Ενέργεια

Άνοδος για τα EUA - Μειώθηκαν οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας

Άνοδος για τα EUA - Μειώθηκαν οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας

Η γερμανική τιμή ισχύος Cal’24 διαμορφώθηκε στα 116,90 EUR/MWh, ενώ στη Γαλλία ήταν 121,68 EUR/MWh

 

Οι ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα σημείωσαν τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε πάνω από ένα μήνα, την Πέμπτη, ξεφεύγοντας από τα πρόσφατα εύρη συναλλαγών καθώς οι traders εικάζουν για το τέλος της πτωτικής πίεσης από τις πρόσφατες ανοικτές πωλήσεις. Ως εκ τούτου, οι EUA που λήγουν στις 23 Δεκεμβρίου αυξήθηκαν κατά 2,2% φθάνοντας στα 77,38 ευρώ/τόνο.


Οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας spot μειώθηκαν την Πέμπτη εν μέσω της αυξανόμενης παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της διαθεσιμότητας πυρηνικών. Η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας την επόμενη μέρα στη Γερμανία μειώθηκε κατά πάνω από 3% φτάνοντας τα 94,05 EUR/MWh. Το παρόμοιο συμβόλαιο στη Γαλλία μειώθηκε κατά 5% και διαμορφώθηκε στα 93,47 EUR/MWh.

Κατά μήκος της προθεσμιακής καμπύλης, οι τιμές του πρώτου έτους της ηλεκτρικής ενέργειας διαπραγματεύτηκαν 4% υψηλότερα, παρακολουθώντας τις ανοδικές τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα. Η γερμανική τιμή ισχύος Cal’24 διαμορφώθηκε στα 116,90 EUR/MWh, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο στη Γαλλία ήταν 121,68 EUR/MWh.

Υποχώρηση και για το φυσικό αέριο

Την Πέμπτη, οι βραχυπρόθεσμες τιμές του φυσικού αερίου στη Βρετανία μειώθηκαν καθώς η ισχυρότερη παραγωγή αιολικής ενέργειας και η αναβολή διακοπής λειτουργίας στον αντιδραστήρα Heysham 2-8 οδήγησε σε μείωση της ζήτησης αερίου για ενέργεια. Έτσι, η τιμή spot NBP μειώθηκε κατά 1,4% και διαμορφώθηκε στους 105 p/therm.

Πιο έξω από την καμπύλη, το συμβόλαιο παράδοσης Sum-24 αυξήθηκε κατά 4,7%, φτάνοντας τα 121,45 p/therm, λόγω ανησυχιών για την προμήθεια LNG καθώς ο αναμενόμενος αριθμός φορτίων παρέμεινε σχετικά χαμηλός.

Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν ελαφρά την Πέμπτη, αφού υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Ιούλιο την προηγούμενη μέρα, με την αγορά να ποντάρει σε παράταση των περικοπών του ΟΠΕΚ+. Ως εκ τούτου, το αργό πετρέλαιο Brent διαμορφώθηκε στα 80,01 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό WTI έκλεισε στα 75,74 δολάρια το βαρέλι, και τα δύο συμβόλαια σημείωσαν αύξηση περίπου 0,5%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης