Eυνοϊκό Χωροταξικό για Αιολικά στα μη διασυνδεδεμένα νησιά και βραχονησίδες - Τι θα ισχύσει για την ηπειρωτική χώρα

Eυνοϊκό Χωροταξικό για Αιολικά στα μη διασυνδεδεμένα νησιά και βραχονησίδες - Τι θα ισχύσει για την ηπειρωτική χώρα

Το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης εδάφους σε επίπεδο δημοτικής ενότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 4%, δηλαδή 0,53 τυπικές ανεμογεννήτριες ανά 1.000 στρέμματα

 

Ευνοϊκό είναι το πλαίσιο για τη χωροθέτηση αιολικών πάρκων με έργα διασύνδεσης και υβριδικών έργων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά το οποίο προτείνει το νέο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ (ΕΧΠ ΑΠΕ) που έχει παραδοθεί από τους μελετητές στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αναμένεται άμεσα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ειδικότερα, για την χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων στα κατοικημένα νησιά του Αιγαίου και Ιονίου Πελάγους πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ειδικά κριτήρια.


Καταρχάς, το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης εδάφους σε επίπεδο δημοτικής ενότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 4%, δηλαδή 0,53 τυπικές ανεμογεννήτριες ανά 1.000 στρέμματα. Ειδικά στα μη διασυνδεδεμένα νησιά με το σύστημα και το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας (και έως τη διασύνδεση τους) η συνολική ισχύς των αιολικών σταθμών ανά νησί δεν θα πρέπει να ξεπερνά το διπλάσιο του επιπέδου αιχμής της ζήτησης που εμφανίζει σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα (δεκαετία).

Ωστόσο, εξαίρεση από το συγκεκριμένο όριο, δηλαδή από το διπλάσιο του επιπέδου αιχμής της ζήτησης κάθε νησιού, αποτελούν οι προτάσεις εγκατάστασης αιολικών πάρκων, οι οποίες περιλαμβάνουν την κατασκευή επαρκούς διασύνδεσης με το σύστημα και το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας καθώς και τα αιολικά πάρκα που αποτελούν μέρος υβριδικών σταθμών.

Επιπλέον, στα κατοικημένα νησιά του Αιγαίου και Ιονίου Πελάγους το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης εδάφους από αιολικές εγκαταστάσεις στις δημοτικές ενότητες που κατατάσσονται ως προς την τουριστική τους ανάπτυξη ως «περιοχές ελέγχου» και ως «αναπτυγμένες περιοχές» θα είναι 2% (δηλαδή 0,26 τυπικές ανεμογεννήτριες ανά 1.000 στρέμματα).

Ειδικά κριτήρια για αιολικά σε βραχονησίδες

Για την χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων στο θαλάσσιο χώρο και τις ακατοίκητες νησίδες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ειδικά κριτήρια. Ειδικότερα, θα επιτρέπεται η χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές της χώρας που διαθέτουν προϋποθέσεις αιολικής εκμεταλλευσιμότητας, εφόσον αυτές δεν εντάσσονται σε ιδιαίτερο θεσμικό καθεστώς ρητής απαγόρευσης εγκατάστασης ή και δεν αποτελούν ζώνες αποκλεισμού. Ως ζώνες αποκλεισμού ορίζονται οι εξής:

Θεσμοθετημένα θαλάσσια και υποθαλάσσια πάρκα

− Περιοχές με ενάλιες αρχαιότητες ή προστατευόμενα ναυάγια

− Περιοχές Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΑΥ) του σχετικού Ειδικού Πλαισίου. Κατ’ εξαίρεση θα επιτρέπεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών εντός Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), ύστερα από σύμφωνη γνώμη του φορέα εκμετάλλευσης

− Κλειστοί κόλποι με καθορισμένη γραμμή βάσης

− Γραμμές επιβατικής ναυσιπλοΐας.

Επίσης, θα επιτρέπεται η χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων σε όλες τις ακατοίκητες νησίδες της χώρας, εφόσον αυτές δεν εμπίπτουν σε περιοχές αποκλεισμού και ζώνες ασυμβατότητας.

Σε κάθε περίπτωση προτείνεται να εξασφαλίζεται η επαρκής διασύνδεση και η μεταφορά της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας είτε με το σύστημα της ηπειρωτικής χώρας είτε με το δίκτυο των μη διασυνδεδεμένων νησιών.

Κριτήρια χωροθέτησης αιολικών στην ηπειρωτική χώρα

Για την χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων στις Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας (Π.Α.Π.) και στις Περιοχές Αιολικής Καταλληλότητας (Π.Α.Κ.) της ηπειρωτικής χώρας σύμφωνα με το νέο ΕΧΠ για τις ΑΠΕ, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα εξής ειδικά κριτήρια:

Μέγιστες επιτρεπόμενες πυκνότητες αιολικών εγκαταστάσεων (φέρουσα ικανότητα) σε επίπεδο Δημοτικής Ενότητας (πρώην Καποδιστριακού Δήμου):

α. Το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης εδάφους από αιολικές εγκαταστάσεις σε δημοτικές ενότητες (Δ.Ε) που εμπίπτουν σε Π.Α.Π. της ηπειρωτικής χώρας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 8% της έκτασης ανά Δ.Ε. (άλλως 1,05 τυπικές ανεμογεννήτριες ανά 1.000 στρέμματα). Το ποσοστό κάλυψης μπορεί να αυξάνεται έως και 30% ύστερα από σύμφωνη γνώμη του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου.

β. Το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης εδάφους από αιολικές εγκαταστάσεις στις Δ.Ε. που εμπίπτουν σε Π.Α.Κ. της ηπειρωτικής χώρας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% ανά Δ.Ε. (άλλως 0,66 τυπικές ανεμογεννήτριες ανά 1.000 στρέμματα). Το ποσοστό κάλυψης μπορεί να αυξάνεται έως και 50% ανά Δ.Ε. ύστερα από σύμφωνη γνώμη του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου.

Ως μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης εδάφους από αιολικές εγκαταστάσεις στις Δ.Ε. οι οποίες σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του ΕΧΠ Τουρισμού κατατάσσονται στις «περιοχές ελέγχου» και στις αναπτυγμένες περιοχές προτείνεται να είναι 2% (άλλως 0,26 τυπικές ανεμογεννήτριες/1.000 στρέμματα) ενώ σε αναπτυσσόμενες περιοχές 4% (άλλως 0,53 τυπικές ανεμογεννήτριες/1.000 στρέμματα).

Είναι αξιοσημείωτο ότι σε έναν δήμο (έπειτα από σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου) ο μέγιστος αριθμός τυπικών ανεμογεννητριών που θα μπορεί να εγκατασταθεί σε μία δημοτική ενότητα μπορεί να προσαυξάνεται έως και 100% με αντίστοιχη μείωση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού στις άλλες δημοτικές ενότητες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης