Ανακάλυψη που φέρνει επανάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Οι επιστήμονες του Σαν Ντιέγκο δοκιμάζουν πρωτοποριακή τεχνολογία υπερπυκνωτών κατασκευάζοντας ένα μικροσκοπικό σκάφος που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τροφοδοτούνται τα ηλεκτρικά οχήματα, όπως αποκαλύπτει το thecooldown.com.
Οι μηχανικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο πραγματοποιούν μια ιδέα σύμφωνα με την οποία τα ηλεκτρικά οχήματα, τα σκάφη, ακόμη και τα τηλέφωνα και οι συσκευές μπορούν να κατασκευαστούν από υλικά που χρησιμεύουν ως υπερπυκνωτές, ικανά να αποθηκεύουν αρκετή ισχύ για τη λειτουργία τους.
Εάν η τεχνολογία αποδειχθεί ικανή για κλιμακωτή παραγωγή, θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι στον τρόπο με τον οποίο τροφοδοτούμε τις βόλτες… μας, εξαλείφοντας τις δυσκίνητες μπαταρίες. Η μείωση βάρους θα επέτρεπε μεγαλύτερους χρόνους λειτουργίας, σύμφωνα με τους ειδικούς του UCSD.
«Αυτό μπορεί να επεκτείνει τον χρόνο λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων, όπως στα υποβρύχια για εξερευνήσεις ωκεανών ή στα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης. Φανταστείτε μεγαλύτερο χρόνο λειτουργίας για τα AirPods», υποστήριξε σε άρθρο του ο Tse Nga "Tina" Ng, καθηγητής που εργάζεται στο έργο.
Για να δείξει τις δυνατότητες, η ομάδα κατασκεύασε ένα σκάφος.
Υλικά κατασκευής του σκάφους
Είναι κατασκευασμένο από ύφασμα και συγκεκριμένα από υφαντές ίνες άνθρακα και ένα αγώγιμο πλαστικό, δημιουργώντας έναν υπερπυκνωτή. Οι ειδικοί είπαν ότι οι ίνες άνθρακα είναι ισχυρές, ανθεκτικές και χρησιμοποιούνται ήδη για την κατασκευή σκαριών σκαφών. Απλώς πρόσθεσαν τα στοιχεία της μπαταρίας.
Ακριβώς όπως μια κανονική μπαταρία, το σκαρί έχει δύο ηλεκτρόδια και άλλα εξαρτήματα που χρειάζονται για τον κύκλο φόρτισης/εκφόρτισης. Οι ερευνητές έκαναν κάποιες τροποποιήσεις με τα στοιχεία στον ηλεκτρολύτη (όπου τα ιόντα ρέουν εμπρός και πίσω κατά τη διάρκεια του κύκλου φόρτισης/εκφόρτισης) αναμειγνύονται για να διατηρήσουν τη δύναμη και την αποδοτικότητα φόρτισης, σύμφωνα με έκθεση εργαστηρίου UCSD.
Χαρακτηριστικά του σκάφους
Το μίνι σκάφος φορτίζεται από ένα μικρό ηλιακό πάνελ στο πάνω μέρος. Εμφανίζεται σε ένα βίντεο κλιπ UCSD που κάνει ελιγμούς γύρω από μια μικρή πισίνα.
Δεν μοιάζει πολύ με σκάφος που είναι κατάλληλο για το επόμενο ψάρεμα σας, κυρίως λόγω των εκτεθειμένων καλωδίων. Όμως, είναι ένα επόμενο βήμα προς αυτό που θα μπορούσε να είναι μια μετασχηματιστική αλλαγή στην ηλεκτρική ενέργεια. Μια μεγάλη πρόκληση ήταν η δημιουργία ενός σχεδίου που παρείχε τα απαραίτητα εξαρτήματα και διάταξη για αγωγιμότητα, παρέχοντας παράλληλα δομική αντοχή.
«Υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί, ειδικά όσον αφορά την πρόκληση της κατασκευής», είπε ο Ng στην ιστορία του Anthropocene.
Η ομάδα του UCSD είπε ότι ο υπερπυκνωτής μπορεί να παρέχει καλή ισχύ. Ωστόσο, η αποθήκευση ενέργειας λείπει. Αυτό είναι το επόμενο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί.
«Η μελλοντική μας δουλειά θα επικεντρωθεί στην αύξηση της ενεργειακής πυκνότητας του υπερπυκνωτή μας και θα τον καταστήσει συγκρίσιμο με ορισμένα πακέτα μπαταριών. Ο απώτερος στόχος θα ήταν να επιτευχθεί τόσο υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα όσο και πυκνότητα ισχύος», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, φοιτητής μηχανικής Lulu Yao, στην έκθεση UCSD.
www.worldenergynews.gr