Ενέργεια

Η εξαγορά της Hess από τη Chevron απελευθερώνει φορολογικά πλεονεκτήματα 15 δισ. δολ. (Reuters)

Η εξαγορά της Hess από τη Chevron απελευθερώνει φορολογικά πλεονεκτήματα 15 δισ. δολ. (Reuters)
Τα υπέρ της συμφωνίας από φορολογικής πλευράς
Η συμφωνία της Chevron για την εξαγορά της Hess αναμένεται να απελευθερώσει φορολογικά πλεονεκτήματα ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κάποτε είχαν μεταφερθεί στο λογιστικό σκουπιδότοπο…, καθώς η νέα (πλέον) εταιρεία εκμεταλλεύεται τις προηγούμενες ζημίες της Hess για να μειώσει μελλοντικές πληρωμές, σύμφωνα με την εταιρεία και τους φορολογικούς εμπειρογνώμονες.

Όπως υποστηρίζει το Reuters, η φορολογική ασπίδα είναι ένα ελάχιστα γνωστό πλεονέκτημα για τη μεγάλη εξαγορά της Hess από τη Chevron που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα.

Τα φορολογικά οφέλη αναμένεται να προσφέρουν στον Νο. 2 παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε επιπλέον ετήσια ταμειακή ροή τα επόμενα αρκετά χρόνια.

Πριν οι εταιρείες συμφωνήσουν στη συμφωνία συνολικής αξίας 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Hess είχε καθαρές λειτουργικές ζημίες άνω των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα προηγούμενα χρόνια και δεν μπορούσε να τις εκμεταλλευτεί λόγω χαμηλών κερδών και μεγάλων ζημιών, σύμφωνα με εξηγήσεις που έδωσε η Hess.

Ο Pierre Breber (Οικονομικός Διευθυντής της Chevron), είπε σε αναλυτές σε τηλεδιάσκεψη λίγο μετά τη συμφωνία της 23ης Οκτωβρίου ότι η Chevron θα επωφεληθεί (η εταιρεία αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος του οφέλους) από τις προηγούμενες ζημίες της Hess.


Καθαρές λειτουργικές ζημιές έναντι των φόρων εισοδήματος

Στην περίπτωση της Chevron, το όριο καθαρών λειτουργικών ζημιών που εφαρμόζεται έναντι των φόρων εισοδήματος των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι έως και 1,93 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Το τελικό αποτέλεσμα, όταν αυτό το όριο ζημιών πολλαπλασιάζεται με τον ομοσπονδιακό φορολογικό συντελεστή των ΗΠΑ 21%, είναι η επιπλέον ταμειακή ροή που θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. «Θα μπορούσαν να υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που θα επέτρεπαν το ποσό να είναι υψηλότερο ή χαμηλότερο, αλλά αυτή η εκτίμηση δίνει ένα καλό αρχικό νούμερο», δήλωσε ο Jim Seida (καθηγητής λογιστικής στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame).

Οι υποστηρικτές των φορολογουμένων, ήδη απογοητευμένοι από τους χαμηλούς εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές, επέκριναν το προνόμιο. «Τα φορολογικά οφέλη που προκύπτουν στη Chevron και σε άλλες αμερικανικές εταιρείες από τις καθαρές λειτουργικές ζημίες υπονομεύουν απόλυτα τον ομοσπονδιακό μας προϋπολογισμό.

Υπάρχει ισχυρή και κατάλληλη περίπτωση να αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής εταιρικού εισοδήματος», δήλωσε ο Jean Ross, αναλυτής στο Center for American Progress.

Έσοδα ρεκόρ 425 δισ. δολ. από φόρους εταιρειών για τις ΗΠΑ

Πέρυσι, τα έσοδα από φόρους εταιρειών ανήλθαν συνολικά σε ρεκόρ 425 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου. Την τελευταία δεκαετία, η τρέχουσα ομοσπονδιακή φορολογική δαπάνη της Chevron στις ΗΠΑ ήταν κατά μέσο όρο 40 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Πέρυσι, η τρέχουσα ομοσπονδιακή φορολογική δαπάνη της εταιρείας ήταν 1,72 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 8,2% των εσόδων των ΗΠΑ 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας.

 

Φόρο που πλήρωσε η Exxon Mobil

Η κορυφαία αμερικανική εταιρεία πετρελαίου Exxon Mobil πλήρωσε ακόμη μικρότερο ποσοστό το 2022 σε εισόδημα με έδρα τις ΗΠΑ.

Η τρέχουσα ομοσπονδιακή φορολογική της δαπάνη πέρυσι ήταν 696 εκατομμύρια δολάρια, ή 2,5% των εσόδων των ΗΠΑ ύψους 28,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Exxon. Η Exxon θα είναι επίσης σε θέση να μειώσει κάπως το μελλοντικό της φορολογικό λογαριασμό με τη συμφωνία εξαγοράς 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο μήνα της Pioneer Resources.

Στο τέλος του περασμένου έτους, οι καθαρές λειτουργικές ζημίες της Pioneer που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιστάθμιση των μελλοντικών ομοσπονδιακών φόρων των ΗΠΑ ήταν 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon, Ντάρεν Γουντς, δήλωσε στο Reuters ότι το φορολογικό όφελος δεν ήταν παράγοντας στην απόφαση της εταιρείας να αγοράσει την Pioneer. «Είναι πολύ μικρό», είπε ο Γουντς μετά από ομιλία του στο γεύμα του Boston Chief Executives Club την 1η Νοεμβρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης