Τελευταία Νέα

Η Siemens Energy ανοίγει εργοστάσιο ηλεκτρολύτη υδρογόνου 1GW στο Βερολίνο - Αναμένει έσοδα πάνω από 1 δισ. ευρώ

Η Siemens Energy ανοίγει εργοστάσιο ηλεκτρολύτη υδρογόνου 1GW στο Βερολίνο - Αναμένει έσοδα πάνω από 1 δισ. ευρώ

Η εγκατάσταση PEM (μέρος μιας κοινοπραξίας με την Air Liquide) αναμένεται να κλιμακωθεί σε τουλάχιστον 3 GW έως το 2025

Η Siemens Energy εγκαινίασε επίσημα το νέο της εργοστάσιο ηλεκτρολύσεων PEM 1GW στο Βερολίνο σήμερα το πρωί 9/11/2023, παρουσία του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς και του Αντικαγκελαρίου Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Το εργοστάσιο (μέρος μιας κοινοπραξίας 75:25 με τον γαλλικό «γίγαντα» βιομηχανικών αερίων Air Liquide) αναμένεται να αυξηθεί σε «τουλάχιστον 3 GW έως το 2025 με δυνατότητα για περισσότερα», όπως αναφέρει η γερμανική εταιρεία σε δελτίο Τύπου.

Ένας από τους πρώτους αποδέκτες των νέων ηλεκτρόλυσης μεμβράνης ανταλλαγής πρωτονίων θα είναι το έργο Normand'Hy των 200 MW της Air Liquide, κοντά στο Port-Jérôme (Βόρεια Γαλλία), το οποίο θα παρέχει πράσινο και «χαμηλών εκπομπών άνθρακα» υδρογόνο στο κοντινό διυλιστήριο πετρελαίου της TotalEnergies.


Μπαίνουν οι βάσεις για την ενίσχυση της οικονομίας του υδρογόνου

«Με το νέο εργοστάσιο, η Siemens Energy κάνει τους ηλεκτρολύτες μαζικό προϊόν, θέτοντας τα θεμέλια για την ενίσχυση της οικονομίας του υδρογόνου.

Για να γίνει το υδρογόνο η αλλαγή του παιχνιδιού για ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον, πρέπει να είναι διαθέσιμο σε μεγάλες ποσότητες και σε ανταγωνιστικές τιμές. Αυτό απαιτεί σειριακή παραγωγή οικονομικών και κλιμακούμενων ηλεκτρολυτικών συσκευών», προσθέτει η Siemens Energy.

Ο Christian Bruch (Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Energy), πρόσθεσε: «Τώρα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο με ισορροπημένο προφίλ κινδύνου και ανταμοιβής για να μετατρέψουμε το μικρότερο μόριο σε μια μεγάλη ιστορία επιτυχίας».


Προσμονή εσόδων άνω του 1 δισ. ευρώ και ανάγκη κρατικής βοήθειας

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, Anne-Laure de Chammard είπε στους δημοσιογράφους ότι η Siemens Energy αναμένει περισσότερα από 1 δισ. ευρώ (1,1 δισ. δολάρια) σε έσοδα από τις δραστηριότητές της στην κατασκευή ηλεκτρολύσεων μεσοπρόθεσμα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Γι’ αυτό χρειαζόμαστε βοήθεια από τις κυβερνήσεις για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε ή ακόμα και να παράσχουμε κρατικές εγγυήσεις για αυτά τα έργα», εξήγησε.


Έναρξη παραγωγής στοιβών ηλεκτρολύτη

 Ο Francois Jackow (Διευθύνων Σύμβουλος της Bruch και της Air Liquide), πάτησε το κουμπί για να ξεκινήσει η σειρά παραγωγής των στοιβών ηλεκτρολύτη το πρωί της Τετάρτης 8/11/2023.

«Αυτές οι στοίβες βασίζονται στην τεχνολογία μεμβράνης ανταλλαγής πρωτονίων (PEM) που είναι ιδιαίτερα καλή στην παρακολούθηση της διαλείπουσας παροχής ανανεώσιμης ενέργειας», ανέφερε το δελτίο Τύπου.

«Σε σύγκριση με άλλες τεχνολογίες υδρογόνου, οι ηλεκτρολύτες PEM επιτρέπουν την κυκλοφορία χωρητικοτήτων γιγαβάτ στην αγορά με χαμηλότερες απαιτήσεις σε υλικό, ανθρώπινο δυναμικό και χώρο, καθιστώντας τους ιδανικούς παράγοντες για μια γρήγορη αύξηση. Μόλις παραχθεί, η συναρμολόγηση των στοίβων που θα εφαρμοστούν σε έργα ηλεκτρολύτη θα μεταφερθεί πιο κοντά στις εγκαταστάσεις του έργου, συμβάλλοντας περαιτέρω στην οικονομική αποδοτικότητα της λύσης.»

Δεν αναφέρει ότι οι ηλεκτρολύτες PEM είναι πιο ακριβοί στην παραγωγή από τα αλκαλικά ισοδύναμα.

Ο Jackow πρόσθεσε: «Η μαζική παραγωγή ηλεκτρολυτών βιομηχανικής κλίμακας είναι απαραίτητη για να γίνει πραγματικότητα το ανταγωνιστικό ανανεώσιμο υδρογόνο. Η κοινοπραξία μας με τη Siemens Energy συγκεντρώνει τις καλύτερες από τις αντίστοιχες τεχνογνωσίες μας και μας επιτρέπει να προσφέρουμε τα πιο κατάλληλα προϊόντα στην αγορά».

Ο Samuel Alt, ανώτερος διευθυντής ενεργειακής πολιτικής και Siemens Energy, επεκτάθηκε στην έκκληση του Bruch για ένα «βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο» σε μια ανάρτηση στο LinkedIn σήμερα το πρωί.

«Το θέμα δεν είναι η τεχνολογία. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα ισχυρό πλαίσιο από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής», έγραψε, προτού ζητήσει αυξημένη «πολιτική ενεργοποίηση». περισσότερα κίνητρα, όπως ποσοστώσεις και συμβάσεις άνθρακα για τη διαφορά. βελτιωμένη οικονομική στήριξη· την κατασκευή υποδομών H2, όπως αγωγούς, λιμάνια και πλοία, και τη δημιουργία καθαρών συστημάτων πιστοποίησης H2.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης