Ενέργεια

Η Chevron διπλασιάζει τα στοιχεία ενεργητικού φυσικού αερίου του East-Med (oilprice.com)

Η Chevron διπλασιάζει τα στοιχεία ενεργητικού φυσικού αερίου του East-Med (oilprice.com)

Η αμερικάνικη πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει μερίδια στα μεγαλύτερα κοιτάσματα της Μεσογείου

Τα περιουσιακά στοιχεία της Chevron στην Ανατολική Μεσόγειο αντιπροσωπεύουν 10 Tcf της παγκόσμιας βάσης πόρων φυσικού αερίου της εταιρείας, περίπου 175 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών, σύμφωνα με δημοσίευμα του oilprice.com.

Θυμίζουμε ότι το Ισραήλ ανέστειλε την παραγωγή στο κοίτασμα φυσικού αερίου Tamar στις 9 Οκτωβρίου, λίγο μετά την έναρξη του πολέμου του με τη Χαμάς.

Τον περασμένο μήνα, η BP (βρετανική πολυεθνική πετρελαίου και φυσικού αερίου) διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι η συμφωνία 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων της με την ADNOC για από κοινού αγορά μεριδίου 50% στην ισραηλινή εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου NewMed Energy παραμένει σε εξέλιξη.

 

Κοίτασμα φυσικού αερίου Λεβιάθαν

Ανατρέχοντας στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 2010, ο αμερικανικός γίγαντας πετρελαίου και φυσικού αερίου (Chevron), μαζί με τους εταίρους του NewMed Energy και Ratio Oil Corp., ανακάλυψαν το Λεβιάθαν (ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου βαθέων υδάτων στον κόσμο).

Με έκταση 330 τετραγωνικά χιλιόμετρα με 22,9 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ανακτήσιμου αερίου, το Leviathan είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και ένα από τα μεγαλύτερα παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία στην περιοχή. Η NewMed είναι ο κύριος φορέας εκμετάλλευσης του Λεβιάθαν με 45,3% εργατικό μερίδιο, ενώ η Chevron έχει 39,7% εργατικό μερίδιο και η Ratio Oil κατέχει μερίδιο 15%.


Κοίτασμα φυσικού αερίου Tamar

Εν τω μεταξύ, η Chevron κατέχει επίσης ένα μεγάλο μερίδιο στο Tamar που βρίσκεται μόλις 47 χιλιόμετρα (29 μίλια) βορειοανατολικά του κοιτάσματος Leviathan. Το Tamar ανακαλύφθηκε το 2009 και η ανάπτυξή του επιταχύνθηκε για να καλύψει τις άμεσες τοπικές ανάγκες αφού η Αίγυπτος σταμάτησε να προμηθεύει το Ισραήλ με φυσικό αέριο. Η Tamar καλύπτει το 70% των ενεργειακών αναγκών του Ισραήλ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Έξι γεωτρήσεις παραγωγής στο Tamar παράγουν 7,1 έως 8,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα το καθένα. Το κοίτασμα φυσικού αερίου ανήκει στις Chevron Mediterranean Limited (25%), Isramco (28,75%), Tamar Petroleum (16,75%) Mubadala Energy (11%), Tamar Investment 2 (11%), Dor Gas (4%) και Everest (3,5%).

 

Κοίτασμα φυσικού αερίου Αφροδίτης (Κύπρος)

Η Chevron και η NewMed Energy έχουν επίσης συνεργαστεί στο Πεδίο Αερίου της Αφροδίτης, με τρίτο συνεργάτη την αγγλο-ολλανδική πετρελαϊκή Shell Plc. Η Chevron και η Shell έχουν η καθεμία 35% εργασιακό ενδιαφέρον στον τομέα, ενώ η NewMed έχει 30%.

Το κοίτασμα φυσικού αερίου Αφροδίτη ανακαλύφθηκε το 2011. Βρίσκεται περίπου 170 χιλιόμετρα νότια της Λεμεσού στην Κύπρο, μόλις 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της δεξαμενής αερίου Λεβιάθαν του Ισραήλ. Έχει ήδη διανοιχτεί ένα πηγάδι για να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις σχετικά με τη φύση και το μέγεθος του κοιτάσματος αερίου της Αφροδίτης και σηματοδοτεί ένα «σημαντικό βήμα» προς την ανάπτυξή του.

Συνολικά, τα περιουσιακά στοιχεία της Chevron στην Ανατολική Μεσόγειο αντιπροσωπεύουν 10 Tcf της παγκόσμιας βάσης πόρων φυσικού αερίου της εταιρείας, περίπου 175 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών. Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να διπλασιάσει και να συνεχίσει να αναπτύσσει τα περιουσιακά της στοιχεία φυσικού αερίου στην περιοχή.

«Πρέπει να έχουμε μια μακροπρόθεσμη άποψη, η οποία μετριέται σε χρόνια και δεκαετίες. Όταν έχετε πράγματα βραχυπρόθεσμα που δημιουργούν τις συνθήκες που βλέπουμε αυτή τη στιγμή, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να μετριάζουμε αυτούς τους κινδύνους και για να κρατήσουμε τους ανθρώπους ασφαλείς και να διατηρήσουμε την ακεραιότητα των εργασιών μας», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος Mike Wirth στους επενδυτές νωρίτερα αυτό το μήνα.

 

Το Ισραήλ έπαψε να παράγει στο Tamar

Το Ισραήλ ανέστειλε την παραγωγή στο κοίτασμα φυσικού αερίου Tamar στις 9 Οκτωβρίου, λίγο μετά την έναρξη του πολέμου του με τη Χαμάς και στη συνέχεια ανακατεύθυνε τις προμήθειες μέσω ενός αγωγού στην Ιορδανία, αντί ενός απευθείας υποθαλάσσιου αγωγού προς την Αίγυπτο.


Εναλλακτικές λύσεις αναζητά η Chevron

Η Chevron είχε ζητήσει να εξάγει φυσικό αέριο μέσω ενός εναλλακτικού αγωγού που συνδέει το Λεβιάθαν με την Ιορδανία καθώς και την Αίγυπτο, γνωστό ως Arab Gas Pipeline (AGP).

Αλλά η εξαγωγή φυσικού αερίου μέσω της AGP δεν είναι σε καμία περίπτωση χωρίς μεγάλους κινδύνους και προκλήσεις. Οι ειδικοί προειδοποιούν τώρα ότι θα μπορούσε να υπάρξει «σοβαρή υποβάθμιση του επενδυτικού κλίματος» καθώς και σοβαρές διαταραχές της ροής ενέργειας εάν ξεσπάσει πόλεμος κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο και εμπλακεί το Ιράν.

Μια τέτοια κρίσιμης σημασίας ενεργειακή υποδομή που απειλείται είναι ο αραβικός αγωγός φυσικού αερίου. Οι αποστολές φυσικού αερίου μέσω AGP (συνδέει την Αίγυπτο με την Ιορδανία) έχουν διακοπεί στο παρελθόν από επιθέσεις στη χερσόνησο του Σινά. Η AGP έχει αναφερόμενη χωρητικότητα 234 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών ετησίως (640 εκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα).

Οι διαταραχές στις ροές φυσικού αερίου AGP θα πλήξουν περισσότερο την Ιορδανία, καθώς η χώρα εισάγει περισσότερο από το 90% των ενεργειακών αναγκών της και βασίζεται στις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Η Ιορδανία φιλοξενεί μεγάλο παλαιστινιακό πληθυσμό και τα χτυπήματα στη Γάζα έχουν επιδεινώσει τις εντάσεις και τις κοινωνικές αναταραχές στη χώρα. Η AGP αποστέλλει επί του παρόντος 44 Bcf φυσικού αερίου ετησίως από την Αίγυπτο στην Ιορδανία.

Ωστόσο, η Ιορδανία δεν είναι η μόνη χώρα που θα βρισκόταν σε μπελάδες εάν διακοπούν οι ροές φυσικού αερίου AGP. Η Αίγυπτος βασίζεται στις εισαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ για να καλύψει μέρος της εγχώριας ζήτησης της, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο ψύξης, καθώς και για επανεξαγωγές που έχουν καταστεί σημαντική πηγή σπάνιου ξένου νομίσματος.

 

Η BP προωθεί τη συγχώνευση

Τον περασμένο μήνα, η βρετανική πολυεθνική BP παραμένει σε καλό δρόμο, παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα.

Η Anja-Isabel Dotzenrath (επικεφαλής φυσικού αερίου και ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα της BP) είπε στους μετόχους στην ημέρα επενδυτών της εταιρείας στο Ντένβερ ότι παραμένουν πολύ αισιόδοξοι για τη συμφωνία. Οι δύο εταιρείες φέρονται να σταθμίζουν αν θα βελτιώσουν την αρχική τους προσφορά.

Αλλά αυτή η διαβεβαίωση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η συμφωνία είναι κοντά στην ολοκλήρωση.

Η συμφωνία τέθηκε υπό αμφισβήτηση αφού μια ανεξάρτητη επιτροπή που διορίστηκε από τη NewMed πρότεινε την αύξηση της ζητούμενης τιμής κατά 10%-12% (ή έως και ~250 εκατομμύρια δολάρια), κάτι που μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, δεδομένου ότι η εταιρεία έχει επί του παρόντος κεφαλαιοποίηση αγοράς 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 87 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά αλλά 1,73 δις δολάρια σε χρέος.

Εν τω μεταξύ, έχουν προκύψει αναφορές ότι στελέχη της BP και της Adnoc αναμένουν περαιτέρω καθυστερήσεις στη συμφωνία μέχρι να βελτιωθεί η πολιτική κατάσταση. Οι ειδικοί ανησυχούν ότι η αύξηση των απωλειών αμάχων θα μπορούσε να καταστήσει πολιτικά αβάσιμη για τις εταιρείες να προχωρήσουν, με τον αριθμό των νεκρών στη Γάζα σύμφωνα με πληροφορίες να ξεπερνά τους 10.000.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης