έχει συνάψει ο διαχειριστής συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Πολωνίας (GAZ-SYSTEM) με την ιαπωνική Mitsui O.S.K. Lines και την BW LNG της Νορβηγίας.

Οι τελευταίες αποτελούν πιθανούς προμηθευτές της πρώτης πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης αποθήκευσης (FSRU) η οποία θα χρησιμεύσει ως τερματικός σταθμός επαναεριοποίησης στον Κόλπο του Γκντανσκ.

Τα δύο μέρη επιλέχθηκαν στο πρώτο στάδιο μιας διαγωνιστικής διαδικασίας για την FSRU, όπως αποκάλυψε η GAZ-SYSTEM, σημειώνοντας ότι βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη διαδικασία για την επιλογή ενός προμηθευτή από τους δύο προεπιλεγμένους στο δεύτερο στάδιο, για να υπογραφεί συμφωνία ναύλωσης. Οι υπηρεσίες επαναεριοποίησης προγραμματίζεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2028.

Η συγκεκριμένη FSRU εκτιμάται ότι μπορεί να επαναεριοποιήσει 6,1 bcm αερίου καυσίμου ετησίως και η GAZ-SYSTEM έχει ήδη υπογράψει τη συμφωνία που καλύπτει ολόκληρη την ικανότητα επαναεριοποίησης της μονάδας.

 

Τι περιλαμβάνουν οι συμφωνίες

Σύμφωνα με την GAZ-SYSTEM, οι συμφωνίες ρυθμίζουν τους σημαντικότερους όρους της μελλοντικής ναύλωσης, όπως την ημερομηνία παράδοσης του πλοίου, τις υποχρεώσεις των μερών, τις συνέπειες της καθυστερημένης παράδοσης και την περίοδο ναύλωσης.

Οι διατάξεις του φύλλου όρων δεν συνιστούν δεσμευτικές υποχρεώσεις για τα συμβαλλόμενα μέρη, αλλά καθορίζουν τον «οδικό χάρτη» για περαιτέρω διαπραγματεύσεις της ναύλωσης και το ουσιαστικό περιεχόμενό τους θα αντικατοπτρίζεται στην τελική συμφωνία ναύλωσης, σύμφωνα με την επισήμανση της GAZ-SYSTEM.

Η πολωνική εταιρεία πρόσθεσε ότι σχεδιάζει να συνάψει την τελική συμφωνία για περίοδο 15 ετών.

 

Δηλώσεις στελεχών των συμβεβλημένων εταιρειών

Ο Marcin Chludziński (Πρόεδρος της GAZ-SYSTEM), εξέφρασε την εμπιστοσύνη για την επιλογή των ναυτιλιακών εταιρειών και σημείωσε ότι η κατασκευή του τερματικού σταθμού FSRU στον Κόλπο του Γκντανσκ είναι σήμερα το σημαντικότερο επενδυτικό έργο της GAZ-SYSTEM.

Η Anna Łukaszewska-Trzeciakowska (Κυβερνητική Πληρεξούσιος για τη Στρατηγική Ενεργειακή Υποδομή), δήλωσε: «Βρισκόμαστε μόλις ένα βήμα μακριά από την υπογραφή μιας συμφωνίας ναύλωσης για το πλοίο FSRU για τον τερματικό σταθμό στον Κόλπο του Γκντανσκ.

Η Πολωνία επωφελήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη συνεπή της ανάπτυξη ενεργειακών υποδομών. Η υλοποίηση του έργου FSRU συμπληρώνει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της διαφοροποίησης των κατευθύνσεων της παροχής μπλε καυσίμου και της οικοδόμησης ασφάλειας φυσικού αερίου για την Πολωνία και την περιοχή. Αποτελεί αντίβαρο στις ρωσικές προμήθειες στην περιοχή και παρέχει νέες ευκαιρίες για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας».

Ο Yngvil Åsheim (Διευθύνων Σύμβουλος της BW LNG) και ο Toshinobu Shinoda (Διευθύνων Σύμβουλος της Mitsui O.S.K. Η Lines), δήλωσαν ότι ήταν τιμή τους που προκρίθηκαν για να συνεισφέρουν στο έργο στον Κόλπο του Γκντανσκ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης