Η Ιταλία στοχεύει σε εγκατεστημένη ισχύ 6 GW μέχρι το τέλος του έτους ( Montel)

Η Ιταλία στοχεύει σε εγκατεστημένη ισχύ 6 GW μέχρι το τέλος του έτους ( Montel)

Η ετήσια συνεισφορά των ΑΠΕ στην Ιταλία έφτασε το 2022 τα 3 GW από 1,5 GW το 2021

Η Ιταλία σκοπεύει να εγκαταστήσει άλλα 2 GW ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) πριν από το τέλος του έτους για να φτάσει τα 6 GW, αποκάλυψε την Τρίτη 7/11/2023 ο υπουργός Ενέργειας της χώρας  στη διάρκεια της έκθεσης βιωσιμότητας Ecomondo στο Ρίμινι.

«Υπήρχαν επίσης συνολικά εγκεκριμένα έργα 4 GW για να προστεθούν στο σύνολο του 2023», είπε ο Gilberto Pichetto Fratin.

Η Ιταλία είχε εγκαταστήσει 3,9 GW νέας πράσινης ισχύος έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς (ΔΣΜ) Τέρνα.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης τόνισε την ανάγκη για συλλογική προσπάθεια στην ενεργειακή μετάβαση με τη συμμετοχή της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών.

Είπε ότι λόγω της τεχνολογικής προόδου, η ετήσια συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Ιταλίας είχε αυξηθεί, φτάνοντας τα 3 GW το 2022 από 1,5 GW το 2021.

Περίπου «70-80 GW χρειάζονται ακόμη για να ανατραπεί η σχέση με τα ορυκτά καύσιμα έως το 2030», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι το ιταλικό ενεργειακό σύστημα υφίσταται «μεταμόρφωση».

Η πολιτική για το κλίμα και την ενέργεια της Ιταλίας απαιτεί την εγκατάσταση δυναμικότητας ΑΠΕ 131 GW έως το 2030, από 60 GW που είναι σήμερα.

Τόσο οι κυβερνητικοί όσο και οι ρυθμιστικοί αξιωματούχοι, καθώς και οι επενδυτές, έχουν παραπονεθεί για καθυστερήσεις που προκαλούνται από ρυθμιστική και οργανωτική αναποτελεσματικότητα στους μηδενικούς στόχους της Ιταλίας.

Ακόμα κι έτσι, οι περιβαλλοντικές άδειες φέτος για πράσινα έργα αναμένεται να αυξηθούν κατά 18%, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης