Γιορτάζουμε το παρελθόν, διαμορφώνουμε το μέλλον
Το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), με αφορμή τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του, παρουσίασε τα σημαντικότερα επιτεύγματα καθώς και τα νέα έργα του οργανισμού, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε., η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του MedINA, Αλέξης Κατσαρός, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους αναφέρθηκε στο ξεκίνημα του οργανισμού από τον ιδρυτή του, Θύμιο Παπαγιάννη, εστιάζοντας στις πολυετείς προσπάθειές του να αναδείξει την ανάγκη μιας από κοινού διαχείρισης της φύσης και του πολιτισμού, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Στη συνέχεια εστίασε στην τρέχουσα στρατηγική που θέτει ως κεντρικό στόχο την προστασία της βιοποικιλότητας και τη δημιουργία ανθεκτικών κοινοτήτων, με βασικούς άξονες τα δύο μεγάλα προγράμματα για τη Γη και το Νερό. Όπως τόνισε ο Αλέξης Κατσαρός, «Μια σύνθετη αλληλεπίδραση παραγόντων, όπως η κλιματική αλλαγή, η ερημοποίηση, η εγκατάλειψη της υπαίθρου και των παραδοσιακών επαγγελμάτων του πρωτογενούς τομέα, υπογραμμίζουν την ύψιστη σημασία της υπεύθυνης διαχείρισης των υδατικών πόρων και οικοσυστημάτων και της διασφάλισης ανθεκτικών διατροφικών συστημάτων που μπορούν να μετριάσουν και να ανταπεξέλθουν σε μια νέα συνθήκη, όπως αυτή που βιώσαμε τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας με τις πολλαπλές και πολύ επιζήμιες φυσικές καταστροφές».
Τη σκυτάλη πήραν οι Συντονιστές των Προγραμμάτων του MedINA για το Νερό και τα Αειφόρα Αγροδιατροφικά Συστήματα, Αλεξάνδρα Παππά και Ρήγας Ζαφειρίου, αντίστοιχα, οι οποίοι επεσήμαναν τη σημασία των προγραμμάτων τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, της απώλειας της βιοποικιλότητας αλλά και για την ευημερία της κοινωνίας μας στο σύνολό της. Στη συνέχεια ανέδειξαν τους κύριους τομείς δράσης στους οποίους εστιάζουν τα νέα, σημαντικά έργα της οργάνωσης.
Η Αλεξάνδρα Παππά, Συντονίστρια του Προγράμματος για το Νερό, μεταξύ άλλων, υποστήριξε: «Στο επίκεντρο μιας Ευρώπης ανθεκτικής στην κρίση του νερού βρίσκεται η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο το προσεγγίζουμε και το διαχειριζόμαστε. Προτεραιότητα για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση θα πρέπει να είναι η διατήρηση των υγιών οικοσυστημάτων γλυκού νερού, η αποκατάσταση των φυσικών διεργασιών όσων έχουν τροποποιηθεί σημαντικά και η προώθηση λύσεων βασισμένων στη φύση ως μέτρο αντιμετώπισης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε».
www.worldenergynews.gr